Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robić piwnicę czy nie, kto ma rację i jak to sprawdzić?

maly53

Recommended Posts

Ty nie wprowadzaj ludzi w błąd. fundament bez piwnicy kosztuje 20 tysięcy. A fundament z częścią piwniczną pod jednym pokojem około 24 tysięcy, jeśli się ją wykona samemu.

Co mnie obchodzi żeś sam wybudował dom, jaskiniowcy też budowali sami :D i się nie chwalili. Każdy mądry i głupi sam sobie potrafi wybudować dom, kwestia tylko jakiej jakości...

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czytam forum już jakieś 6 miesięcy, rozmawiałem z moimi znajomymi którzy są świeżo bo budowie a jeszcze inni są w trakcie, wszyscy z nich są za budowaniem piwnicy a jeden z kolegów żałuję że zrobił tylko pod połową domu.

Rozmawiałem z murarzem który ma 35 lat doświadczenia w budownictwie, powiedział : jeśli warunki pozwalają buduj piwnice chociażby na piec, opał a możesz nawet zrobić garaż w piwnicy, koszty zwiększają się tylko o bloczki betonowe, zbrojenie, wykop większy, instalacji, schody do góry, wyliczył mi jakbym robił piwnice ok 100m2 to koszt zwiększa się jakieś 20 tyś zł.

W każdym razie ja robię piwnicę pod całością, garaż w piwnicy na dwa samochody.

przeciez to normalne ze jednemu sie piwnica oplaca a drugiemu nie

jeden ma skosna dzialke wiec sie prosi o piwnice inny ma plaska wiec nie bardzo

ktos ma duza dzialke wiec moze isc na bok a nie w dol, inny znowu mala wiec lepiej isc wglab bo na boki sie nie da

jesli wykorzystamy piwnice odpowiednio: garaz, pralnia z szuszarnia, kotlownia i pomieszczenia gospodarcze to jak najbardziej ma sens jej budowa

jesli piwnica nam nie potrzebna to dla mody lub bo ma ja sasiad nie ma sensu jej budowac

dodatkowe koszta to roboty ziemne(sa sporo drozsze), dodatkowe zbrojenie scian(badz slupow przy bloczkach betonowych), drugie tyle betonu i szalunkow lub bloczkow(na sciany) wieksza robocizna o ok 35% + dodatkowe schody - tyle jesli o stan surowy chodzi - przy wykonczeniowce sporo wiecej tynkow, wylewek, pkt elektrycznych i innych

• 3 months później...

Witam, mam pytanie to photosa bo wyglada na to że dobrze siedzisz w temacie i znasz sie na rzeczy...

Zastanawiam sie czy podpiwniczyć cały dom czy tylko połowę (od tej strony gdzie jest spadek terenu)- wiadomo że chodzi o koszty a właściwie ich cięcie... Gość który robi mi papiery powiedział że nie opłaca sie podpiwniczać połowy,

na tej drugiej połowie trzeba bedzie robić tzw stopniowanie fundamentów i w to właduje tyle kasy że lepiej dołożyć jeszcze troche i mieć całe podpiwniczenie, bo to sie przyda... Troche więc jestem w kropce...

Dodam tylko że dom będzie miał wymiary ok 10mx9m a spadek terenu na szerokości domu to ok 1m

Edytowane przez kameleon9