JurekM 03.05.2010 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Witam!Mam firmę, która prawdopodobnie będzie robiła mi odwierty pod kolektory pionowe.Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie to, że muszę jakoś je połączyć i doprowadzić do domu.Co do doprowadzenia do domu to trzeba dać dwa przepusty fi 160 do kotłowni.Ale jak zrobić dobrze połączenie kolektorów (3 po 80-90 metrów)Słyszałem gdzieś o zintegrowanych studzienkach, ale nie mogę tego znaleźć.No i jakie rozdzielacze trzeba do tego zastosować oraz jak to łączyć?Dziękuję za wszelkie rady i wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.05.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 W wersji "econo" kupujesz kręgi betonowe dowolnego dostępnego kształtu. Oraz spód i dekiel z przykrywką, ewentualnie bardziej wymyślne rozwiązanie "włazu". W wersji ...hmmm powiedzmy "profesjonalnej", (czytaj: droższej) łatwe i przyjemne gotowce: http://www.aspol.com.pl/index.php?option=com_acatalog&view=show&cid=346&limit=0&limitstart=0&Itemid=56&lang=pl Dziwi mnie tylko że to Ty o to pytasz, to przecież sprawa wykonawcy??? Dodam że ja zawsze wybieram pierwszą opcję, zresztą nie miałem jeszcze klienta który chciałby zapłacić więcej za coś co działa tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 06.05.2010 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Mozna tez rury poprowadzic z kazdego odwiertu do domu i tam dopiero na rozdzielaczu polaczyc -wowczas ma sie pod kontrola "najwrazliwsze" miejsca DZ, ewentualne przecieki itp. latwo zdiagnozowac -ale to tylko jedno z rozwiazan i ja z niego skorzystalem.Mam tez studnie na wode pitna i teraz ciesze sie ze rozdzielacz od kolektora pionowego mam w domu -studnie musialem dobrze docieplac zeby mroz nie rozwalo mi instalacji.Rozdzielacze w studni tez musza byc dostepne wiec trzeba je dobrze zaizolowac zeby nie miec dodatkowych strat w kolektorze. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.05.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Niczego w studzience nie trzeba izolować. Chyba że dla własnego lepszego samopoczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 07.05.2010 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Jesli nie zaizolujesz studzienki to gikol bedzie sie wychladzal w zimnej studzience a nagrzewal latem, czy moze myle sie? Jesli tak nie jest to dlaczego woda zamarza w studzienkach Wiem ze glikol nie zamarznie, ale nie o to chodzi, szkoda go wychladzac bo przeciez chcemy jak najwyzsza temp. z DZ osiagnac... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.05.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 To wychłodzenie o którym piszesz jest tak niewielkie że spokojnie można sobie podarować takie akcje Wiesz jakie są temperatury w zamkniętej studzience przy -20C powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.11.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 ? no jakie? odkopuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 15.11.2011 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 A moim zdaniem.... jeżeli:1) masz w planie jedynie 2-3 odwierty2) odległość odwiertów od domu nie jest większa niż powiedzmy 15 metrównie warto robić studzienki, tylko rury wprowadzić prosto do domu - przy 3 odwiertach 6 rur i w domu zrobić na ścianie rozdzielacz, który będzie kosztował naprawdę niewiele, w każdym razie kilka razy mniej od studzienki dedykowanej, a wszystko masz w razie czego na widoku i pod ręką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 15.11.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Cześć, rozmawiaj z panami od odwiertów, u mnie zrobili studzienkę (ja kupowałem kręgi), wprowadzili rurki do domu, firma od pompy zrobiła rozdzielacz oraz cały montaż, napełnienie kolektorów itp. Jak poznasz cenę gotowych studzienek i rozdzielaczy to pewnie sprawa będzie jasna Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 15.11.2011 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Witam! Ale ten mój temat to z zeszłego roku Mam już zrobione tj. doprowadzone do domu i rozdzielacz na ścianie. Ciepełko już od stycznia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 16.11.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 mi zrobił hydraulik rozdzielacz ze zgrzewanych PP złączek, ale wychodzi to dość drogo. Za zawory, przejściówki, kolanka rury itp pierdoły wyszło 1700 zł plus oczywiście robocizna (dla 4 sekcji DZ), więc ta studzienka z ASPOL nie wydaje się aż tak droga.mam rozdzielacz naścienny w szafce (ale na razie bez szafki) na zewnątrz domu, co jest na pewno wygodne przy robieniu instalacji bo jest dobry dostęp, ale chyba lepiej by było zrobić to w domu, tylko że u mnie byłoby za daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 16.11.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 mi zrobił hydraulik rozdzielacz ze zgrzewanych PP złączek, ale wychodzi to dość drogo. Za zawory, przejściówki, kolanka rury itp pierdoły wyszło 1700 zł plus oczywiście robocizna (dla 4 sekcji DZ), więc ta studzienka z ASPOL nie wydaje się aż tak droga. mam rozdzielacz naścienny w szafce (ale na razie bez szafki) na zewnątrz domu, co jest na pewno wygodne przy robieniu instalacji bo jest dobry dostęp, ale chyba lepiej by było zrobić to w domu, tylko że u mnie byłoby za daleko. A u mnie hydraulik zrobił rozdzielacz z rurek miedzianych. Odwierty mam dwa wiec nie wiele roboty. Koszt bardzo niewielki, jedynie dwa przepływomierze po jakieś 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 28.12.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 ile metrów odwiertów jest potrzebne dla pomp 7-9kW ?? bo jak okolo 100 to moze sie skusze na gruntowa pompe, a jak wiecej metrów np. 180 to juz odpuszcze taka pompe - za duzy koszt odwiertów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 28.12.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 ja mam 7,7 i potrzebowalem 160 mb. 100 dla takiej pompy to zdecydowanie za malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 28.12.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 ok, dzieki za odpowiedz - to taka pompa u mnie odpada ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 28.12.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 to rob poziomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 28.12.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 brak miejsca - dzialke mam 680m2 - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 28.12.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Spróbuj zmieścić bezpośrednie parowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 29.12.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 ale o ile sie orientuje to koszty sa tego duze ;/ - porownywalne do pionowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 03.01.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 ile metrów odwiertów jest potrzebne dla pomp 7-9kW ?? bo jak okolo 100 to moze sie skusze na gruntowa pompe, a jak wiecej metrów np. 180 to juz odpuszcze taka pompe - za duzy koszt odwiertów Dla 7 kW mocy grzewczej to minimum 130-135 metrów, dla 9 kW to 170-175 metrów. Koszt odwiertów spada, za komplet można się już zmieścić w 65-70 zł/metr. Musisz sobie to policzyć i przemyśleć. Bezpośrednie parowanie, choć to dobre rozwiązanie, w tym wypadku się nie opłaci, bo wyjdzie drożej od taniej pompy z tanimi odwiertami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts