Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbior domu

Recommended Posts

Witam. Mam nadzieje, ze ktos mi pomoze. Czy do odebrania domu sa wymagane barierki na klatce schodowej? Do tej pory myslalem, ze tak jest, ale na forum widzialem kilka domow zamieszkanych lecz bez barierek.

Pozdrawiam

Są wymagane, nie muszą być docelowe. U mnie mam jeszcze do teraz z heblowanych desek.

Barierki są wymagane (zarówno na schodach jak i balkonach)

A w kwestii zamieszkałych domów bez barierek to... na pewno są osoby które mieszkają bez odbioru (licząc że nikt z sąsiadów na nich nie doniesie) bądź które mimo braku barierek odbiór robią (licząc że kontrola do nich nie zawita) :D

"ale na forum widzialem kilka domow zamieszkanych lecz bez barierek." - a skąd masz pewność ze te domy miały już odbiór ?.

Barierki muszą być bo tego wymagaja przepisy, oczywiscie dom mozna odebrac majac duzo wiecej rzeczy nie wykonanych, ale spytaj swojego kierownika budowy czy bedzie narazał sie na odpowiedzialnośc karną i utratę swoich uprawnien za poświadczenie nieprawdy w dzienniku budowy tylko dlatego ze Toba rządzi sknerstwo i chcesz zaoszczedzic na barierkach.

Edytowane przez petr_151

"ale na forum widzialem kilka domow zamieszkanych lecz bez barierek." - a skąd masz pewność ze te domy miały już odbiór ?.

Barierki muszą być bo tego wymagaja przepisy, oczywiscie dom mozna odebrac majac duzo wiecej rzeczy nie wykonanych, ale spytaj swojego kierownika budowy czy bedzie narazał sie na odpowiedzialnośc karną i utratę swoich uprawnien za poświadczenie nieprawdy w dzienniku budowy tylko dlatego ze Toba rządzi sknerstwo i chcesz zaoszczedzic na barierkach.

Ale czy Ja gdzies napisalem, ze nie zamierzam robic barierek. Widzialem na forum domy w ktorych juz ktos mieszka i barierek nie bylo. Stad moje pytanie. Ja zamierzam robic w niedlugiej przyszlosc, wiec nie musialbym sie bardzo spieszyc gdyby takiej koniecznosci nie bylo.

chrzanić formalności. ja bym bez barierek nie zamieszkał ze względu na bezpieczeństwo moje i (zwłaszcza) moich dzieciaków

ale zeby nie byc malkontentem - polecam zrobienie nawet tymczasowej barierki z solidnych desek. u mnie tak było - nakład środków i pracy nie za duży, a pozwolił spokojnie przemieszkać parę miesięcy zanim przyszli fachowcy zrobić pełne wykończenie schodów łącznie z barierką.

Nie jest to normą, ale zdarza sie że przychodzi. Loteria z wiekszym prawdopodobieństwem że nie przyjdzie.

z tego co wiem, nadzór ma wystarczająco dużo roboty z odbiorem dużych inwestycji budowlanych. Do domków jednorodzinnych wybiera się znacznie rzadziej, zazwyczaj wtedy gdy nieżyczliwy sąsiad zamówi taką wizytę :)

z tego co wiem, nadzór ma wystarczająco dużo roboty z odbiorem dużych inwestycji budowlanych. Do domków jednorodzinnych wybiera się znacznie rzadziej, zazwyczaj wtedy gdy nieżyczliwy sąsiad zamówi taką wizytę :)

różnie to bywa, w sąsiednim do nas powiecie przyjeżdżają na odbiór każdego budynku

Edytowane przez dode