agusia_x 24.11.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Koszt wykonania piwnicy wbrew pozorom nie jest aż tak duży jak mogłoby się wydawać. Przecież i tak zwykle poziom posadowienia fundamentów jest conajmniej 1 m poniżej terenu. Czyli koszt wykonania piwnicy to dodatkowy strop z posadzką i jakiś 1,5 metra ściany ale odliczamy od tego koszt garażu. Dodatkowo pomieszczenia gospodarcze nie są na poziomie mieszkalnym - a co tam można urządzić to już kwestia fantazji (spiżarnię, pralnię, miejsce TOP SECRET itd). Koszty piwnicy to nie tylko ściany, strop i posadzaka. To konkretna izolacja żeby potem się nie okazało, że przez całe życie bedziemy walczyć z wilgocią lub wodą w piwnicy. Trzeba jakby nie było jakoś ją wykończyć, zrobić instalacje, wstawić jakieś okienka, schody. Tak więc w sumie to nie jest wcale taki niewielki koszt i nikt mi nie wmówi, że zasypanie fundamentów piachem kosztuje tyle samo. I nie piszę tego jako przeciwnik piwnic, bo sama takowe dorabiałam do swojego projektu i mniej więcej wiem ile ta nasza piwnica by kosztowała. Niestety warunki gruntowe nie pozwoliły nam jej zrobić i bardzo żałuję, że jej nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 25.11.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Piwnica to dodatkowa powierzchnia użytkowa. Jeśli teren nie jest podmokły to warto mieć podpiwniczony dom. Koszt wynajęcia koparki to ok 100-200 zł za godzinę pracy. Jedna lub dwie godziny starczą na wykopanie odpowiedniej głebokości dziury. Wykop 11mx12m czysty piasek glebokosc od 1.5m do 2,5m. Trwalo to prawie 8 godzin... Piwnice to koszty murow, stropu, izolacji i drenazu...itd co daje pokazna sumke ale ..........warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wredak 28.11.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 (edytowane) Ja mam zamiar zrobić zimną piwnicę na jabłka marchewkę i ziemniaki pod jednym pokojem o poniżej podanych parametrach: Narysowałem to tak: http://w231.wrzuta.pl/obraz/55l7entQbYi/pd3 Dane: Powierzchnia piwnicy 25 [m2]Łączna długość scian piwnicy 20 [m]ścianę fund. obniżam w stosunku do pozostałych o: 0,91 [m]grubość scianu fundamentowej 0,24 [m] Cena betonu 230 PLN/m3Cena betonu z ulepszaczem 250 PLN/m3Cena papy 10 PLN/m2 Obliczenia: Koszt papy 500 PLNKoszt tej części sciany ściany fundamentowej o dł 0,91 1005 PLNkoszt płyty betonowej 100 mm na piachu 575 PLNKoszt pancernej płyty z ulepszaczami 150 mm 938 PLN SUMA 3017 PLN Na budowę piwnicy potrzeba 3 000 PLN na materiały. Uważam że dodatkowe prace pochłoną jeszcze z 1000 PLN, Tak więc cała piwnica będzie kosztowała 4000. Uważacie, że można lepiej i taniej to piszcie… Edytowane 28 Listopada 2010 przez Wredak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 29.11.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 pierwotnie nie chciałem piwnicy. Ale muszę to jeszcze przemyśleć. Może rzeczywiście taka mała piwniczka pod jednym z pomieszczeń by się przydała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 30.11.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 (edytowane) Ja mam zamiar zrobić zimną piwnicę na jabłka marchewkę i ziemniaki pod jednym pokojem o poniżej podanych parametrach: Narysowałem to tak: http://w231.wrzuta.pl/obraz/55l7entQbYi/pd3 Dane: Powierzchnia piwnicy 25 [m2] Łączna długość scian piwnicy 20 [m] ścianę fund. obniżam w stosunku do pozostałych o: 0,91 [m] grubość scianu fundamentowej 0,24 [m] Cena betonu 230 PLN/m3 Cena betonu z ulepszaczem 250 PLN/m3 Cena papy 10 PLN/m2 Obliczenia: Koszt papy 500 PLN Koszt tej części sciany ściany fundamentowej o dł 0,91 1005 PLN koszt płyty betonowej 100 mm na piachu 575 PLN Koszt pancernej płyty z ulepszaczami 150 mm 938 PLN SUMA 3017 PLN Na budowę piwnicy potrzeba 3 000 PLN na materiały. Uważam że dodatkowe prace pochłoną jeszcze z 1000 PLN, Tak więc cała piwnica będzie kosztowała 4000. Uważacie, że można lepiej i taniej to piszcie… To ja Ci napisze trochę inaczej bo patrze ze pojechałeś ogólnikami a budowa tego nie wybacza. Zrobimy kalkulację dla powiedzmy piwnicy o wymiarach 5x5 1. Wykop na głębokość około2,5m - ok.300-400zł 2. Beton na ławy około 26mb x 0,35 (wys) x 0,7 (szer) = 6,37 m3 * 240 = 1530 zł 3. Stal 12 na zbrojenie ław 4 pręty dołem 3 górą około 185 kg * 2500 tona = 462,5 zł 4. Stal 6 na strzemiona około 90 strzemion, około 80 kg * = 210 zł 5. Bloczki bet. 14x24x35 około 3,6 zł szt 2,2 wys (minimum) to około 930 szt * 3,6 = 3350 zł 6. Cement do murowania 1 tona pójdzie na pewno ja dałbym około 1,5 * 500 = 750 zł 7. Beton na klatkę około 1,5 m3 * 240 = 360 zł 8. Stal na klatkę około 135 kg * 2500 = 337,5 9. Chudy beton 25m2 *0,1 = 2,5m3 * 240 = 600 zł 10. Papa na lepiku x2 (m2 około 10-12zł) 50 m2 * 11 = 550 zł 11. Beton na posadzkę 15 cm, 25 m2 * 0,15 = 3,75 m3 * 250 = 937,5 zł 12. Folia kubełkowa na zewnątrz 25mb x 2,5 (wys) = 63 m2 * 3,5 zł = 220 zł 13 Styropian na zewnątrz około 4 m3 x 150 zł = 600 zł 14. Dysperbit około 300 zł 15 No i wypadałoby policzyć stal na strop bo beton tak czy siak byłby. około 353 kg * 2600 = 920 zł 16 Tynki cem-wap. około 1600 zł elektryka około 200 zł SUMA 13 327,50 zł Jak ktoś za tysiąc zł te prace Ci wykona to albo jest nienormalny albo nie ma na piwo To taki ogólny skrót a jestem pewny ze jeszcze z tysiak się utopi na różnych dodatkach. Budowa domu kosztuje i nie tyle niestety co nam się wydaje, a już na pewno nie tyle co Tobie się wydaje Myślę że około 16 - 17 tysięcy będzie to kosztować. No i trzeba odjąc koszt fundamentu który byłby wczesniej około 3 tys. No i chyba masz odpowiedz na Twoje pytanie czy można lepiej i taniej Edytowane 30 Listopada 2010 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 02.12.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 i chyba jednak ta 2 wycena jest bardziej prawdopodobna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wredak 07.12.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 (edytowane) 1. Wykop na głębokość około2,5m - ok.300-400zł - Nie liczmy ceny wykopu za 2,5 m, tylko za dodatkowe 0,9; ponieważ normalnie kopało by się na 0,9 a w przypadku piwnicy jeszcze o dodatkowe 0,9 2. Beton na ławy około 26mb x 0,35 (wys) x 0,7 (szer) = 6,37 m3 * 240 = 1530 zł3. Stal 12 na zbrojenie ław 4 pręty dołem 3 górą około 185 kg * 2500 tona = 462,5 zł4. Stal 6 na strzemiona około 90 strzemion, około 80 kg * = 210 zł-Po co liczysz koszt ławy fundamentowej i zbrojenia?. Przecież ława fundamentowa i tak musiała by zostać wylana w domu bez piwnicy więc nie należy tych kosztów doliczać. 5. Bloczki bet. 14x24x35 około 3,6 zł szt 2,2 wys (minimum) to około 930 szt * 3,6 = 3350 zł6. Cement do murowania 1 tona pójdzie na pewno ja dałbym około 1,5 * 500 = 750 zł - Te bloczki i cement to tez pomyłka, poco liczysz koszt całej ściany. przecież tu trzeba liczyć koszt dodatkowej głębokośći 0,9 metra jaką dokładamy do i tak potrzebnej głębokości fundamentu. 7. Beton na klatkę około 1,5 m3 * 240 = 360 zł8. Stal na klatkę około 135 kg * 2500 = 337,59. Chudy beton 25m2 *0,1 = 2,5m3 * 240 = 600 zł10. Papa na lepiku x2 (m2 około 10-12zł) 50 m2 * 11 = 550 zł11. Beton na posadzkę 15 cm, 25 m2 * 0,15 = 3,75 m3 * 250 = 937,5 zł12. Folia kubełkowa na zewnątrz 25mb x 2,5 (wys) = 63 m2 * 3,5 zł = 220 zł13 Styropian na zewnątrz około 4 m3 x 150 zł = 600 zł - Styrpian, folię kubełkową i resztę i tak byś musiał dać na fundament więc poco to liczysz.... 14. Dysperbit około 300 zł 15 No i wypadałoby policzyć stal na strop bo beton tak czy siak byłby. około 353 kg * 2600 = 920 zł16 Tynki cem-wap. około 1600 zł elektryka około 200 zł Nie chce mi się tego komentować. Pan obliczył koszt piwnicy a nie pieniądze jakie trzeba dodać by z potrzebnego fundamentu zrobić piwnicę......... Trzymam się więc swojej wersji 4 czy 5 dodatkowych tysięcy jakie trzeba dodać do kosztów budowy by mieć piwnicę. Tak więc można mieć lepiej i taniej. Edytowane 7 Grudnia 2010 przez Wredak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 08.12.2010 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 (edytowane) heh śmieszne rzeczy piszesz...wiesz lepiej niż ktoś kto dopiero wybudował....na milion % przejedziesz się mocno na budowie domu...Jak chcesz rozmawiać konkretami to napisz co byś chciał wiedzieć, jak to się robi a.e nie pisz ze lawę i tak byś miał. A wykop to tylko 0,9 m3 - Nie liczmy ceny wykopu za 2,5 m, tylko za dodatkowe 0,9; ponieważ normalnie kopało by się na 0,9 a w przypadku piwnicy jeszcze o dodatkowe 0,9 Otóż liczymy. Bo ławy robisz na 1,2 m w ziemię ale nie wybierasz całej ziemi na 1,2 tylko koparka kopie pod same ławy. Nie wiem dlaczego liczysz tylko dodatkowe 0,9.Chyba że piwnica ma mocno wystawać z ziemi to zgoda. czyli nie na 2,5 m tylko na 2 m bo ławę robi się poniżej posadzki. -Po co liczysz koszt ławy fundamentowej i zbrojenia?. Przecież ława fundamentowa i tak musiała by zostać wylana w domu bez piwnicy więc nie należy tych kosztów doliczać. Zauważ że na końcu moich wyliczeń odjąłem koszt tej wcześniejszej ławy - Te bloczki i cement to tez pomyłka, poco liczysz koszt całej ściany. przecież tu trzeba liczyć koszt dodatkowej głębokości 0,9 metra jaką dokładamy do i tak potrzebnej głębokości fundamentu. jakiej dodatkowej?? sam się gubisz w tym co piszesz. Po pierwsze tę ławę z góry już zgrabnie przeniosłeś na dół a teraz chcesz aby jeszcze pozostała na górze i ładnie sobie dobudujesz resztę ściany?? To jest właśnie wielka pomyłka Poza tym bloczki wychodzą drożej niż ściana z betonu. A te bloczki trzeba jakoś pomurować więc cement jest jak najbardziej potrzebny - Styrpian, folię kubełkową i resztę i tak byś musiał dać na fundament więc poco to liczysz.... Tak ale na 0,9 m a teraz musisz dać na 2 metrach Nie chce mi się tego komentować. Pan obliczył koszt piwnicy a nie pieniądze jakie trzeba dodać by z potrzebnego fundamentu zrobić piwnicę......... Ja policzyłem realnie a ty tak jakbyś ty chciał sobie wybudować....Uwierz mi ja nie pisze tego złośliwie tylko z własnego doświadczenia. Piwnicy mam około 42 m2 na około 1,8 m w ziemi i kosztowała około 25-30 tys z tynkami elektryka. Ja tylko z dobrej woli doradzam Ci abys nie liczył w ten sposób co tu przedstawiłeś bo Ci szczęka opadnie. Wielu policzyło że sprzeda mieszkanie i za te pieniądze postawi sobie domek a wyszło tak ze jeszcze kredycik trzeba było wziąć. Edytowane 8 Grudnia 2010 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 08.12.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Ja policzyłem realnie a ty tak jakbyś ty chciał sobie wybudować.... Uwierz mi ja nie pisze tego złośliwie tylko z własnego doświadczenia. Piwnicy mam około 42 m2 na około 1,8 m w ziemi i kosztowała około 25-30 tys z tynkami elektryka. Ja tylko z dobrej woli doradzam Ci abys nie liczył w ten sposób co tu przedstawiłeś bo Ci szczęka opadnie. Wielu policzyło że sprzeda mieszkanie i za te pieniądze postawi sobie domek a wyszło tak ze jeszcze kredycik trzeba było wziąć. Tak ale przy tej malej piwnicy liczone byly chyba tylko koszty materialu no i piwnica piwnicy nie rowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 08.12.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 (edytowane) Tak ale przy tej malej piwnicy liczone byly chyba tylko koszty materialu no i piwnica piwnicy nie rowna. Ale to jest fizycznie nie możliwe aby w materiale wyrobić się w kwocie 5 tys zł...Przecież wyliczyłem to wszystko wyżej. Z wykształcenia jestem budowlańcem i takie obliczenia to dla mnie norma. Na swoim domu Pomyliłem się o jakieś 15 tys. Ale tylko dlatego że zastosowałem wentylację mechaniczną z rekuperatorem a tego nie było w początkowym planie. Poza tym Wredak policzył że koszt robocizny wyniesie go 1 tysiąc zł...No proszę Was. Ja swój dom budowałem sam...Więc robocizny nie liczę. Podaję tylko koszty materiału. Wredak jak wybudujesz będziesz wiedział kto był bliżej prawdy. Ja jestem świeżo po. Niestety w budownictwie nie da się oszukać i liczyć ogólnikowo bo później wszystko będzie skorygowane. Jakby piwnica kosztowała 5-10 tys to nie mielibyśmy zapytań czy lepiej piwnicę czy gospodarczy...Każdy robiłby piwnicę. Ale jak najbardziej życzę wykonaniu założonego planu Edytowane 8 Grudnia 2010 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 08.12.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Photos, czy stawial Pan piwnice z bloczkow czy lany beton. W projekcie mam sciane piwnicy 30 cm lany beton i zastanawiam sie co lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 08.12.2010 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 ja robilem z bloczkow...beton ma swoje wady i zalety....zaleta jest to ze zalewasz sciane w 2 godziny...ale trzebe zrobic deskowanie...zbrojenie...a pozniej jak przywioza beton trzesie sie portkami czy aby to deskowanie wytrzma..bo sila wyporu jest niewyobrazalna...a pozniej juz tylko zasypac i dom bez piwnicy... Ogolnie jak ktos ma dobre deskowania, czy gotowe szalunki to czemu nie...ale nie bedzie to ani szybciej ani taniej. Z bloczkow bezpieczniej a moim zdaniem wyszlo szybciej...pozniej w piwnicy na bloczkach lepiej tynk sie trzyma, wiadomo nie jest jednolita powierzchnia...a wybor nalezy do Ciebie...architek zawsze robi tak aby w razie co nie bylo jego winy...czyli duzo grubsze sciany piwnicy niz w rzeczywistosci sa potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wredak 08.12.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Nie będę z panem polemizował gdyż to nie ma sensu. a pozniej jak przywioza beton trzesie sie portkami czy aby to deskowanie wytrzma.. Uważam, że ktoś kto po zrobieniu deskowania trzęsie portkami, zaiste jest ogromnym fachowcem . To tłumaczy dlaczego Pan zrobił sobie piwnice z bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 08.12.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 ech rzeczywiscie szkoda gadki...buduj buduj...za 40 tys sie wprowadzisz...powodzeniaTe trzesie portkami to byla przenosnia...nigdy nie byles na budowie...nie wiesz jak beton oddzialuje na dol 2 metrowego deskowania...zreszta o czym ja do ciebie pisze...dla mnie to mozesz sobie palac postawic i za banke ale w tym temacie racji nie masz i koniec...A jak postawiaz sobie sam domek...wlasnymi rekami to dopiero porozmawiamy o fachowosci...dla mnie to koniec tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 09.12.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 ach niepotrzebne te klotnie,naprawde Photos, chodzilo mi o to ze w projekcie mam sciany piwnicy z lanego betonu. Sami nie budujemu, bedziemy brali ekipe.Na poczatku chcielismy zmienic na bloczki, bo latwiej, bardziej popularne itd. Ale teraz jak zaczelismy sie wglebiac w temat to jest tyle samo przeciwnkow co zwolennikow. Jednak jest wiele opiniii ze lany beton wychodzi taniej i solidniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 09.12.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Wiesz to jest łatwo przeliczyć czy wychodzi taniej....Powiedzmy ze budujemy piwnicę o wymiarach zew 10 x 5,6czyli 30mb betonu x 2,3 (wys) x 0,24 ( grubość) = 17 m3 betonu * 240 = 4080 złTrzeba by to całość za zbroić...na pewno będzie bezpieczniej i ja bym tak zrobił, ale zachowajmy standard taki jak przy bloczkach czyli zwyczajnie zrobić beleczkę przy dużych rozpiętościach i pionowo wstawić. Czyli powiedzmy że kwestia zbrojenia nam odpada.Bloczków potrzebujesz około 1100 szt * 3,6 = 3960 zł plus około 3 tony cementu. Czyli całość wynosi w granicach 5300.Różnica nie wychodzi około 1,3 tysTylko ekipa 4 osobowa wymuruje tę piwnicę w 3-4 dni. I bez odczekiwania bierze się z robienie deskowania pod stropDo betonu samo deskowanie zajmie gdzieś tyle czasu. Później zalewanie i czas aż to wszystko zwiąże...około 2 tygodni. Następnie trzeba te deskowanie rozebrać...Czyli w robociźnie może to wyjść lekko drożej...Takie są wady zalewania betonem. Ale na pewno monolit przeniesie większe obciążenia. Tylko że przy domku jednorodzinnym jego zalety nie będą wykorzystane bo z takimi obciążeniami spokojnie bloczek daje sobie radę.Jak już pisałem projektant zawsze robi na wyrost, co mu zależy grubsze kreski narysować a bezpieczeństwo ma załatwione. Widziałem różne techniki budowania piwnic...Jedni np od środka budowali ze zwykłego pustaka gr 24 cm a tylko od zewnątrz dawali bloczek odwracając go tak aby wyszła ściana 14 cm...i to też wytrzyma, a zaoszczędzali na bloczkach. Albo normalnie z bloczka 24 cm i od środka pustak 12 cm. Kwestia jest taka jak podejdzie do tematu kierownik budowy. Czy zechce się bawić w zmiany czy nie. Wiele razy nie chce bo to i tak nie jego kasa idzie. Musisz pogadać z wykonawcą zapytać o jego rady i z kierownikiem...Beton nie jest zły, ale wydłuża czas budowy. Ja budowałem z 2 braćmi i nie mogłem pozwolić sobie na taką czaso i pracochłonność. Dlatego poszły bloczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 09.12.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Jednak jest wiele opiniii ze lany beton wychodzi taniej i solidniej. Policzmy na mojej scianie; mam bloczki 24x14x30 na 1 m2 wyszlo mi 19 szt czyli 19x 2,7pln daje nam 51.3pln za 1m2 za beton B20 placilem 245pln/m3 czyli wychodzi 58.8pln za 1m2 Jesli ktos ma szalunki systemowe za darmo to mozna sie pokusic i zainwestowac w lany i miec napewno mocniejsze sciany niz z bloczkow. Ale jak ktos ma ok 70 mb fudamentow w tym dwa wykusze i kupe zalaman i na wysokosc 2.8m to robienie szalunkow z desek to szalenstwo i rozpusta. Trzeba by miec chyba swoj tartak. Wg. mnie lany napewno solidniej ale napewno duzo drozej, a jeszcze drozej wychodzi sciana z pustakow szalunkowych traconych(ale szybciej). Pozostaje jeszcze kwestia co taniej zrobi firma ktora buduje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 09.12.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Carpenter78 Żeby uściślić to do bloczków też potrzebujesz cement na zaprawę i tu pewnie koszta już się zrównają. Deski raczej każdy ma bo czymś trzeba ten strop deskować. Ale nie zawsze...robiąc np stropy systemowe. Dlatego to indywidualna sprawa inwestora, bo koszta są podobne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 09.12.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 W projekcie sciany piwnicy sa zaprojektowane jako: " ... 30 cm z betonu B20, ocieplenie styropianem przeznaczonym do styku z gruntem 10 cm, warstwa nosna zaizolowana powloka bitumiczna dwu warstwowa +2x papa na lepiku i na calosc folia wytlaczana. Zazbrojone siatka z pretow min 3mm o oczkach 25 cm, otulenie 2,5 cm. Wymiary zewnetrzne: 8,3m x 8,3 m + maly ganek 1,6x3m. Calosc w srodku ma ok 52 m. Nie mam pojecia czy zmieniac na bloczki, dodam jeszcze, ze proste warunki posadowienia ( piach) + spadek terenu ok 1,3 m na 10 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 09.12.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Dodam jeszcze ze scian zewnetrznych monolitycznych jest 76 m kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts