pablitoo 09.09.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 (...)Sól w tabletkach jest łatwiejsza do opłukania przez wodę niż sól w proszku która osiądzie na dnie. (...) Jestem ciekaw opini serwisu ? pozdr adam Hmmm - no i właśnie - też przemyśliwałem o zakupie soli w tabletkach z Wieliczki - no i jak to jest z jej jakością ? - poważnie mając sól Ciech wogóle nie ma w niej sypkiej soli - same tabletki ... No ale cena z tego co wiem dwa razy wyższa ... Również jestem ciekaw opinii serwisanta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 09.09.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Kupuje od poczatku sól z wieliczki - sa to tylko tabletki na dnie doslownie kieliszek sproszkowanej - mozna tego uniknąć "nie wytrzepując" worka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.09.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Kupuje od poczatku sól z wieliczki - sa to tylko tabletki na dnie doslownie kieliszek sproszkowanej - mozna tego uniknąć "nie wytrzepując" worka - dzięki - czyli tak jak się umawialiśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 09.09.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 (edytowane) - dzięki - czyli tak jak się umawialiśmy zrobie dzisiaj test - spróbuje palcami zmiażdżyć jedną kostkę - u mnie ta rura o której piszecie jest zatkana plastikowym wiekiem - nie ma szans zeby się tam coś dostało odnosnie cosmowater - jest taka biala plastikowa srubka stojąc przed cosmo - po lewej stronie w "bajpasie" ( moge zrobic na jutro fote) jest taki suwak ktorym sie zamyka obejscie wody - suwamy leweo - prawo - w "tym" jest śrubka U mnie po zainstalowaniu cosmowatera - zaczęliśmy odczuwać niedobór magnezu - postanowiliśmy że nie używamy do picia wody z kranu Mam zrobiony zawór przed uzdatniaczem tam nabieram wody do baniaka 5 litrowego raz na 2 dni Minusem uzdatniacza jest prysznic... kiedy posiada się ranę :/ piecze jak cholera Edytowane 9 Września 2010 przez redpradnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 09.09.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 - dzięki - czyli tak jak się umawialiśmy szkoda ze zapełnilem caly zasobnik sola bo zrobił bym zdjęcie jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.09.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 (edytowane) (...) odnosnie cosmowater - jest taka biala plastikowa srubka stojąc przed cosmo - po lewej stronie w "bajpasie" ( moge zrobic na jutro fote) To jest właśnie zawór którym ustawiasz twardość wody na wyjściu z urządzenia. Odkręcając ta śrubkę dopuszczasz wody surowej do wody zmiękczonej. Trzeba pamiętać że zmiękczacze jonowymienne zawsze zmiękczają wodę do 0dH - aby na wyjściu uzyskać 3-4dH trzeba do wody zmiękczonej dopuścić trochę surowej - i do tego służy ta "śrubka" - jeden obrót w lewo - to około 1dH. jest taki suwak ktorym sie zamyka obejscie wody - suwamy leweo - prawo - w "tym" jest śrubka Ten "suwak" to zawór by-pass. U mnie po zainstalowaniu cosmowatera - zaczęliśmy odczuwać niedobór magnezu - postanowiliśmy że nie używamy do picia wody z kranu Mam zrobiony zawór przed uzdatniaczem tam nabieram wody do baniaka 5 litrowego raz na 2 dni Jak używaliście wody zmiękczonej do 0dH to niedobrze - wg przepisów woda do celów spożywczych powinna mieć min 60mg/l CaCO3 - czyli właśnie około 4dH. Edytowane 9 Września 2010 przez pablitoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 09.09.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 To jest właśnie zawór którym ustawiasz twardość wody na wyjściu z urządzenia. Odkręcając ta śrubkę dopuszczasz wody surowej do wody zmiękczonej. Trzeba pamiętać że zmiękczacze jonowymienne zawsze zmiękczają wodę do 0dH - aby na wyjściu uzyskać 3-4dH trzeba do wody zmiękczonej dopuścić trochę surowej - i do tego służy ta "śrubka" - jeden obrót w lewo - to około 1dH. Ten "suwak" to zawór by-pass. Jak używaliście wody zmiękczonej do 0dH to niedobrze - wg przepisów woda do celów spożywczych powinna mieć min 60mg/l CaCO3 - czyli właśnie około 4dH. dlatego nie pijemy tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.09.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 A nie prościej ustawić na wyjściu z urządzenia 4-5dH i korzystać do woli bez żadnych ograniczeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 09.09.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 A nie prościej ustawić na wyjściu z urządzenia 4-5dH i korzystać do woli bez żadnych ograniczeń ? w ten sposob jaki jest - mam zero kamienia na kabinie , bateriach itp - nie dosypuje calgonu do pralki , soli do zmywarki a sam fakt nalania 5 litrów wody to dla mnie moment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.09.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Zapewniam Cię że jak ustawisz na wyjściu 4dH to również śladu kamienia nigdzie mieć nie będziesz , nie będziesz musiał sypać calgonu do pralki , soli do zmywarki etc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 09.09.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Zapewniam Cię że jak ustawisz na wyjściu 4dH to również śladu kamienia nigdzie mieć nie będziesz , nie będziesz musiał sypać calgonu do pralki , soli do zmywarki etc ... A mogę to płynnie sprawdzać? Tzn kręcić śrubką i pod kranem za uzdatniaczem sprawdzac twardość? czy musi przejsc jakas regeneracja etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.09.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Na bieżąco regulujesz i od razu sprawdzasz - dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 09.09.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 dlatego nie pijemy tego Wymagania odnośnie minimalnej twardości wody (60 mg/l) są podyktowane korozyjnością wody w stosunku do instalacji, a nie człowieka. Woda zmiękczona "do zera" powoduje korozję rur. Gdy są plastikowe, korodują złączki, armatura itp. Człowiek taką wodę może pić spokojnie, bo uzupełnia wapń i magnez w inny sposób. Woda całkiem pozbawiona twardości ma też swoje plusy: herbata i kawa są smaczniejsze i bardziej aromatyczne (często w restauracjach stosuje się na doprowadzeniu wody do kawiarki, zmiękczacze całkowicie usuwające wapń i magnez). A propos, WHO zaleca, aby twardość wody pitnej wynosiła min 8 stopni niemieckich. Nie należy tego jednak traktować jako dogmat. Szwajcarzy uzupełniają wapń jedząc czekoladę, Niemcy pijąc piwo, polscy nauczyciele oblizując palce z kredy. Można też sobie kupić w hurtowni danonki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 10.09.2010 00:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Spec pojawił się dzisiaj Wyczyścił z mazi solnej drugi uzdatniacz i wyregulował twardość wody. Długo to trwało (bardzo), bo regulacja polega na przykręcaniu lub odkręcaniu śrubki (w 2 uzdatniaczach) i wkraplaniu do szklanej rurki chemicznego odczynnika... Jeśli śrubkę wkręci się lub wykręci za bardzo, czy też za mało, wkraplanie rozpoczyna się od nowa, aż do uzyskania zielonego koloru przy odpowiedniej ilości kropli. Mamy ustawioną twardość na 5 jednostek (norma jest podobno od 3 do 6) i za jakiś czas znowu damy wodę do zbadania składu fizykochemicznego. Pewnie jej skład ponownie będzie taki, jak w tabelce na początku wątku... Czyli dobra do mycia, a zła do picia. Koło się zamknęło. Co zrobić, by woda była też dobra do picia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agraf 10.09.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Przepraszam, że może troszke nie w temat, chociaż sprawa związana, czy ktoś mógłby powiedzieć ile wody jednorazowo na regenerację zużywa AquaHome ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.09.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 AquaHome 18 - około 150l . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 22.09.2010 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Co zrobić, by woda była też dobra do picia? Kupować mineralną niegazowaną, sama sobie odpowiem Nasz uzdatniacz znowu jest wypełniony wodą, drugi pracuje jak należy i tak na zmianę. Pablitoo, gdzie kupujesz sól (z Ciechu?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 25.09.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 (...) Pablitoo, gdzie kupujesz sól (z Ciechu?) Teraz umówiony jestem z Redprądnik - będziemy kupować w Wieliczce - Redprądnik ma tam dobre źródło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 28.09.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Pytanie o regulację. Mam by pass z 2 zaworami (na wejściu i wyjściu). Zawór na wyjściu ma śrubkę. Operacje ze śrubką rozumiem. Nie wiem tylko co zrobić z zaworem na wejściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.09.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Zawór na wejściu - gdzie ?? - i w jakim zmiękczaczu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts