Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sezonowanie dudynku

Recommended Posts

Nie jest to błędem. Budynek siada, mogą pojawić się pęknięcia. Poza tym kwestia ,,wbudowanej'' wilgoci faktycznie jest istotna. Ja uważam że budynek postawiony w stanie surowym zamkniętym, powinien przezimować. Można robić wodę, elektrykę. Tynki na wiosnę. Były już posty na ten temat...

Spotkałem się z opinią wykonawcy, że dom wykonany z betonu komórkowego należy przez rok lub dwa sezonować, tzn. nie należy go ocieplać aby cała wilgoć wyszła z budynku

Dwa lata ??? To nie te czasy gdzie dom stawiało się 10 lat. Poza tym jak nie ocieplisz na zimę, a będziesz grzał to ci ściany poprzemarzają i wtedy będzie kłopot, nie mówię już nawet o stratach ciepła. Jeżeli dasz wełnę i tynk mineralny ściana ędzie oddychać także i później. Wydaje mi się, że wysychanie przez zimę powinno wystaczyć. Zresztą przy prasach wykończeniowych (tynki, wylewki, płyki) ładuje się jeszcze tyle wody, że czekanie aż wszystko wyschnie byłoby stratą czasu.

Dzieki za uwagi. Planuję do jesieni (listopad) zakończyć wszystkie roboty mokre wewnątrz (tynki, wylewki) tak aby przez zimę bawić się w kafelkowanie, układanie podłóg, biały montaż itp prace. Dopiero późnym latem przyszłego roku (sierpień, wrzesień) ocieplić dom styropianem.

Żeby przez zimę wystygły, to muszą być ostre mrozy (-20 najmarniej), w przeciwnym wypadku nie wystygna i bedą cieplutkie jak swieże bułeczki... A wiesz co może się stać jak budujesz ze swieżych bułeczek?....

Ktoś przyjdzie i ci zje dom. :lol:

Faktem jest, że beton komórkowy przywieziony prosto z wytwórni jest nasiąkniety wodą. Wynika to po prostu z technologii.

Grzegorz

Później jeszcze bardziej nasiąknie, latem polewałem go ze szlaucha żeby zaprawa miała czym wiązać. A póżniej przyszli tynkarze i położyli tynk który, o dziwo, też rozrabiali z wodą.

Niemniej jednak w sierpniu stawiałem te ściany, dziś w nich mieszkam i nic złego się nie dzieje. Na początku tylko było mnóstwo wilgoci, teraz jest już normalnie.

Pewnie, że wyschną. Ale od sierpnia miały na to czas, chociaż na pewno wymaga to większego wydatku energi. Pół biedy, jeżeli ta energia jest za darmo, gorzej, jeżeli jest to np. gaz...

A wystarczy porównać ciężar pustaka, który trochę poleżał na składzie i takiego nowo przywiezionego z wytwórni. Różnica jest duża.

Grzegorz

PS. ceramika nie musi dosychać w ścianach... :wink:

• 1 year później...

pierwsza łopata - maj, tynki wewnętrzne (cem-wapienne + gładź gipsowa)i wylewki "robiły się" od listopada do stycznia, zamieszkaliśmy 1 marca. PTH 44, bez tynków zewnętrznych (teraz robię). Żadnych kłopotów z wilgocią. Ale teraz myślę, że jednak trzeba było odczekać.

Bo:

1. tynkowanie i malowanie w zimie to jednak pewna upierdliwość; były założone grzejniki CO - kilka razy zdejmowane i zakładane, a i tak pod nimi nie jest zrobione porządnie... Poza tym upaprały się dokumentnie

2. przez prawie rok na tynkach nie pojawiła się ani jedna ryska - teraz jest tego już trochę, ściany jednak pracują; gdybym odczekał (1 rok??), może by tego nie było?

Ogólnie - prace budowlane najlepiej prowadzić wiosną, latem i jesienią...

pozdrawiam

Grzegorz

PS. ale za to mieszkam już na swoim ponad rok...

U mnie ejst tak ściany z bk stawialismy jesienią 2004 od wrzesnia do pazdziernika, potem budynek zadaszylismy, potem sobie zimowaly , nie zakrywalismy otworow okiennych coby wiatr przewial i osuszyl dom i jest to dobrym pomyslem, sciany wygladaja na suche. Teraz od kwietnia robimy istalacje, ocieplamy, bedziemy tynkowac i robic wylewki, potem w lipcu i sierpniu zamierzmay wietrzyc, wietrzyc i jeszcze raz wietrzyc i od jesieni zaczac wykonczeniowke.