Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podwójne gniazdka w ramce - jaka firma?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Z gornej półki Gira - zdecydowanie jakosciowo najlepsza .. Z ciekawych rzeczy osprzetowych włoskie Bticino , Jung......

Takie rzeczy jak OSPEL i inne wynalazki nie polecam .....z autopsij wiem ze wypadaj ;/ niestety słabe jakosciowo

[ moderowano - reklama ]

Witam,

Z gornej półki Gira - zdecydowanie jakosciowo najlepsza .. Z ciekawych rzeczy osprzetowych włoskie Bticino , Jung......

Takie rzeczy jak OSPEL i inne wynalazki nie polecam .....z autopsij wiem ze wypadaj ;/ niestety słabe jakosciowo

[ moderowano - reklama ]

Niestety też z autopsji mogę napisać, że ospel wypada jakościowo bardzo słabo - klapki poodpadały dosłownie po kilku tygodniach używania. Na szczęście te gniazda zostały zainstalowane tylko w garażu i kotłowni.

Witam,

[ moderowano - reklama ]

Niestety też z autopsji mogę napisać, że ospel wypada jakościowo bardzo słabo - klapki poodpadały dosłownie po kilku tygodniach używania. Na szczęście te gniazda zostały zainstalowane tylko w garażu i kotłowni.

powiedział bym wybrane serie ospel'a np ton i efekt - kiepskie wykonanie i trudny montaż zwłaszcza jak to robi się samemu

u siebie mam cały misz masz bo i wyłaczniki legranda schneidera i innych

ale seria Impresja wygrywa (w mojej ocenie) cenowo jakościowo i montażowo

zwłaszcza w gniazdkach nietypowych np. PC-tel czy RTVsat

Pozdrawiam

Staszek

ps. cały czas piszemy o systemie ramkowym:)

Edytowane przez Mariola6

Nawiązując do tego co ktoś wyżej napisał powiem, że faktycznie większość producentów ma podwójne gniazda do ramek ale jednak nie wszyscy.

Ceniący się producenci (m.in. Berker, ABB, Merten, Legrand) wychodzą z założenia, że jest to nieestetyczne i nie robią takich gniazd.

Niezłe gniazda podwójne do montażu w ramkach ma np Hager - seria Polo Fiorena. Klasyczny kwadratowy kształt z lekkimi wypukłościami.

Wpisz w google i sobie zobacz jak to wygląda. Kwestia gustu.

Są 4 wersje kolorystyczne: biały, krem, antracyt i srebrny. Jest to dobrej jakości polski osprzęt w cenie przystępnej (na pewno nie aż tak jak niskiej niż ospel ale porównywalnej np z B.Kwadrat Berkera).

Oprócz tego jeszcze jest takie gniazdo w serii Forum - producent Elda (teraz przejęta przez SchneiderElectric). Z tego co pamiętam to ma symbol GWP-230PF - ale to stara konstrukcja z marnego plastiku - nie pamiętam jakie są kolory.

Jest też takie gniazdo w kilku seriach firmy Kontakt Simon. Serie Basic (biały i beż) i Classic (biały, beż i różne metaliczne) są tańsze - w droższej serii Simon82 jest duży wybór kolorystyki łącznie z metalowymi ramkami itp.

Co do ramek to 5-krotną mają prawie wszyscy z małymi wyjątkami.

Pracuję z tym na co dzień więc jakby co to jeszcze mogę szczegółowo coś podpowiedzieć.

• 4 weeks później...

Można w dowolny sposób konfigurować w sensie, że można w nie włożyć, co się chce? ;)

Bo niestety, ja mam potrzebę skonfigurowania sześciu gniazdek położonych w rzędzie. I na chwilę obecną jedyne, co mogę, to obciąć dwie krótsze ramki, żeby skleić z nich sześciokrotną.

J.

Rzuć okiem na Schneider -> ANYA

racja ale ciężko znaleźć ze względu na to że nie ma na nie chętnych. lepiej jak podzielisz w układzie 3-3 lub 4-2.

jeśli chodzi o konfigurację to zapraszam pod koniec tego tygodnia będziemy mieli konfigurator bardzo przyjemny i łatwy w obsłudze firmy efapel. będzie on odpowiedzialny za skonfigurowanie każdego gniazdka w ramkach od 1 do 5-krotnych w różnych kolorach wraz z obliczeniem ceny za cały wybrany osprzęt.

myślę że klejenie ramek może nie wyjść zbyt estetycznie nie ujmując oczywiście Twoich zdolnościom. Zobacz na allegro w wyszukiwarce wpisz logus90 mamy tam wystawione ramki 4 krotne.

cena zależy od wybranego osprzętu, koloru i serii.

napisz do nas co konkretnie potrzebujesz postaramy się dobrać wszytko tak aby Ciebie zadowolić uwzględniając odpowiedni RABAT. :)

Co do klejenia - no cóż, nie mam złudzeń, że to będzie widać, jednak ten kombajn mam na "ścianie RTV" i to będzie zasłonięte sprzetęm, więc nie ma tu problemu, szczerze mówiąc wolę kleic niż domawiać osobne gniazdka z osobną ramką innego systemu niż w reszcie domu.

Za ofertę wyceny dziękuję, niebawem skorzystam :)

J.

Ja mam za TV ramkę 3-krotna, ale już po ustawieniu sprzętu stwierdziłem, że... jest za duża. Po ewentualnym przemeblowaniu pokoju będzie niewykorzystana, a teraz sprzęt i tak podpiąłem do listwy z wyłącznikiem, która ma tą zaletę, że można jednym ruchem odłączyć od prądu cały sprzęt. A całość leży na tyle mebli więc i tak i tak tego nie widać. Drugi plus listwy - możesz ją wyciągnąć zza mebli bez ich odsuwania, wpiąć/wypiąć wtyczki i z powrotem wsunąć. Do gniazdek trzeba niestety się nagimnastykować, żeby sięgnąć.

Ale ja nie twierdzę, że tam będzie rząd gniazdek sieciowych :)

Dwa sieciowe, dwa RTV- Sat, dwa podwójne ethernetowe i już masz sześć.

I z podłogi jeszcze mi wystają dwa głośniowe doprowadzone na tył, a ja jeszcze się nie zdecydowałem, czy machnąć pod nie siódmą puszkę i dać w niej jeszcze gniazdko głośnikowe, czy te przewody wpinać wprost do wzmacniacza.

J.