DagaAdam 02.05.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Hej! Jestem w trakcie robienia ogrodzenia panelowego (z drutu 5mm, wys. 1,5m). Narazie zrobilismy w dwa dni jakies 30mb - idzie b. fajnie Tylko pytanie, co dac zamiast podmurowki? Nie chce zadnych betonowych elementow - dookola wszedzie zielen i drzewka, zero betonu, wiec i podmurowki nie chce (tym bardziej tej systemowej ktora mi sie nie podoba Pod panelami mam wykopany do praktycznie czystej gliny rowek glebokosci ~10cm, szerokosci 20-30cm. Narazie wymyslilem, zeby w ow rowek polozyc jakas b. gruba czarna folie, ktora nie pozwoli rosnac tam trawce tudziez innym chwastom, na bokach ulozyc takie zwykle obrzeze trawnikowe: http://www.rolmarket.home.pl/pub/obziel1.jpg A w srodek wsypac... jakis zwirek? Grys? A moze np. piasek, a na gore kore? Tylko kore chyba trzebaby wymieniac co sezon ? Jak myslicie, co sie najlepiej sprawdzi? Widzial ktos kiedys z Was takie obrzeze zastosowane przy ogrodzeniu ? Moglbym poprostu wsypac w ten rowek grysu ale wolalbym miec jakies obrzeze - inaczej z czasem mogloby mi te kamyczki "zamulic" (teren jest lekko pochyly i poki co z "polnej drogi" przy obfitych deszczach moga splywac jakies drobinki gliny. Pomozcie - a moze ktos z Was ma takie nietypowe rozwiazanie i zamiesci fotki ? Dzieki z gory wszystkim! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.05.2010 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Poczytalem troche opinii na temat tych plastikowych obrzezy i za bardzo nikt nie jest z nich zadowolony - po paru zimach sie krusza, rozwala tez je podkaszarka. Wymyslilem wiec co innego -> kostka z granitu (taka ~4x4), czyli moj rowek musialbym minimalnie poglebic, wsypac troche piachu i na nim ulozyc kostke. Planuje caly podjazd z kostki, wiec fajnie by sie to komponowalo Ktos tak ma? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 03.05.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Poczytalem troche opinii na temat tych plastikowych obrzezy i za bardzo nikt nie jest z nich zadowolony - po paru zimach sie krusza, rozwala tez je podkaszarka. Wymyslilem wiec co innego -> kostka z granitu (taka ~4x4), czyli moj rowek musialbym minimalnie poglebic, wsypac troche piachu i na nim ulozyc kostke. Planuje caly podjazd z kostki, wiec fajnie by sie to komponowalo Ktos tak ma? pozdr. ja tak nie mam.......ale pomysł mi sie podoba....... też szukam jakiegoś rozwiązania....innego niż beton!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 04.05.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 teraz ludzie zamiast lanych ław pod ogrodzenie obsadzają słupy stalowe w gruncie i układają np: kostke kamienną między słupami (fajnie to wygląda), w zależności od szerokości działki wyciągają polbruk do lini ogrodzenia (sprawdza się to w zabudowie bliźniaczej); wkopują obrzeża po obustronach + folia i zasypują kamykiem. Te rozwiązania sprawdzaja się tylko w przypadku gdy nie ma dużych spadków terenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts