.Bruner. 01.05.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Witam zastanawia mnie taka rzecz : mam zrobioną wylewkę jakieś 15 cm betonu na styropianie 20cm i chcę teraz położyć na to jeszcze 10 cm styropian i wylać jeszcze max 8 cm wylewki betonowej, moje pytanie jest takie, czy trzeba czekać aż wyschnie ta pierwsza wylewka a dopiero lać drugą? czy można to zrobic powiedzmy po tygodniu schnięcia pierwszej? z góry dziękuje za podpowiedzipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 01.05.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Najlepiej odczekać a wylewka całkowicie wyschnie, a potem przeprowadzać kolejne prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.05.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Witam zastanawia mnie taka rzecz : mam zrobioną wylewkę jakieś 15 cm betonu na styropianie 20cm i chcę teraz położyć na to jeszcze 10 cm styropian i wylać jeszcze max 8 cm wylewki betonowej, moje pytanie jest takie, czy trzeba czekać aż wyschnie ta pierwsza wylewka a dopiero lać drugą? czy można to zrobic powiedzmy po tygodniu schnięcia pierwszej? z góry dziękuje za podpowiedzi pozdrawiam Trudno o jednoznaczną odpowiedż przy tak odmiennej konstrukcji. Podaj szczegóły - czemu ma służyć taki układ i co z pozostałymi izolacjami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Bruner. 02.05.2010 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 (edytowane) Wiatm dziękuję za zainteresowanie tematem, faktycznie tak gruba podłoga nie jest często spotykana, jednym słowem chcę zlicować podłogę z fundamentem, jest to fragment stodoły w której fundamenty sięgają jakieś 50 cm nad klepiskiem, mam zamiar zrobic tam coś do mieszkania może nawet zimą, więc wszelkie warstwy izolacyjne staram się zachować i tak: piasek, folia, styropian 20 cm, beton 15cm tak teraz wygląda przekrój podłogi, od boków funtamentów również jest folia i styropian 10 cm muszę dołożyć jeszcze 10cm styropianu i resztę jakieś 8-10 cm betonu, tylko pytanie jest czy ten nie wyschniety beton z obecnej warstwy nie odparzy się w momencie przykrycia go styropianem i wylaniu kolejnej wylewki? Dodam że główną podłogę deski , kafle lub panele położę nie prędzej jak za 6 msc Pozdrawiam Edytowane 2 Maja 2010 przez .Bruner. poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.05.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 W Twoim przypadku po dwóch tygodniach / uzyskanie wytrzymałości umożliwiającej dalsze prace/ możesz rozłożyć kolejny styropian, na niego, w przypadku podłogi z drewna, koniecznie grubą folię budowlaną i kolejną wylewkę. Ogranicz jej grubość do 5-6 cm, w przypadku większej powierzchni zastosuj zbrojenie z kratownic drucianych. Pozostała w pierwszej wylewce wilgoć resztkowa będzie penetrować pokłady styropianu zmniejszając nieco jego izolacyjność, co przy sumarycznej grubości warstw nie będzie miało większego znaczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.05.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 A po co to tak podnosić? Dlaczego nie zostać przy obecnym poziomie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Bruner. 03.05.2010 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 A po co to tak podnosić? Dlaczego nie zostać przy obecnym poziomie? są dwa aspekty raz, że zlicuję podłogę z fundamentem, tym samym z 40 m2 będę miał 42m2 (fundament jest szeroki a ściana na nim stojąca jest węższa ) a druga sprawa nie będę miał schodka żeby wejś do mieszkania z tarasu;) w każdym bądź razie poczekam te dwa trzy tygodnie z koleją wylewką stodoła jest bardzo przewiewna więc powinno odparować do tej pory pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 04.05.2010 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 są dwa aspekty raz, że zlicuję podłogę z fundamentem, tym samym z 40 m2 będę miał 42m2 (fundament jest szeroki a ściana na nim stojąca jest węższa ) a druga sprawa nie będę miał schodka żeby wejś do mieszkania z tarasu;) w każdym bądź razie poczekam te dwa trzy tygodnie z koleją wylewką stodoła jest bardzo przewiewna więc powinno odparować do tej pory pozdrawiam robiliśmy podobną realizację wypełnienia starej stajni /adaptacja na hotel/,wypełnialiśmy pianobetonem dla wyrównania,ocieplenia,w tej warstwie inwestor poprowadził też tzw. grube media,potem dawaliśmy cienka wylewkę.Zastosowanie zobacz sobie u nas na stronie http://www.cezbud.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts