photos 09.12.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Jak masz dobry materiał na deskowanie to możesz się pokusić...ja nie to możesz nie mieć piwnicy ale za to solidny fundament Poza tym jak masz zrobić zbrojenie a tak jest w projekcie, pisałem wcześniej ze też bym zrobił to już na pewno nie będzie taniej. Kwestia ocieplenia i izolacji schodzi tu na drugi plan bo czy wybierzesz bloczki czy lany beto izolacje musisz dać taka samą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 09.12.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Jest jeszcze jedno wyjscie- wziasc ekipe, ktora posiada na stanie szalunki:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 09.12.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 (edytowane) Dzieki Photos, za konkret. A jak widzisz koszt calej piwnicy..... Edytowane 9 Grudnia 2010 przez pluszowy_misio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 09.12.2010 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 (edytowane) Z tych wymiarów co podałeś to będzie około 25 tys z tynkami, wylewkami....materiał...bo robota to wiadomo zależy od wykonawcy. No i zależy jeszcze jak tam dużo działowych w środku będzie. Ta kwota obejmuje też strop nad piwnicą. Myślę ze mniej na pewno nie będzie kosztować Edytowane 9 Grudnia 2010 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 09.12.2010 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 (edytowane) Carpenter78 Żeby uściślić to do bloczków też potrzebujesz cement na zaprawę i tu pewnie koszta już się zrównają. Deski raczej każdy ma bo czymś trzeba ten strop deskować. Ale nie zawsze...robiąc np stropy systemowe. Dlatego to indywidualna sprawa inwestora, bo koszta są podobne... Tfu...racja a poszlo mi 3 tony... Pluszowy_Misio wklej jakies rzuty dla lepszego zobrazowania! Edytowane 9 Grudnia 2010 przez Carpenter78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 10.12.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 (edytowane) Witam Dzieki za zainteresowanie Tutaj nabazgrałem rzut piwnicy ze scianamy nosnymi http://images43.fotosik.pl/453/22e0270b0cfca61amed.png http://images47.fotosik.pl/453/9c1a792b5fa8a4f7.png Licze tak ogolnie ok 50-60 tys zl za piwnice ( material + robocizna), nie wiem czy nie za malo. Ma byc nieuzytkowa, bez ogrzewania, plytek i i innych dupereli. Ciagle mysle o tych scianch, zaprojektowane sa w proj. gotowym jako monolityczne, poniewaz sciany zewnetrzne parteru i podadsza sa 30cm i ciezko pokombinowac z bloczkiem zeby bylo 30 cm scian piwnicznych, ciagle chodzi mi po glowie czy to zmieniac, a kasa liczy sie oj bardzo Edytowane 10 Grudnia 2010 przez pluszowy_misio dopisanie wiadomosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 10.12.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 .... dodam jeszcze ze strop ma byc gestozebrowy z porothermu 19/50, beton B20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 10.12.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 (edytowane) W watku obok czytalem tez o pustakach szalunkowych, co o tym sadzicie?? Nie wiem czy dobrze licze, powiedzmy na 74 m kw scian potrzebuje ok 600 takich pustakow, mniej wiecej po 6 zl to wychodzi ok 4 tys zl, do tego beton i stal, na pewno w mniejszej ilosci niz przy pelnym deskowaniu ??Juz sam nie wiem Edytowane 10 Grudnia 2010 przez pluszowy_misio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 10.12.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Ale są też bloczki o szerokości 30 cm i z nich też spokojnie zrobisz ścianę taka jaką potrzebujesz. Wrzucam rzut mojej piwnicy. U mnie jest ściana 24 cm gr, są już tynki wylewki elektryka i dwa okienka całość kosztowało mnie 24 tys zł. materiał. Bo jak wspomniałem wybudowałem to razem z braćmi. Twoja piwnica może kosztować około 35...masz wiecej ścianek i strop bedzie droższy...no i szersze sciany bedą...te 60 to gruba przesada http://img571.imageshack.us/img571/6617/piwnica.png Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 10.12.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Sprobuje policzyc materiał tylko na sciane ale jestem nie fachowiec, wiec jak cos to mnie poprawcie 1) Bloczki betonowe -na 1 mkw sciany o grubosci 30 cm, wchodzi 30 sztuk bloczkow 30x20x15, czyli w sumie potrzebuje 2220 szt bloczkow na 74 mkw, kazdy po 3 zl co daje mi ok 7 tys zl za bloczki + zaprawa cementowa ok 2 tys zl to sam material na sciane 9 tys. 2) Pustaki szalunkowe: 4 tys za pustaki + beton B20( na monolit potrzebuje 20 m3, wiec tu policze 15 m3 x 230zl= 3450 zll+stal 1500 ( mniej wiecej), wychodzi ok 9 tys tys zl 3) Monolitbeton 20x230=4600 + stal 2000= 6600 + szalunki ( jesli firma ma swoje to ok,jesli nie to 2000 za wypozyczenie) I wychodzi mi na jedno, a moze sie myle:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 10.12.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 no mniej wiecej tak bedzie...różnice bedą ale na pewno nie liczone w tysiacach. bardziej w setkach...a przy takiej inwestycji to zadna róznica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 11.12.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 kurcze a ja się podpaliłem na piwniczkę pod wpływem postów Wredaka. Szybko mnie na ziemię sprowadziliście. Ale dzięki i tak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 14.12.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Panie Krzysztofie, dokladnie podliczylem materiały na piwnice , wpisze zeby rozwiac watpliwosci co do tego ze nie mozna za grosze wybudowac piwnice.Moze komus sie przyda takie zestawienie. Nie licze kosztow normalnego wykopu i fundamentow, bo to i tak trzeba by bylo zrobic.Piwnica ok 52 m Dodatkowy wykop : 1000 zl (dzialka z nachyleniem)Sciany nosne piwnic ( bloki, zaprawa, nadporoza, styropian 10cm, folia i dysperbit) 12 tys zlCzesc komina w piwnicy: 1000zlStrop nad piwnica: 7000Sciana dzialowa: 500Podloga: 2700Tynk: 1200 zl Rzaem: 25400 tys i to jest kwota za same materialy bez instalacji i okien na surowo. Jesli dodac do tego, okna, brame garazowa, instalacje, robocizne, ewentualne wykonczenie to wyjdzie drugie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 14.12.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 No i chyba pozamiatane...Jak napisałem wyżej moja piwnica ma lekko ponad 40 m2 i z oknami tynkami i elektryką kosztowała 24 tys.Więc ta kwota jest jak najbardziej realna....Na mniejszą nie ma nawet co się łasić...niewykonalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wredak 18.12.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 photos i miś podają cenę za całe podpiwniczenie nie za koszty dodatkowe jakie trzeba ponieść by z fundamentu była piwnica. Koszt fundamentu i pierwszych posadzek w nie podpiwniczonym domu to pewnie 20 tys, a jeśli to wsio by podpiwniczyć to za każde 25 m2 piwnicy trzeba do tych 20 dodać to co obliczyłem czyli 5 tys. I mamy wtedy te wasze 24 tysiące, ale wy jesteście za tępi by rozróżnić te dwa koszty,. Jak by ktoś was spytał ile kosztuje dodanie szczebla do drabiny to byście mu podali cenę całej drabiny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 18.12.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 sam jestes tepy...i szkoda na ciebie tracic czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 18.12.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 (edytowane) .....rozumiem ze w twoich 5 tysiacach jest koszt stropu, schodow, tynkow, wylewek. elektryki, okna, izolacji etc.. w takim razie zycze powodzenia. Photos dobrze chcial Ci wytlumaczyc ale do Ciebie to jak gadal dziad do obrazu a obraz ani razu! Edytowane 18 Grudnia 2010 przez pluszowy_misio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wredak 18.12.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Moje ziemniaki i marchewka nie potrzebują okien, tynków i posadzek w odróżnieniu od was buraczanów. W odróżnieniu od buroków potrafię puścić sobie 10 metrów kabla do żarówki i włącznika. Schody sobie wyleję sam za 300 PLN, jak ktoś sam nie potrafi to niech płaci wasze 24 tysiące. Pozdrawiam Was dziadów mówiących do obrazów, ja wolę rozmawiać z żoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 19.12.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 powtarzam po raz kolejny...sam wybudowalem caly dom...czytaj ze zrozumieniem...A skoro tak sie upierasz ze mozna za 5 kola...pytales czy mozna taniej...uwazam ze mozna za 1000 zl...jak nie zmiescisz sie w tej kwocie to znaczy ze farjer jestes...co najwyzej mozesz porozmaiwac z zona...przeciez ona zawsze cie wyslucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 20.12.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 (edytowane) Nie zamierzam sie znizac do twojego poziomu, bo twoja pisanina nie wnosi nic sensownego.Nie obchodzi mnie to co bedziesz sobie tam trzymal, ale nie wprowadzaj innych ludzi w blad Edytowane 20 Grudnia 2010 przez pluszowy_misio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts