Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian pod wylewka czy moze byc nie rowno polozony ?

Recommended Posts

Witam ma pytanie pierwszy raz w życiu układałem styropian pod wylewkę na powierzchni 35 m2 starałem się go ułożyć jak najciaśniej i jak najrówniej ,problem jest taki ze w niektórych miejscach jest od 0,5 cm do najwięcej 1,8 cm nie rowny,po prostu są zapadnięcia nie widoczne bez poziomicy styropian nie odstaje. Czy to nie będzie przeszkadzać w wylewce ? i jakie są dopuszczalne różnice poziomu ułożonego styropianu? .Wylewkę będzie mi robić firma której dopiero zacznę szukać . Z Gory dzieki za odp

Witam ma pytanie pierwszy raz w życiu układałem styropian pod wylewkę na powierzchni 35 m2 starałem się go ułożyć jak najciaśniej i jak najrówniej ,problem jest taki ze w niektórych miejscach jest od 0,5 cm do najwięcej 1,8 cm nie rowny,po prostu są zapadnięcia nie widoczne bez poziomicy styropian nie odstaje. Czy to nie będzie przeszkadzać w wylewce ? i jakie są dopuszczalne różnice poziomu ułożonego styropianu? .Wylewkę będzie mi robić firma której dopiero zacznę szukać . Z Gory dzieki za odp

Wszystko w porządku jest dobrze. Nie zapomnij folii 0,4 na zakładkę i wywiniętej na ściany. Powierzchnię wylewki sprawdź na poziom. Najcieńsze miejsce wylewki nie powinno mieć mniej niż 4,0cm czyli tam gdzie masz 1,8cm różnicy na styrodurze.

• 2 weeks później...
Nie nie można! Jeśli masz nierówny podkład to wyrównaj to piaskiem 0-2mm.

Jeśli chodzi o wylewkę to minimum to 3,5cm! Tak podają warunki techniczne

pokaż mi normę dla wylewki betonowej robionej na tzw.,,pół sucho,, gdzie jest napisane że można ją wylewać od 3.5 cm !/ ?

z tego co wiem posadzki monolityczne np. anhydrytowe ( przygotowywane w fabrykach na odpowiednich surowcach ) można wylewać od 3,5 cm

ale nic nigdy nie słyszałem na temat posadzki z mixo kreta którą można wylac od 3,5 :)

Warunki techniczne już napisałem! Normy w Polsce są nieobowiązujące!

Posadzka betonowa grubości 3,5 cm wydaje się zbyt cienka . W związku z tym czy mógłbyś podać w jakich sytuacjach podane przez Ciebie warunki techniczne dopuszczają tak cienką posadzkę . Czekam na odpowiedż i pozdrawiam.

W branży parkieciarskiej przyjmuje się minimalną grubość posadzki 35 mm ułożonej na folii oraz na warstwie mało ściśliwej izolacji cieplnej . W przypadku izolacji ze styropianu zaleca się minimalną grubość posadzki 40 mm wykonanej z betonu o minimalnej wytrzymałości 12MPa /C12/15 F3/ przy jednorodności cech technicznych.

W praktyce, na styropianie, ze względu na różną jakość betonu proponowałbym wylewkę o minimalnej grubości 50mm. Pozdrawiam.