dpo 03.05.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Witam musze wg MPZP miec w domu dach minimum 2-spadowy a bardzo nie chce (wole plaski, no ale nie da sie ominac planu). Znalazlem taki dom na necie i mi sie idea spodobala, z tym ze nie jestem pewien czy to cos co zacienia taras (nad tym czlowieczkiem) i "zwisa" z dachu zalicza mi jako dach ( jako 2-gi spad).Moglbym to zmodyfikowac zeby dach nie wystawal nad to tylko jakas forme kalenicy czy cos zrobic na polaczeniu. Moze sie ktos kto zna sie na rzeczy wypowiedziec w kwestii ponizszego obrazka?przejdzie takie rozwiazanie jako 2-spadowy czy raczej nie? (umiescilbym sobie w tym daszku solary i byloby fajnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 03.05.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 naprawdę podoba Ci się taki dom? wg mnie wygląda tragicznie.Skoro gmina się postarała i ustaliła plan miejscowy, to widać ktoś nad tym myślał i chce żeby był ład urbanistyczny. Jak koniecznie chcesz mieć dach płaski tam, gdzie docelowo planowane są dachy pochyłe, sprzedaj działkę i kup tam gdzie nie ma planu, albo jest bardziej liberalny.To co pokazałeś na obrazku jest dachem jednospadowym z doklejoną pochyłą ścianą. Kupa, brzydsza nawet od dworków z katalogów (chociaż żeby nawet tylko te dworki były, to już by nie było źle z krajobrazem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 04.05.2010 01:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 naprawdę podoba Ci się taki dom? . Kupa, brzydsza nawet od dworków z katalogów Nie pisalem ze mi sie dom podoba tylko pytalem czy taki dach mozna uznac za 2-spadowy Jak nie rozumiesz pytania to nie odpowiadaj, prosze. Taka "opinia" nic nie wnosi do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 04.05.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 witam. To co chcesz zrobić to jest dach mansardowy typ francuski o kątach +- 30 na 60 . Czyli wszystko w porządku. Pozdrawiam Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henter2 04.05.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Tak jest mansarda to też dach , kiedyś dawno u nas szeroko stosowana,można było uniknąć skosów na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 04.05.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 (edytowane) najlepiej zapytaj w urzędzie, gdzie Ci pozwolenie będą wydawać, pewnie obok tego zapisu że dwuspadowy, to jeszcze jest gdzieś wpisane "symetryczny" w mpzp. i określono jakie dopuszczalne spadki mogą mieć połacie. Ten dach który pokazałeś to może i dwuspadowym można by nazwać jeśli ta stroma część jest na całej długości, ale niesymetrycznym. Mansarda to dach czterospadowy lub dwuspadowy z załamaniem w którym górna część dachu ma spadek 30st a dolna 60st. a nie to co na pokazanych rysunkach, ten drugi to czterospadowy Edytowane 5 Maja 2010 przez KamaG dopisałam zielonym, po słusznej uwadze, ze nie tylko czterospadowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 04.05.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 A może taki ci się spodoba: http://investdom.pl/apartament_chmielowice.php - tam też w PZP jest wpisany dach 2 spadowy i coś takiego wymyślili...czyli minimalny dach dwuspadowy, większość elewacji pod dachem płaskim. To jest co prawda dom na 4 rodziny, ale myślę że można zaadoptować koncepcję do mniejszego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 04.05.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Dach mansardowy nie musi być czterospadowy !!!!! KamaG- tu nie magiel, tu trzeba wiedzieć. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 04.05.2010 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Nie pisalem ze mi sie dom podoba tylko pytalem czy taki dach mozna uznac za 2-spadowy Jak nie rozumiesz pytania to nie odpowiadaj, prosze. Taka "opinia" nic nie wnosi do dyskusji. napisałem wyraźnie, że to nie jest dach 2-spadowy, tylko jedno. Jeśli piszesz posty na forum a potem nie czytasz odpowiedzi, nie pisz bo marnujesz czas innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 04.05.2010 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 To co wkleiłeś to zinterpretują raczej jako dach jednospadowy (pulpitowy). Kwestia też czy nie ma w MPZP jakichś innych ograniczeń (kąty nachylenia, symetria, położenie kalenicy względem drogi itp). U mnie np. nie ma żadnych widełek nachylenia połaci więc teoretycznie mógłbym zrobić taki o nachyleniu 3 stopnie, jeszcze ukryć za jakąś ścianką attykową i wyglądałby jak płaski. Ale radzę Ci raczej cieszyć się, że w ogóle masz MPZP, pogodzić się z nim i znaleźć sobie jakiś nowoczesny domek z dachem 2spadowym -da się. (jest takich troszkę np. na z500.pl albo domyzwizja.pl). Też płakałem, że nie mogę płaskiego ale z drugiej strony MPZP są tak ustalane, żeby nowo budowane domki wpisywały się jakoś w krajobraz. Jakbyś wybudował płaski dach w okolicy gdzie są same mansardy (nota bene mogą być 2 spadowe) to choćby Tobie się podobał, to w kontekście otoczenia wyglądałby śmiesznie. PS. Ktoś radził żeby zapytać w urzędzie. Próbowałem prosić o interpretację MPZP w gminie i w powiecie (na piśmie). W obu przypadkach odpowiedziano mi, że pytanie ich o to "nie ma podstaw prawnych" i że mój architekt adaptujący powinien to wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 05.05.2010 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Dziekuje bardzo wszystkim. U mnie w mpzp jest ze dach minimum 2-spadowy o nachyleniu nie mniej niz 25 stopni. Cos wymysle A'propos planu i zeby sie nowe domki wpisywaly w niego to akurat na mojej dzielnicy (stara dzielnica wiec mnostwo tu komunistycznych "kostek") mysle ze polowa domow ma dachy plaskie a mpzp jakby byl zrobiony metoda "copy" & "paste" z innego. jeszcze raz dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 05.05.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 (edytowane) Dach mansardowy nie musi być czterospadowy !!!!! KamaG- tu nie magiel, tu trzeba wiedzieć. Jan. Mistrzu Janie, trzeba wiedzieć żeby pisać bo to nie magiel? wróć w takim razie do swojej pierwszej wypowiedzi w tym wątku witam. To co chcesz zrobić to jest dach mansardowy typ francuski o kątach +- 30 na 60 . Czyli wszystko w porządku. Pozdrawiam Jan. , jeśli dach pokazany przez autora jest mansardą, to ... pozostawię bez komentarza, nick zobowiązuje drugi pokazany to też nie mansarda ja pisałam o klasycznej francuskiej mansardzie stąd te kąty dachu, bo stosuje się i inne ale zbliżone, polska odmiana ma kąt równy na obu częściach. tak przyznaję rozpędziłam się z tym czterospadowym bo i na dwuspadowych stosuje się mansardę choć zdecydowanie częściej mansarda występuje jednak na czterospadowych dachach, i łatwiej taki dach skojarzyć. przykładowa mansarda: http://bi.gazeta.pl/im/7/2606/z2606807X.jpg lub większa historyczna http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Wik_22_Szczecin_Pa%C5%82ac_Sejmu_Stan%C3%B3w_Pomorskich.jpg/749px-Wik_22_Szczecin_Pa%C5%82ac_Sejmu_Stan%C3%B3w_Pomorskich.jpg Przepraszam dpo za to wtrącenie odbiegające od tematu, ale zezłościł mnie ton wypowiedzi, uzasadnioną krytykę przyjmę na klatę, ale jak mnie struga ktoś kto pewnie i coś wie i coś słyszał, ale wypisuje co wypisuje a mnie się douczać każe to mi nerwy puszczają Edytowane 5 Maja 2010 przez KamaG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts