Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokro pod stroypianem

Recommended Posts

Dwa tygodnie temu skończyli mi kłaść tynki cementowo - wapienne. Mniej więcej po tygodniu zacząłem układać na chudziaku papę. Wczoraj skończyłem. Położyłem folię i na to styropian. Dziś przez przypadek zajrzałem pod styropian a pod nim kropelki wody :( . W kilku miejscach nie mam foli jest na razie sama papa. Pod dotknięciu ręką jest wilgotna. Oderwałem kawałek papy i pod nią jest sucho. Czyli wilgoć pochodzi z powietrza. Czy zdjąć ten styropian i czekać aż to wyschnie, czy kłaść dalej? . Czy ta wilgoć z pod styropianu ma szansę wyparować?

Z perspektywy czasu mogę określić że moje tynki wyschły dopiero w kwietni, a były kładzione we wrześniu ( to było zeszłej zimy - bardzo łagodnej) palone było dopiero w lutym. Po czym to stwierdzam: bo dopiero wtedy kable z prądem przestały się odznaczać na ścianach, sufitach.

Właściwie to cały dom wówczas wysechł, bo zaraz po tynkach była rozkładana hydraulika i wylewki były robione - w listopadzie.

Z perspektywy czasu mogę określić że moje tynki wyschły dopiero w kwietni, a były kładzione we wrześniu ( to było zeszłej zimy - bardzo łagodnej) palone było dopiero w lutym. Po czym to stwierdzam: bo dopiero wtedy kable z prądem przestały się odznaczać na ścianach, sufitach.

Właściwie to cały dom wówczas wysechł, bo zaraz po tynkach była rozkładana hydraulika i wylewki były robione - w listopadzie.

Czyli izolacja, styropian i wylewki były niedługo po tynkach? Jeżeli tak, to skąd pewność, że nie ma wilgoci pod styropianem? Nic się złego nie dzieje, żadnego przykrego zapachu itp?