Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najpierw sufit czy ściany

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam problem z zabudową poddasza a mianowicie nie wiem czy najpierw zrobić sufit a potem mocować ścianki działowe do sufitu czy na odwrót. Jeśli najpierw ścianki to czy mają być przymocowane do krokwi czy jakoś inaczej?? Proszę o jakąś poradę bo wydawało mi się to wszystko proste a teraz mam problem ze zrobieniem konstrukcji sufit/ściana i połączenia ich. Dodam że poddasze w jednym miejscu ma 2,50m a w drugim 2,10m czyli jest skośne.

Podejdź do najbliższego składu budowlanego (może być też Castormopodobny market) tam są wystawki (przekroje) z przykładową zabudową.

Zrób fotkę, pozbieraj katalogi i do dzieła :)

Jeśli to robisz po raz pierwszy to jest spora szansa, że Ci to popęka po miesiącu bo nie znasz sztuczek i knifów....

Zniesiesz narzekania żony na taką fuszerke?

Płytami g/k już się bawiłem parę razy, jakiś sufit podwieszany się zrobiło, pułeczkę w łazience itp ale nigdy nie łaczyłem sufitu ze ścianą i nie mam pomysłu jak. Narzekań raczej nie zniosę dlatego pytam żeby zrobić jak najlepiej. A czy jak położę płyty na suficie a potem przykręce profile do ścianek to zda to egzamin??

W przypadku poddasza zazwyczaj pierwsze robi się skos, ścianka kolankowa , sufit i ścianki działowe.

Nie bardzo rozumiem tego skosu 2,50 do 2,10.

Jeżel ito różne pomieszczenia o różnej wysokości to oczywiście pierwsze trzeba zrobić ściankę działową.

Tu można znaleść coś ciekawego;

http://knaufblog.pl/index.php/category/sciany-dzialowe/

A tak można szukać na naszym forum

http://www.google.com/search?hl=pl&rls=com.microsoft%3Apl%3AIE-SearchBox&q=site%3Aforum.muratordom.pl+%22+zabudowa+poddasza%22&lr=&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Edytowane przez Zbigniew100

to nie jest poddasze z "typowym" skosem i ścianką kolankową tylko skos zaczyna się na wysokości 2,50 a kończy na 2,10 bo dalej już ma być strych i to poddasze muszę przedzielić ścianką tylko nie wiem jak

Jeśli to robisz po raz pierwszy to jest spora szansa, że Ci to popęka po miesiącu bo nie znasz sztuczek i knifów....

fachowcy często też robią to po raz pierwszy u klienta.Gdzieś się muszą przecież nauczyć... Widać to z fotek jakie ludzie tu pokazują. A w przeciwieństwie do fachowców właścicielowi zależy żeby było dobrze więc prawdopodobnie sam zrobi to lepiej. No chyba że ekipa jest sprawdzona i rzetelna. Ale to raczej rzadkość.

Witam wszystkich.

Mam problem z zabudową poddasza a mianowicie nie wiem czy najpierw zrobić sufit a potem mocować ścianki działowe do sufitu czy na odwrót. Jeśli najpierw ścianki to czy mają być przymocowane do krokwi czy jakoś inaczej?? Proszę o jakąś poradę bo wydawało mi się to wszystko proste a teraz mam problem ze zrobieniem konstrukcji sufit/ściana i połączenia ich. Dodam że poddasze w jednym miejscu ma 2,50m a w drugim 2,10m czyli jest skośne.

zapraszam na rozmowę do tematów:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania.../page72

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126520-Spoinowanie-szpachlowanie-GK-kompendium/page10

tam są fotki ;)

oto zdjęcia i rysunek o co mi chodzi. Czerwone linie to profile na sufit a niebieskie to miejsce gdzie ma być ścianka działowa, tylko nie wiem czy mogę zrobić najpierw sufit a potem przykręcić profile ściankowe do płyt na suficie czy muszę ściankę działową jakoś zamocować między krokwiami??

http://picasaweb.google.pl/misiekbeata/Remont#5467507629563519938

http://picasaweb.google.pl/misiekbeata/Remont#5467507629563519938

Luzne pytani, czy jesli najpierw zrobi sie sufit a pozniej sciany to nie zlikwidujemy sobie niechcianych pekac na polaczeniach?

Nie beda widoczne owe spekania bo sufit pracuje najbardziej w swojej plaszczyznie a nie w gore/dol a w ten sposob zapewnimy mu (sufitowi) miejsce "poslizgu" podczas pracy.

To tylko jako pytanie...

Pzdr.

jak wspomniales? - strych, on zapewne nie bezie ogrzewany.

zawsze najpierw sciana. "problem" to koniecznosc wykonania dwoch scian (cos na wzor instalacyjnej) o roznych rodzajach okladzin od wewnatrz gk na zewnatrz np. plyta osb, ze wzgledu na skrajnie zmienne warunki i rozdzielanie "lokali".

wzana zasada jest by przy wykonywaniu scian zachowac ciaglosc izolacji termicznej strop(podloga), sciana, sufit.

szlichta na podlodze z nieprzerwanym przejsciem do czesci strychowej juz stawia wyzwanie. w przypadku sciana sufit nie powinno byc z tym klopotu.

przed postawieniem "scian" rozdzielic posadzke i zaizolowac szczeline (dylatacja).

Dzięki za przypomnieniu o posadzce i "warunkach cieplnych", zapomniałem całkowicie o tym. Skoro mówisz że najpierw ściana to jak ją zamontować między krokwiami?? Krokwie są odeskowane ale przykręcać do desek profile??

• 7 years później...
ok czyli najpierw sufit zapłytowany cały a pozniej sciany czy tak jak napisałem stelaz sufitu i do profili sufitowych przykrecic profil uw i złozycscianke a pozniej to płytowac wszystko. Wolał bym tak bo prądy do scianek pójdą nad sufitem i elektryk by to wszystko zrobił odrazu, a tak to musi wypuscic z sufitu przewody dłuzsze w miejscu gdzie b edzie scianka ? Ktoś pomoże? Edytowane przez stolbud