Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robić piwnicę czy nie, kto ma rację i jak to sprawdzić?

maly53

Recommended Posts

Witam,

potrzebuję porady.

Jestem właśnie tuż przed rozpoczęciem budowy własnego domku (w czerwcu start).

W planach jest piwnica i to dosyć głęboka bo jej wysokość po wylaniu posadzki to 240cm, z zewnątrz ma być niewidoczna.

Wykop pod fundamenty według planów byłby na 3m. Sporo ziemi trzeba wykopać bo wyszło ponad 500m3 i to glina, nikt jej nie chce wiec koszty wzrastają.

Przed pójściem do projektanta zrobiłem badania geotechniczne. Wwiercali się na 4m i nie znaleźli lustra wody, w badaniu zaopiniowali że obiekt można zaliczyć do pierwszej kategorii geotechnicznej, robili to w sierpniu 2009.

W tym roku szukając kogoś kto może chciałby takiej gliniastej ziemi z wykopu zajechałem do Sołtysa wsi w której będę się budował. Dowiedziałem się od niego że on ma kanał w garażu (taki do grzebania przy samochodzie :))) na 1,5 metra głębokości i na wiosnę oraz na jesień stoi w nim woda. Dodam, że Sołtys mieszka 200 metrów od mojej działki. W tym roku wiercono mi również studnie (brak kanalizacji) i chłopaki z odwiertów znaleźli wodę bardzo głęboko, poniżej 40 metrów, mówili że wcześniej żadnej wody nie było i można stawiać piwnicę.

A teraz pytania:

1. Kto ma rację z tą wodą Sołtys czy geotechnicy ze studniarzami?

2. Czy woda która jest u Sołtysa może być wodą opadową czy to podnosi się lustro wody gruntowej na sezon wiosenny i jesienny?

3. Jeżeli to podnosi się lustro wody to czy jest jakiś sposób żeby nie zalało piwnicy?

4. Jak zrobić hydroizolację w takiej sytuacji - czy drenaż , czy tylko porządna izloacja pinowa i pozioma?

5. Czy w ogóle robić piwnicę? - choć w założeniach to był priorytet.

Proszę o radę bo stoję właśnie na dużym rozstaju dróg, nie uśmiecha mi się wylewanie wody z piwnicy którą choć w części miałem zaadoptować na mieszkalną.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moja rada jest taka aby się nie zastanawiać

tylko wziąć łopatę i wykopać odpowiednio

głęboki dół. Jeżeli pojawi się w nim woda

to zapytać tych co robili odwierty dlaczego

się tak dzieje skoro oni twierdzą, że nie

powinno.

Jak nie łopatę to koparkę po 100 za godzinę.

Może w okolicy jakaś jest.

piwnica ma tylu zwolenników co przeciwników, jesli Cię stać to rób, ja robię częściową ale mam pochył na działce i od frontu nie bedzie widoczna natomiast od tyłu okienka piwnicy będą nad gruntem, sprawdziłam po deszczach na jakiej głębokości jest woda w studni na działce i wyszło że na głęb. 3m więc spokojnie robię, dodatkowo kłade rury drenarskie wokół, zakopane w żwirze

popytaj sąsiadów czy który ma studnię i na jakiej głębokości wodę

Jeżeli jest grunt gliniasty , bez przerostów piasku to pewnie trudno będzie o wodę.

Taki grun to dobre miejsce na piwnice.

Tylko nie obsypywać fundamentów piaskiem.

Drenaż można robić w przypadku gdy jest gdzie grawitacyjnie odprowadzić wodę.

Zalecam solidne wykonanie izolacji i zasypanie rodzimym gruntem. Przy wykopach pilnować aby ziemia z wykopu nie dostała wilgoci np. deszczu.Trzeba przykryć folią.

Można zrobić wykop kontrolny , jak ktoś proponuje.

Ale jak były robione odwierty to powinno być dobrze.

Izolację wykonać solidnie i starannie. Wszelkie fuszerki będą drogie do naprawy.

Dzięki za podpowiedzi,

wykop kontrolny postaram się w tym tygodniu uskutecznić, tylko nie wiem czy to coś da bo zrobiło się już trochę sucho w porównaniu do powiedzmy luty-marzec i mogę nic nie znaleźć.

Mam zamiar pochylić się porządnie nad tematem izolacji i starać się niczego nie przegapić i tu się nasuwa pytanie.

Zbigniew poradził żeby obsypać rodzimym gruntem a wszyscy zalecali mi nawiezienie grubego żwiru. Dodam, że woda z rynien planowo będzie odprowadzana do wykopanych "studzienek", przynajmniej takie są założenia. Czy glina przy fundamencie to dobry pomysł???

No właśnie drenaż jest problemem, bo skoro ławy będą na jakichś 3m to drenaż trzeba zrobić niżej i nie bardzo mam wtedy co zrobić z odprowadzaną wodą.

Kopać studnie głębszą ? a jeżeli to jednak lustro wody się podnosi to drenaż nie zda egzaminu. Wypompowywać wody też za bardzo nie mam gdzie.

Najdziwniejsze że nikt we wsi nie ma studni niżej niż jakieś 30 kilka metrów, a 300 metrów od działki jest taki jakby spory dołek gdzie właśnie w okresie roztopów robi sie takie bajorko i woda stoi w nim z miesiąc. Zaczynam się przekonywać do opinii że w tej wsi jest wszędzie glina i po prostu po zimie ta woda tak wolno wsiąka.

Chyba zamówię jeszcze raz tych geotechników niech wiercą głębiej i mnie jeszcze raz upewnią, koszt niewielki w porównaniu do zrobienia wykopu pod piwnice a później zasypania go.

W założeniu domek ma wyglądać na niski, nie chce go podnosić bo straci wygląd. Projekt był robiony indywidualnie ale na podstawie projektu Amber 2, taka troche stodoła, jak podniosę będzie brzydko.

Możesz wyjaśnić " kapilarne podciąganie wody"?

• 5 months później...
Monolityczna czy nie nie stanowi szczelnej wanny. Izolacja wodna a konstrukcja to dwie różne sprawy.No chyba że chcesz użyć betonu portlandzkiego to w sumie będzie szczelny alczkowiek kosztowny. Na tego typu konstrukcję można by się skusić gdyby chodziło o wykonanie zbiornika wody zagłębionego poniżej gruntu. Trzeba też pamiętać jakie są konsekwencję. Zmianę na płytę trzeba poprzeć w tego typu przypadkach badaniami geologicznymi bo może się okazać że ciśnienie wody wysadzi taką wannę. Skoro w odwiertach nie wykryto wody to podejrzewam, że układ geologiczny warstw nieprzepuszczalnych ma układ spadkowy a sąsiad szanownego kolegi mieszka w miejcu gdzie warstwa ta zbliża się bardzo do powierzchni. Przychylam się do wypowiedzi Zbyszka i odradzam obsypywanie ścian żwirem/piachem bo zrobiłbyś taką psełdo studnię chłonną ze szczelnym dnem co w rezultacie spodowdowałoby wzrost ciśnienia wody napierającej na ściany domu.

rafal190 i zbigniew bardzo prosze o wyjasnienia z tym obsypywaniem piwnicy.

Otoz u mnie glownie glina a woda tak okolo 2-2,5m (choc pewnie na wiosne czy jesienia wyzej podchodzi, bo przez gline tak szybko nie wsiaka).

Moja sasiadka tez ma piwnice i podsypywala piachem. Wody jej nie podciaga ani sie nic nie zapada kolo domu.

Zle zrobila z tym piachem? Ja bym wolal rodzimym gruntem podsypac bo taniej i mniej zachodu - tylko czy glina nie za ciezka i parcia na sciany piwnicy nie bedzie zbyt duzego ?

Z gory dzieki za rady

• 2 weeks później...

Witam

Ma pan dużo pytań i trudno jest odpowiedzieć w paru zdaniach. Piwnica na pewno jest sporym kosztem i jeśli bardzo ją pan chce mieć to proszę przeczytać porady (które powinny ułatwić podjęcie dezycji) nt. fundametów, głębokości przemarzania gruntu, piwnicach i izolacji na stronie programu budujzpsb w zakładce Budowa krok po kroku. Życzę powodzenia.

obsypanie gruntem rodzimym tutaj gliną- ...są i przeciwnicy i zwolennicy tego( zaglębiałam temat 2lata temu ) tuż po postawieniu domu zrobiliśmy obsypanie rodzimym gruntem- gliną, po 2latach widzę wady:

glina może i ciepła i nie przepuszcza tak szybko wody- ale to działa w obie strony, jak już przepuści pod fundamenty to potem wieki schnie....- albo nigdy nie wysycha dobrze bo ciągle pada i zawilgatnia ją,..a piach: szybko nasiąknie ale i szybko wysycha i pozwala szybciej wysychać fundamentom-

od strony północnej- bo tam najczęściej pada, ściana ciągle mokra i lekko przyzieleniała, a glina- mokra jakby przed chwilą ktoś wode tam lał....

Facyt:..... wtym roku wywalamy glinę i obsypujemy na 80cm szerokości od funadamentów piaskiem...

• 5 weeks później...

Witam wszystkich,

Czytam Wasze opinie i zastanawiam się co robić. Mam zaprojektowany dom bez piwnic, ale od dna ławy jest do poziomu zero 1.5 m (niżej o 0.5 m jest garaż bo od dna ławy jest 1m). Całą przestrzeń muszę wypełnic zasypem. Teraz wymyśłiłem żeby zrobić strop i podnieść o 0.25- 0.5 metra całóść i będzie piwnica. Problemem jest tylko to że woda jest bardzo wysoko, teren jest podmokły i jest wkoło glina. Jeśli chodzi o opaskę to 30 metrów od domu jest ciek wodny do którego mogę odprowadzić wodę. Czym w tej sytuacji obsypać fundament terenem rodzimym czy piaskiem? jak wykonać izolację? Czy ta piwnica może mieć dno na wysokości dna fundamentów ? Liczę na wasze porady za które z góry dziękuje.

a piach: szybko nasiąknie ale i szybko wysycha i pozwala szybciej wysychać fundamentom-

od strony północnej- bo tam najczęściej pada, ściana ciągle mokra i lekko przyzieleniała, a glina- mokra jakby przed chwilą ktoś wode tam lał....

Facyt:..... wtym roku wywalamy glinę i obsypujemy na 80cm szerokości od funadamentów piaskiem...

czy ja wiem... piach dla wody zachowuje się tak, jakby go nie było. czyli jak fundamenty zasypiesz piachem, to - "z punktu widzenia wody" - tak jakbyś zostawiła fundamenty wogóle niezasypane -> jak będzie padać, woda wleje Ci się do środka i będzie tam stała tak długo, dopóki nie odparuje ( bo wsiąknąć nie ma gdzie skoro wszędzie glina). czyli dół fundamentów będzie pływał, góra będzie sucha, bo piach wody nie podciągnie do góry.

Glina tworzy nieprzemakalną szczelną warstwę. a to znaczy, że jak będzie padać to woda nie powinna wsiąkać głębiej, za to będzie zbierać się na wierzchu i będzie wilgotno (u góry) .

ja proponuję zasypać gliną (tak zrobiłem u siebie) a jak już ubije się i trochę podeschnie (uszczelni) otoczę dom kołnierzem (klinkier albo inne płyty) które wodę opadową natychmiast będą dalej odsuwać

nie robiłem jakiejś specjalnej izolacji -> standardowo na bloczki 2 x IZO...cośtam, na to styropian hydrofobowy. styropian jest frezowany na całej powierzchni przylegającej do fundamentu po to, żeby wilgoć która dostanie się do bloczków mogła odparować .

mam nadzieje, że wystarczy

Piwnica to dodatkowa powierzchnia użytkowa. Jeśli teren nie jest podmokły to warto mieć podpiwniczony dom. Koszt wynajęcia koparki to ok 100-200 zł za godzinę pracy. Jedna lub dwie godziny starczą na wykopanie odpowiedniej głebokości dziury.

Koszt wykonania piwnicy wbrew pozorom nie jest aż tak duży jak mogłoby się wydawać. Przecież i tak zwykle poziom posadowienia fundamentów jest conajmniej 1 m poniżej terenu. Czyli koszt wykonania piwnicy to dodatkowy strop z posadzką i jakiś 1,5 metra ściany ale odliczamy od tego koszt garażu. Dodatkowo pomieszczenia gospodarcze nie są na poziomie mieszkalnym - a co tam można urządzić to już kwestia fantazji (spiżarnię, pralnię, miejsce TOP SECRET itd).

Piwnica to dodatkowa powierzchnia użytkowa. Jeśli teren nie jest podmokły to warto mieć podpiwniczony dom. Koszt wynajęcia koparki to ok 100-200 zł za godzinę pracy. Jedna lub dwie godziny starczą na wykopanie odpowiedniej głebokości dziury.

Koszt wykonania piwnicy wbrew pozorom nie jest aż tak duży jak mogłoby się wydawać. Przecież i tak zwykle poziom posadowienia fundamentów jest conajmniej 1 m poniżej terenu. Czyli koszt wykonania piwnicy to dodatkowy strop z posadzką i jakiś 1,5 metra ściany ale odliczamy od tego koszt garażu. Dodatkowo pomieszczenia gospodarcze nie są na poziomie mieszkalnym - a co tam można urządzić to już kwestia fantazji (spiżarnię, pralnię, miejsce TOP SECRET itd).

Bajki kolego piszesz....Jak koparka wykona ci wykop o głębokości 3m na powiedzmy 70 m2 w ciągu 2 godzin to ja zapłacę za pracę tej koparki. Koszt wykonania piwnicy wbrew pozorom jest dużo większy niż założymy na początku. Po pierwsze fundament robi się minimum na 1,2 m. A pod ściany piwnicy to fundamentów nie trzeba robić?? Może nie tak głęboko ale za to robi się szeroką ławę więc materiału pójdzie podobnie. Więc nie wiem skąd te 1,5 m wysokości ściany.

Miejscem TOP SECRET może dla niejednego inwestora okazać się piwnica...aa bardziej dla jego pieniążków....To jest poważna i bardzo wygodna sprawa. Ja osobiście mam piwnicę na połowie domu i śmiało mogę stwierdzić ze kosztowała nawet lekko wiecej niż cały parter