_monia 01.05.2010 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Pomóżcie.Rozliczałam PIT 37 za 2009 ( i jeszcze nie swój tylko rodziców). Zapomniałam zapłacić do 30.04. Dziś go zapłaciłam, ale przelew zostanie zrealizowany dopiero 04.05. Jakie z tego tytułu będą konsekwencje? Powiedzcie, bo nie zaznam spokoju. Podatek był mały-40 zł, ale juz na samą myśl, że zapomniałam to zrobić drże przed karami.Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 01.05.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Nie pracuję w US ale easy - raczej nie powinno być jakichś wielkich konsekwencji, o ile w ogóle będą jakieś "Podatek niezapłacony w terminie stanowi zaległość podatkową. Podstawową konsekwencją braku zapłaty należnego podatku w terminie jest obowiązek zapłaty odsetek za zwłokę, które podatnik ma obowiązek samodzielnie naliczyć i wpłacić do urzędu skarbowego bez wezwania. Dodatkowo taki podatnik może być narażony na odpowiedzialność karną skarbową. (...) Na odpowiedzialność karną skarbową narażony jest również podatnik uporczywie niewpłacający podatku – jednak jednorazowy brak zapłaty podatku wyklucza możliwość pociągnięcia go do odpowiedzialności." źródło >> http://podatki.gazetaprawna.pl/wywiady/315881,brak_wplaty_podatku_w_terminie_to_odsetki_i_sankcje_karne.html Niby trzebaby dopłacić te odsetki, ale to są jakieś niebywałe grosze, a ponoć: "Odsetek nie pobiera się, jeżeli nie przekraczają 6,60 zł (po zaokrągleniu 6 zł)." źródło >> http://www.pit.pl/odsetki_podatkowe_283.php Urzędowa strona odsetkowa >> http://mf.gov.pl/dokument.php?const=3&id=4053&dzial=144 Jak to jednak w życiu bywa, wszystko zależy od ludzi, którzy przyjmą wpłatę do systemu i skontrolują poprawność PITa oraz uregulowanie zobowiązań podatkowych. Przy wyjątkowo złej woli mogłaby to być najwyżej grzywna (mandat), ale za nieterminową wpłatę 40 zł? Bądź dobrej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 01.05.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 To wszystko prawda, co napisano powyzej, a odestki od takich "przeterminowanych platnosci wynosza 10% w skali roku ( niech mnie ktos sprostuje, jesli sie myle, bo w skarbowce nie pracuje ) Tak wiec take it easy _monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 01.05.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 najważniejsze, że PIT został złożony, ale ....... przyszły zięć spóźnił się z zapłatą podatku od kupna samochodu to został ukarany razem z ojcem( współwłaściciel) mandatem karno-skarbowym 2x150zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia k 02.05.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Mi się też zapomniało zapłacić podatek za samochód ale pani kazała mi napisać podanie żeby mnie nie karali i się udało. A wiem też, że nawet jak się PITu nie złoży na czas to też można to załagodzić pod warunkiem że się nie jest "recydywą" w spóźnianiu. Tak mi powiedziała pani w biurze rachunkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 02.05.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Karą za nieterminową wpłatę podatku są naliczone odsetki. Od tej kwoty ich nie będzie po 4 dniach. Natomiast inną sprawą jest kara za nieterminowe złożenie deklaracji podatkwej. Wówczas to podlega postępowaniu karno-skarbowemu ale w tym przypadku sądzę, że byłoby umorzone ze względu na niewielką szkodliwość społeczną czynu Śpij spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_B 02.05.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Wazne jest terminowe zlozenie delaracji, zaplata po terminie to tylko odsetki karne. Jednak jesli odsetki sa mniejsze niz 6zl to nie placi sie nic. Przy 40 zl po 4 dniach jest tego na pewno mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 03.05.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 A wiem też, że nawet jak się PITu nie złoży na czas to też można to załagodzić pod warunkiem że się nie jest "recydywą" w spóźnianiu. Tak mi powiedziała pani w biurze rachunkowym. moja Pani w biurze rachunkowym też mi tak powiedziała kilka lat temu kiedy do niej z pytaniem zadzwoniłam, czy nie wie, dlaczego zamiast kasy listonosz przyniósł mi list polecony z US. Okazało się, za zapomniała złożyć mi PITu, jak byłyśmy umówione i zrobiła to z 2 tyg. opóżnieniem. Nie pomogły przeprosiny, tłumaczenia w US, ze to pierwszy raz i że to oni mi muszą oddać, a nie ja im zaległam itd. 200 zł mnie ta impreza kosztowała. Myślałam, że mnie szlag trafi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 03.05.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 dode bo było to po wszczęciu postepowania z urzędu a nie na Twój wniosek. to duża różnica w ocenie sytuacji. Inaczej jak sama sie do błędu przyznajesz a inaczej jak robisz to po wezwaniu z urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 04.05.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Natomiast inną sprawą jest kara za nieterminowe złożenie deklaracji podatkwej. Wówczas to podlega postępowaniu karno-skarbowemu ale w tym przypadku sądzę, że byłoby umorzone ze względu na niewielką szkodliwość społeczną czynu Śpij spokojnie. No niestety. Kiedyś złożyłam deklarację o JEDEN dzień za późno i niestety zapłaciłam karę Wprawdzie było to wiele lat temu, kiedy urząd skarbowy nie miał jeszcze obowiązku bycia miłym wobec petenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_monia 04.05.2010 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Jestem trochę spokojniejsza. Jednak jutro dzwonię do skarbówki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 04.05.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 dode bo było to po wszczęciu postepowania z urzędu a nie na Twój wniosek. to duża różnica w ocenie sytuacji. Inaczej jak sama sie do błędu przyznajesz a inaczej jak robisz to po wezwaniu z urzędu. wiem, ale lepiej nie wychodzić z założenia, że jak się spóżnię 1szy raz to nic mi nie zrobią. Zresztą mialam 2 lata temu inną historię, mąż służbowo wyjeżdża sporo za granice. Ale mam najczęsciej do księgowania noclegi i tankowanie, no i kiedyś coś kupił, co powinno było trafić w deklarację VATu Unijnego. Akurat sama zaczynałam wtedy też pracę więc w chaosie nie złożyłam tego vatu i zrobiłam to z miesięcznym poślizgiem. Wysmarowałam wyjaśnienie i prośbę, że to pierwszy raz itd. i mandat też dostałam. No i się wtedy zeźliłam. Człowiek się sam przyznaje do błędu, naprawia i dostaje mandat, na swój wniosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulazig 27.04.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Czy ktos może się orientuje jeżeli nie zapłace podatku w terminie? Co się może stać, jest to duża kwota ponad 7 tys, boje się że bede miała z tego ogromne konsekwencje... ;-/ Będe wdzięczna za jaka kolwiek pomoc. Nie pracuję w US ale easy - raczej nie powinno być jakichś wielkich konsekwencji, o ile w ogóle będą jakieś "Podatek niezapłacony w terminie stanowi zaległość podatkową. Podstawową konsekwencją braku zapłaty należnego podatku w terminie jest obowiązek zapłaty odsetek za zwłokę, które podatnik ma obowiązek samodzielnie naliczyć i wpłacić do urzędu skarbowego bez wezwania. Dodatkowo taki podatnik może być narażony na odpowiedzialność karną skarbową. (...) Na odpowiedzialność karną skarbową narażony jest również podatnik uporczywie niewpłacający podatku – jednak jednorazowy brak zapłaty podatku wyklucza możliwość pociągnięcia go do odpowiedzialności." źródło >> http://podatki.gazetaprawna.pl/wywiady/315881,brak_wplaty_podatku_w_terminie_to_odsetki_i_sankcje_karne.html Niby trzebaby dopłacić te odsetki, ale to są jakieś niebywałe grosze, a ponoć: "Odsetek nie pobiera się, jeżeli nie przekraczają 6,60 zł (po zaokrągleniu 6 zł)." źródło >> http://www.pit.pl/odsetki_podatkowe_283.php Urzędowa strona odsetkowa >> http://mf.gov.pl/dokument.php?const=3&id=4053&dzial=144 Jak to jednak w życiu bywa, wszystko zależy od ludzi, którzy przyjmą wpłatę do systemu i skontrolują poprawność PITa oraz uregulowanie zobowiązań podatkowych. Przy wyjątkowo złej woli mogłaby to być najwyżej grzywna (mandat), ale za nieterminową wpłatę 40 zł? Bądź dobrej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts