Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kable UTP przy przewodach elektrycznych

Recommended Posts

Jarek.P

Chcesz to napiszę gdzie.

W każdym ze swoich pierwszych czterech postów piszesz,

żeby się nie przejmować odległościami. Poniżej podam

Tobie 4-ry fragmenty z 4-ch różnych Twoich postów.

"można się tą zasadą wogóle nie przejmować."

"gorzej z praktycznym zaobserwowaniem takich zjawisk w domowych warunkach."

"nie będzie ona działać zauważalnie gorzej od takiej zrobionej z poprawną separacją miedzy przewodami."

"ale tylko jedna ze stron owe normy znała i potrafiła przytoczyć szczegółowe zalecenia z owych norm"

- wiadomo która

Jak myślisz, jeżeli ktoś mało obeznany z

problematyką zakłóceń przeczyta te stwierdzenia

i założy, że ma do czynienia z ekspertem od tych

spraw to zrobi separację przewodów czy nie?

Bo jeżeli to prawie nic nie daje to po co?

I to jest istotą naszego konfliktu.

W każdym z tych postów piszę owszem, że ową zasadą można się nie przejmować, ale jednocześnie w żadnym z nich nie piszę "hurra, rób bez separacji, bo to nie ma sensu", mam wrażenie, że z każdego z owych postów to wyraźnie wynika, ty się ograniczyłeś do dość okrojonych cytatów.

Bo jeżeli to prawie nic nie daje to po co?

I to jest istotą naszego konfliktu.

OK, skupmy się na istocie.

Napiszę mam nadzieję treściwie: w domowych warunkach separacja prawie nic nie daje, amen. Domowe długości instalacji są po prostu zbyt krótkie, żeby nieseparowane przewody jakiś znaczący problem wprowadziły.

Absolutnie nie twierdzę jednak, że można ją sobie odpuścić, separować przewody o kilka cm warto choćby dla porządku w instalacji. Jednak nie za wszelką cenę, jeśli gdzieś się po prostu nie da, bo brak miejsca, bo ciężko inaczej poprowadzić, bo trzebaby dodatkową dziurę w ścianie robić - nie warto się kłopotać i nocek zarywać ze zgryzoty, można w takim miejscu zrobić bez separacji, na pewno będzie dobrze.

J.

W każdym z tych postów piszę owszem, że ową zasadą można się nie przejmować, ale jednocześnie w żadnym z nich nie piszę "hurra, rób bez separacji, bo to nie ma sensu", mam wrażenie, że z każdego z owych postów to wyraźnie wynika, ty się ograniczyłeś do dość okrojonych cytatów.

OK, skupmy się na istocie.

Napiszę mam nadzieję treściwie: w domowych warunkach separacja prawie nic nie daje, amen. Domowe długości instalacji są po prostu zbyt krótkie, żeby nieseparowane przewody jakiś znaczący problem wprowadziły.

Absolutnie nie twierdzę jednak, że można ją sobie odpuścić, separować przewody o kilka cm warto choćby dla porządku w instalacji. Jednak nie za wszelką cenę, jeśli gdzieś się po prostu nie da, bo brak miejsca, bo ciężko inaczej poprowadzić, bo trzebaby dodatkową dziurę w ścianie robić - nie warto się kłopotać i nocek zarywać ze zgryzoty, można w takim miejscu zrobić bez separacji, na pewno będzie dobrze.

J.

Układałem kiedyś kable w biurowcach wszystko praktycznie razem ... miejsce i ilość w kilometrach wszystko działa prawidłowo mimo setek zasilaczy impulsowych, kser innych wynalazków z czajnikami na obwodach komputerowych kończąc.

ktoś to tak zaprojektował , ktoś podpisał, wykonał , odebrał.

więc bez obaw w domu... gdzie kilka metrów kabla będzie "razem" biec

tyle mogę rzec z własnego doświadczenia

zgadzam się więc z przedmówcą ... nie ma się czym przejmować

• 6 years później...
  • 3 weeks później...