kox 02.05.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Witam serdecznie Planuję otworzyć 'bawialnię' dla dzieci w istniejącym (znaczy się wybudowanym dawno temu) lokalu w którym do niedawna mieścił się pub, ale już go nie ma. Planuję trochę przebudować wnętrze pod potrzeby a konkretnie postawić parę ścianek z cegły, płyt GK lub OSB. Może się ktoś orientuje, czy na takie prace muszę mieć jakieś zgody/pozwolenia? Czy traktuje się to jako coś, na co trzeba brać kierownika budowy i zgłaszać przebudowę? No i co później z jakimś dopuszczeniem obiektu do eksploatacji (np.: ppoż) - jakie kwity muszę zdobyć, żeby móc rozpocząć działalność (mowa o dopuszczeniu lokalu a nie o rejestracji firmy, ubezpieczeniu itd.). Chciałbym ograniczyć ilość kwitów do minimum i dlatego jeżeli się okaże, że jak chcę murować ściany to muszę mieć pozwolenie, a jeżeli chcę zrobić 'przenaszalne' konstrukcje oparte na OSB i nie związane z obiektem na stałe to wybieram to drugie rozwiązanie. Od razu wyjaśniam, że nie chcę wyburzać nic w lokalu a jedynie podzielić istniejące pomieszczenia. Jednocześnie chcę wszystko zrobić zgodnie z prawem, żeby nie było problemów jak wpadnie jakaś inspekcja lub ktoś sobie zrobi kuku, bo wówczas na bank prześwietlą mnie na wylot. Wiem, że do niedawna mieścił się w tym lokalu pub więc na bank musiał on spełniać prawne wymagania. Niestety nie wiem czy nie został zamknięty dlatego, że któregoś nie spełnił lub złamał Może ktoś to przerabiał - jakie pozwolenia trzeba mieć żeby uruchomić lokal użytkowy. Proszę o rady i z góry dziękuję. Znacznie ułatwi mi to działanie i zmniejszy ilość pracy do wykonania. pozdrawiam k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 03.05.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 W zależności od zakresu prac potrzebujesz projektu budowlanego przebudowy lub projektu zmiany sposobu użytkowania budynku lub jego części.W pierwszym wariancie pozwolenie na budowę, w drugim jedynie zgłoszenie. W obydwu przypadkach uzgodnienia ppoż, sanepid, bhp. W obywdu przypadkach plan miejscowy lub warunki zabudowy muszą pozwalać na wprowadzenie takiej funkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts