Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podwójne gniazdka w ramce - jaka firma?

Recommended Posts

Dwa sieciowe, dwa RTV- Sat, dwa podwójne ethernetowe i już masz sześć

dla mnie to dopiero 4, a jeżeli założysz jako sieciowe tzw EURO potrójne to 6 wyjść, końcowe RTV (sat TV radio w jednym) i TEL z PC razem

chyba że to ma być jakaś naprawdę super stacja 6 kW

w takim razie może 3 fazy

Staszek

ps

ja mam ramkę 5 bez klejenia:)

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale ja nie liczę dziur w gniazdkach, tylko same gniazdka :-)

Dwa sieciowe (będą pojedyńcze w ramce, między którymś z nich a urządzeniami oczywiście listwa)

Dwa podwójne RTVSat (cztery koncentryki doprowadzone)

Dwa podwójne RJ45 (cztery skrętki)

Telefonu nie przewiduję, jeślibym kiedyś zmienił zdanie - puszczę go po jednej ze skrętek. A jeśli będę miał potrzebę poboru 6kW i/lub 3 faz tamże - między ścianą RTV a szachtem instalacyjnym, który skupia mi całą elektrykę i elektronikę z całego domu mam jeszcze położony pod przyszłe zastosowania pusty peszel fi50mm, zmieści mi się tam choćby i 5x10mm2, o światłowodach i rurze z chłodziwem dla sprzętu nie wspominając ;)

J.

Nie warto. Wifi to... to wifi. Bardzo dobra sprawa do laptopa i tym podobnych i chyba do niczego więcej. Przewodu póki co jeszcze baaardzo długo nie zastąpi. W szczególności własnie do takich zastosowań jak tutaj: ciągły i duży strumień danych do settopboxa IPTV.

J.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
C/Z to tzw. współczynnik atrakcyjności produktu w stosunku do ceny. To miałem na myśli. Jeśli oceniamy np coś w skali 1:10. Załóżmy kontak kosztuje 100 zł i ma wysoką jakość 10 to jego współczynnik C/Z jest 10. Ale jeśli drugi kontakt kosztuje 27 zł a jego jakość jest 9, to współczynnik wynosi 3. Na giełdzie im wskaźnik jest niższy tym inwestycja jest lepsza. Więc po prostu zapytałem w jakie produkty zainwestować,żebym był zadowlony zarówno z jakości jak i z ceny.

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
Dołożyłbym tu jeszcze wybraną przeze mnie serię Logus 90 firmy Efapel w linii Aquarella. Na swojej grupie - Wrocławskiej - wlepiłem co sądzę o 10 liniach produktowych. Z połową z nich miałem styk u siebie lub w rodzinie, z resztą - w sklepach. Jako że mam dość długie doświadczenie elektroinstalatorskie (w ojca zakładzie), więc raczej potrafię ocenić od strony technicznej. Żona chciała linię Crystal (szklane ramki) lub Metallo (metalowe), ale jednak wykończeniówka zmusiła do ograniczenia się. Zostaliśmy więc na Aquarella. Gdyby nie Logus, to pewnie byłby Kwadrat (tylko 2 kolory) lub któryś produkt Schneidera (wydawał mi się ciut gorszy jakościowo od Logusa i Kwadratu).

• 1 year później...

Witaj

Generalnie gniazdko podwójne jest to nasz wymysł narodowy szczególnie :p w większości krajów europejskich nie istnieje coś takiego jak gniazdko podwójne jak już to instaluje się dwa gniazdka pojedyncze w podwójnej ramce na osobnym zasilaniu - względy bezpieczeństwa. Na wstępie odpadają w takim razie gniazdka producentów zagranicznych czyli Legrand, Berker, Gira, Merten i JUNG również - chociaż osobiście spotkałem się z tym, że serie produkowane na nasz polski rynek takie gniazdka posiadają - dla przykładu Legrand - Seria Cariva, Seria Valena lub Berker - B.Kwadrat lub Modul. Gira, Meren oraz JUNG takich produktów nie posiada. Z naszych narodowych producentów osprzętu elektrycznego polecam szczególnie Ospel lub Kontakt-Simon - bardzo charakterystyczne produkty tych marek to seria impresja, seria as lub seria sonata - firmy ospel lub basic moduł czy classic marki Kontakt-Simon. Jeśli bardzo zależy Tobie na cenie no to w tym momencie pozostaje do wyboru Karlik lub KOS - produkty dość dobre jakościowo jednak zdecydowanie niej est to pierwsza liga. Ja osobiście wszystkie gniazdka elektryczne i włączniki kupowałem w sklepie elektrycznym Elektrodo.pl http://elektrodo.pl bez problemu zrealizowali zamówienie na ponad 150 pozycji w przeróżnych kolorach (tutaj akurat zasługi przypisać można mojej żonie, która powybierała strasznie :D) ja swego czasu zdążyłem się w sprawie gniazdek dość mocno zorientować - sąsiad jest elektrykiem. Teraz pozostaje mi tylko znaleźć dobry sklep z lampami bo pozostaje mi tylko znaleźć jakieś fajne lampy wiszące i lampy sufitowe oraz kinkiety a późniejszym etapie lampy podłogowe.

Generalnie gniazdko podwójne jest to nasz wymysł narodowy szczególnie w większości krajów europejskich nie istnieje coś takiego jak gniazdko podwójne jak już to instaluje się dwa gniazdka pojedyncze w podwójnej ramce na osobnym zasilaniu - względy bezpieczeństwa.
Teoria w każdym calu całkowicie bez pokrycia.

http://www.ctm.co.uk/gallery/Electric/Replacing_domestic_accessories.htm

To tylko tak gwoli wyjaśnienia.

Edytowane przez kkas12