Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pomóżcie.

Rozliczałam PIT 37 za 2009 ( i jeszcze nie swój tylko rodziców). Zapomniałam zapłacić do 30.04.

Dziś go zapłaciłam, ale przelew zostanie zrealizowany dopiero 04.05.

Jakie z tego tytułu będą konsekwencje?

Powiedzcie, bo nie zaznam spokoju.

Podatek był mały-40 zł, ale juz na samą myśl, że zapomniałam to zrobić drże przed karami.

Monika

https://forum.murator.pl/topic/142425-kto-pracuje-w-skarb%C3%B3wce-zap%C5%82aci%C5%82am-podatek-po-terminie/

Nie pracuję w US :) ale easy - raczej nie powinno być jakichś wielkich konsekwencji, o ile w ogóle będą jakieś

"Podatek niezapłacony w terminie stanowi zaległość podatkową. Podstawową konsekwencją braku zapłaty należnego podatku w terminie jest obowiązek zapłaty odsetek za zwłokę, które podatnik ma obowiązek samodzielnie naliczyć i wpłacić do urzędu skarbowego bez wezwania. Dodatkowo taki podatnik może być narażony na odpowiedzialność karną skarbową. (...) Na odpowiedzialność karną skarbową narażony jest również podatnik uporczywie niewpłacający podatku – jednak jednorazowy brak zapłaty podatku wyklucza możliwość pociągnięcia go do odpowiedzialności."

źródło >> http://podatki.gazetaprawna.pl/wywiady/315881,brak_wplaty_podatku_w_terminie_to_odsetki_i_sankcje_karne.html

Niby trzebaby dopłacić te odsetki, ale to są jakieś niebywałe grosze, a ponoć:

"Odsetek nie pobiera się, jeżeli nie przekraczają 6,60 zł (po zaokrągleniu 6 zł)."

źródło >> http://www.pit.pl/odsetki_podatkowe_283.php

Urzędowa strona odsetkowa >> http://mf.gov.pl/dokument.php?const=3&id=4053&dzial=144

Jak to jednak w życiu bywa, wszystko zależy od ludzi, którzy przyjmą wpłatę do systemu i skontrolują poprawność PITa oraz uregulowanie zobowiązań podatkowych. Przy wyjątkowo złej woli mogłaby to być najwyżej grzywna (mandat), ale za nieterminową wpłatę 40 zł? Bądź dobrej myśli :)

To wszystko prawda, co napisano powyzej, a odestki od takich "przeterminowanych platnosci wynosza 10% w skali roku ( niech mnie ktos sprostuje, jesli sie myle, bo w skarbowce nie pracuje :)) Tak wiec take it easy _monia :)

najważniejsze, że PIT został złożony,

ale ....... przyszły zięć :rolleyes: spóźnił się z zapłatą podatku od kupna samochodu to został ukarany razem z ojcem( współwłaściciel)

mandatem karno-skarbowym 2x150zł

Mi się też zapomniało zapłacić podatek za samochód ale pani kazała mi napisać podanie żeby mnie nie karali i się udało. A wiem też, że nawet jak się PITu nie złoży na czas to też można to załagodzić pod warunkiem że się nie jest "recydywą" w spóźnianiu. Tak mi powiedziała pani w biurze rachunkowym.

Karą za nieterminową wpłatę podatku są naliczone odsetki. Od tej kwoty ich nie będzie po 4 dniach.

Natomiast inną sprawą jest kara za nieterminowe złożenie deklaracji podatkwej. Wówczas to podlega postępowaniu karno-skarbowemu ale w tym przypadku sądzę, że byłoby umorzone ze względu na niewielką szkodliwość społeczną czynu ;) :D

Śpij spokojnie.

Wazne jest terminowe zlozenie delaracji, zaplata po terminie to tylko odsetki karne. Jednak jesli odsetki sa mniejsze niz 6zl to nie placi sie nic. Przy 40 zl po 4 dniach jest tego na pewno mniej.
A wiem też, że nawet jak się PITu nie złoży na czas to też można to załagodzić pod warunkiem że się nie jest "recydywą" w spóźnianiu. Tak mi powiedziała pani w biurze rachunkowym.

moja Pani w biurze rachunkowym też mi tak powiedziała kilka lat temu kiedy do niej z pytaniem zadzwoniłam, czy nie wie, dlaczego zamiast kasy listonosz przyniósł mi list polecony z US. Okazało się, za zapomniała złożyć mi PITu, jak byłyśmy umówione i zrobiła to z 2 tyg. opóżnieniem. Nie pomogły przeprosiny, tłumaczenia w

US, ze to pierwszy raz i że to oni mi muszą oddać, a nie ja im zaległam itd. 200 zł mnie ta impreza kosztowała. Myślałam, że mnie szlag trafi!

dode bo było to po wszczęciu postepowania z urzędu a nie na Twój wniosek. to duża różnica w ocenie sytuacji. Inaczej jak sama sie do błędu przyznajesz a inaczej jak robisz to po wezwaniu z urzędu.
Natomiast inną sprawą jest kara za nieterminowe złożenie deklaracji podatkwej. Wówczas to podlega postępowaniu karno-skarbowemu ale w tym przypadku sądzę, że byłoby umorzone ze względu na niewielką szkodliwość społeczną czynu ;) :D

Śpij spokojnie.

No niestety. Kiedyś złożyłam deklarację o JEDEN dzień za późno i niestety zapłaciłam karę :-(

Wprawdzie było to wiele lat temu, kiedy urząd skarbowy nie miał jeszcze obowiązku bycia miłym wobec petenta.

dode bo było to po wszczęciu postepowania z urzędu a nie na Twój wniosek. to duża różnica w ocenie sytuacji. Inaczej jak sama sie do błędu przyznajesz a inaczej jak robisz to po wezwaniu z urzędu.

wiem, ale lepiej nie wychodzić z założenia, że jak się spóżnię 1szy raz to nic mi nie zrobią.

Zresztą mialam 2 lata temu inną historię, mąż służbowo wyjeżdża sporo za granice. Ale mam najczęsciej do księgowania noclegi i tankowanie, no i kiedyś coś kupił, co powinno było trafić w deklarację VATu Unijnego. Akurat sama zaczynałam wtedy też pracę więc w chaosie nie złożyłam tego vatu i zrobiłam to z miesięcznym poślizgiem. Wysmarowałam wyjaśnienie i prośbę, że to pierwszy raz itd. i mandat też dostałam.

No i się wtedy zeźliłam. Człowiek się sam przyznaje do błędu, naprawia i dostaje mandat, na swój wniosek :bash:

• 5 years później...

Czy ktos może się orientuje jeżeli nie zapłace podatku w terminie? Co się może stać, jest to duża kwota ponad 7 tys, boje się że bede miała z tego ogromne konsekwencje... ;-/ Będe wdzięczna za jaka kolwiek pomoc.

Nie pracuję w US :) ale easy - raczej nie powinno być jakichś wielkich konsekwencji, o ile w ogóle będą jakieś

"Podatek niezapłacony w terminie stanowi zaległość podatkową. Podstawową konsekwencją braku zapłaty należnego podatku w terminie jest obowiązek zapłaty odsetek za zwłokę, które podatnik ma obowiązek samodzielnie naliczyć i wpłacić do urzędu skarbowego bez wezwania. Dodatkowo taki podatnik może być narażony na odpowiedzialność karną skarbową. (...) Na odpowiedzialność karną skarbową narażony jest również podatnik uporczywie niewpłacający podatku – jednak jednorazowy brak zapłaty podatku wyklucza możliwość pociągnięcia go do odpowiedzialności."

źródło >> http://podatki.gazetaprawna.pl/wywiady/315881,brak_wplaty_podatku_w_terminie_to_odsetki_i_sankcje_karne.html

Niby trzebaby dopłacić te odsetki, ale to są jakieś niebywałe grosze, a ponoć:

"Odsetek nie pobiera się, jeżeli nie przekraczają 6,60 zł (po zaokrągleniu 6 zł)."

źródło >> http://www.pit.pl/odsetki_podatkowe_283.php

Urzędowa strona odsetkowa >> http://mf.gov.pl/dokument.php?const=3&id=4053&dzial=144

Jak to jednak w życiu bywa, wszystko zależy od ludzi, którzy przyjmą wpłatę do systemu i skontrolują poprawność PITa oraz uregulowanie zobowiązań podatkowych. Przy wyjątkowo złej woli mogłaby to być najwyżej grzywna (mandat), ale za nieterminową wpłatę 40 zł? Bądź dobrej myśli :)