Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

temat pewnie już by wałkowany ale jakoś nie mogę nic znależć.

Mam taki dylemat: w projekcie mam ściany zewnętrzne z POROTHERM 30 P +W a ściany fundamentowe mają grubość 25 cm wymurowane z betoników "w zdłuż".

Pamiętam, że już to kiedyś sprawdzałem i dopuszczalne jest stawianie ściany zewnętrznej na mniejszej powierzchni ściany fundamentowej ale teraz nie mogę znależć żadnych materiałó, wytycznych w sieci ... .

I jeszcze jedno: jeśli można bez tworzenia dodatkowych wieńców to jak się muruje taki pustak ceramiczny ?: z każdej strony pustak "zwisa" 2,5 cm czy tylko z zewnętrznej 5 cm tworząć różnicę grubościw gzymsie

z góry dziekuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam,

JW24

• 2 weeks później...

Dopytałem sie u specjalisty Wienerberger'a.

cyt: "Co się tyczy podwieszenia ściany zewnętrznej to nie powinno ono przekraczać 20 % wymiaru pustaka , dlatego w Pańskim przypadku taki warunek jest spełniony , gdyż 20% z 30 cm to 6 cm a ściana fundamentowa ma szerokość 25 cm. Podwieszenie o 20% dla pustaków przewidziane jest jednostronnie , można również rozłożyć je równomiernie po połowie na każdą ze stron , tylko oczywiście po 10% wymiaru. Najkorzystniejsze rozwiązanie stanowi jednostronne wypuszczenie ściany na zewnątrz budynku. "

... może się przyda ....

pozdrawiam

JW24