darroo 02.05.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Witam wszystkich. Mam takie pytanie ,zamierzam kupić spawarkę inwerterową ,wcześniej bardzo mało spawałem zwykłą transformatorową mianowicie chodzi mi o firmę i moc spawarki ma ona być używana do drobnych prac na działce typu ogrodzenie czy pospawanie stołu do warsztatu i żeby jej cena nie przekraczała 1000zł. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raceman 07.05.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Ja używam inwertera firmy DEDRA jak dla mnie super się tym spawa.Do płotu to max użyjesz elektrody 3.2mm więc prąd ok 100A.Solidne wykonanie i kable.Mogę polecić.Jeśli mógłbyś dodać trochę $$ to może lepiej kupić MIGomat tylko trzeba pamiętać ,że dochodzi wynajęcie butli z CO2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKJMKJ 07.05.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 A po co migomat, inwerer jak Dedra wystarczy do prac w ogrodzie, jest lekki i mobilny (może fabryczne przewody są troche przykrótkie). A migomat trzeba ciągać razem z butlą , a i jej koszt też niemały bo najepiej używać mieszanki argon+ CO2 (np. ferromix). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 08.05.2010 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Dzięki za odpowiedzi, dużo dobrego słyszałem już o Dedrze i chyba się zdecyduje właśnie na nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wampir_wawelski 11.05.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 podepnę się pod tematkupiłem spawarkę, taką jak tutaj na aukcji: http://aukcja.onet.pl/item1013395157_spawarka_transformatorowa_180a_230_400v_elektrody.htmlNiestety ku mojemu zaskoczeniu, spawarka po rozpakowaniu nie ma wtyczki do gniazda, wystają z kabla 3 przewody. Powiedzcie mi, czy powinienem kupić wtyczkę do tzw siły, czy zwykłą wtyczkę, bo rozumiem, że to dowolna kwestia.Drugie moje pytanie, spawarka max 180A, jakie powinno być napięcie w gnieździe siły w takim wypadku, bo z tego co wiem to mam 32A.Będę wdzięczny za pomoc laikowi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.05.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 a co na to instrukcja? wg opisu aukcji jest w zestawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wampir_wawelski 11.05.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 nie ma na pewno, myślałem, że sprawdzę czy działa w ogóle...instrukcja jest, po angielsku, szkoda gadać, ale nawet w niej nic o tym nie wspominają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anixxxek 12.05.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Witaj wampir_wawelski Z tego co piszesz,widzę że pojęcie o elektryczności masz "średnie":) Wielkość prądu wtyczki w tym przypadku nie ma znaczenia,kup taką żeby pasowała do twojego gniazda(jeżeli dobrze zrozumiałem to 32 A-"siła"),lub zwykłą wtyczkę na 230V 16A. W sile podłącz przewód żółto-zielony do bolca PE(najgrubszy),a pozostałe dwa do np.L1 i L2 lub L1 i L3 lub L2 i L3 -wtedy spawarka pracuje na 400 V. lub L1 i N-praca na 230 V(wtedy do N trzeba podłączyć niebieski przewód).W zwykłej wtyczce na 230 ,żółto-zielony do bolca centralnego,a pozostałe dwa do bolców po bokach. Starałem się tłumaczyć jak laikowi,więc proszę o nie komentowanie terminologii Pozdrawiam Krris P.S. opis dotyczy wtyczki siłowej 5-cio bolcowej i standardowych kolorów w przewodach zasilających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas548 13.08.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Ja se kupiłem piroteca 300/1 bo dedra bezpieczniki wywalahttp://fotosik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts