Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam takie pytanie ,zamierzam kupić spawarkę inwerterową ,wcześniej bardzo mało spawałem zwykłą transformatorową mianowicie chodzi mi o firmę i moc spawarki ma ona być używana do drobnych prac na działce typu ogrodzenie czy pospawanie stołu do warsztatu i żeby jej cena nie przekraczała 1000zł. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Ja używam inwertera firmy DEDRA jak dla mnie super się tym spawa.Do płotu to max użyjesz elektrody 3.2mm więc prąd ok 100A.

Solidne wykonanie i kable.Mogę polecić.

Jeśli mógłbyś dodać trochę $$ to może lepiej kupić MIGomat tylko trzeba pamiętać ,że dochodzi wynajęcie butli z CO2

podepnę się pod temat

kupiłem spawarkę, taką jak tutaj na aukcji: http://aukcja.onet.pl/item1013395157_spawarka_transformatorowa_180a_230_400v_elektrody.html

Niestety ku mojemu zaskoczeniu, spawarka po rozpakowaniu nie ma wtyczki do gniazda, wystają z kabla 3 przewody. Powiedzcie mi, czy powinienem kupić wtyczkę do tzw siły, czy zwykłą wtyczkę, bo rozumiem, że to dowolna kwestia.

Drugie moje pytanie, spawarka max 180A, jakie powinno być napięcie w gnieździe siły w takim wypadku, bo z tego co wiem to mam 32A.

Będę wdzięczny za pomoc laikowi.

Pozdrawiam

Witaj wampir_wawelski

Z tego co piszesz,widzę że pojęcie o elektryczności masz "średnie":)

Wielkość prądu wtyczki w tym przypadku nie ma znaczenia,kup taką żeby pasowała do twojego gniazda(jeżeli dobrze zrozumiałem to 32 A-"siła"),lub zwykłą wtyczkę na 230V 16A.

W sile podłącz przewód żółto-zielony do bolca PE(najgrubszy),a pozostałe dwa do np.L1 i L2 lub L1 i L3 lub L2 i L3 -wtedy spawarka pracuje na 400 V. lub L1 i N-praca na 230 V(wtedy do N trzeba podłączyć niebieski przewód).W zwykłej wtyczce na 230 ,żółto-zielony do bolca centralnego,a pozostałe dwa do bolców po bokach.

Starałem się tłumaczyć jak laikowi,więc proszę o nie komentowanie terminologii :)

Pozdrawiam

Krris

P.S.

opis dotyczy wtyczki siłowej 5-cio bolcowej i standardowych kolorów w przewodach zasilających

• 3 months później...