piotrekkkk85 03.05.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Witam ma pytanie pierwszy raz w życiu układałem styropian pod wylewkę na powierzchni 35 m2 starałem się go ułożyć jak najciaśniej i jak najrówniej ,problem jest taki ze w niektórych miejscach jest od 0,5 cm do najwięcej 1,8 cm nie rowny,po prostu są zapadnięcia nie widoczne bez poziomicy styropian nie odstaje. Czy to nie będzie przeszkadzać w wylewce ? i jakie są dopuszczalne różnice poziomu ułożonego styropianu? .Wylewkę będzie mi robić firma której dopiero zacznę szukać . Z Gory dzieki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 03.05.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Przeszkadzać nie będzie jakby były uskoki to wylewka mogłaby pękać, a tak nie widzę przeciwwskazań żeby na ułożony styropian zrobić wylewkę, jeżeli masz jednak obawy to możesz wyrównać podłoże masą samopoziomującą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laluk 03.05.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Takie różnice poziomu w ułożeniu styropianu są dopuszczalne musisz tylko zwrócić uwagę żeby wylewka w najcieńszym miejscu miała co najmniej 5 cm jeżeli chodzi o pomieszczenie mieszkalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.05.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Witam ma pytanie pierwszy raz w życiu układałem styropian pod wylewkę na powierzchni 35 m2 starałem się go ułożyć jak najciaśniej i jak najrówniej ,problem jest taki ze w niektórych miejscach jest od 0,5 cm do najwięcej 1,8 cm nie rowny,po prostu są zapadnięcia nie widoczne bez poziomicy styropian nie odstaje. Czy to nie będzie przeszkadzać w wylewce ? i jakie są dopuszczalne różnice poziomu ułożonego styropianu? .Wylewkę będzie mi robić firma której dopiero zacznę szukać . Z Gory dzieki za odp Wszystko w porządku jest dobrze. Nie zapomnij folii 0,4 na zakładkę i wywiniętej na ściany. Powierzchnię wylewki sprawdź na poziom. Najcieńsze miejsce wylewki nie powinno mieć mniej niż 4,0cm czyli tam gdzie masz 1,8cm różnicy na styrodurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 04.05.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 beton wszystko dociśnie... wystarczy wylać odpowiednią grubość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 12.05.2010 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Gdzies wyczytalem ze niepowinno sie dawac 3 warst styro.Oczywiscie u mnie są w niektorych miejscach 3 warstwy bo przez srodek idzie fundament ktory wystaje w roznych miejscach na rozne wysokosci.Czy stalowa siatka pomoze w takim przypadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 12.05.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Nie nie można! Jeśli masz nierówny podkład to wyrównaj to piaskiem 0-2mm.Jeśli chodzi o wylewkę to minimum to 3,5cm! Tak podają warunki techniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loto 13.05.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Nie nie można! Jeśli masz nierówny podkład to wyrównaj to piaskiem 0-2mm. Jeśli chodzi o wylewkę to minimum to 3,5cm! Tak podają warunki techniczne pokaż mi normę dla wylewki betonowej robionej na tzw.,,pół sucho,, gdzie jest napisane że można ją wylewać od 3.5 cm !/ ? z tego co wiem posadzki monolityczne np. anhydrytowe ( przygotowywane w fabrykach na odpowiednich surowcach ) można wylewać od 3,5 cm ale nic nigdy nie słyszałem na temat posadzki z mixo kreta którą można wylac od 3,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 14.05.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Warunki techniczne już napisałem! Normy w Polsce są nieobowiązujące! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.05.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Warunki techniczne już napisałem! Normy w Polsce są nieobowiązujące! Posadzka betonowa grubości 3,5 cm wydaje się zbyt cienka . W związku z tym czy mógłbyś podać w jakich sytuacjach podane przez Ciebie warunki techniczne dopuszczają tak cienką posadzkę . Czekam na odpowiedż i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 17.05.2010 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Posadzka betonowa musi mieć wytrzymałość nie mniejszą niż 10MPa a w garażach i na balkonach 12MPa. Jeśli w posadzce nie ma żadnych instalacji to 3,5 cm wystarczy. Jeśli jest ogrzewanie podłogowe to grubość wylewki podaje producent rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.05.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 W branży parkieciarskiej przyjmuje się minimalną grubość posadzki 35 mm ułożonej na folii oraz na warstwie mało ściśliwej izolacji cieplnej . W przypadku izolacji ze styropianu zaleca się minimalną grubość posadzki 40 mm wykonanej z betonu o minimalnej wytrzymałości 12MPa /C12/15 F3/ przy jednorodności cech technicznych. W praktyce, na styropianie, ze względu na różną jakość betonu proponowałbym wylewkę o minimalnej grubości 50mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts