DoniaSuzzi 04.05.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Witam Mieszkamy w okolicach Krakowa, gdzie z powodów bliskiego lokum piaskowców, mamy wodę pełną kamienia. Nie chcemy co miesiąc zmieniać baterii i uszczelek, dlatego szukamy jakiegoś dobrego filtra (naprawdę dobrego ). Może moglibyście coś polecić? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.05.2010 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 (edytowane) Jakikolwiek korpus filtra narurowego 10 cali np : http://www.woda.com.pl/galerie/k/korpus-narurowy-10-z-odp_339_m.jpg i do tego wkład filtracyjny sedymentacyjny z pianki lub z włókniny bawełnianej 20 albo 50 mikronów. Jeżeli chcesz otrzymać super filtrację to możesz i użyć wkładu o filtracji 1 mikrona - wszystko zależy od Ciebie ... Edytowane 5 Maja 2010 przez pablitoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.05.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Przede wszystkim czy to ma być filtr do bloku (wtedy to co proponuje pablitoo) czy do domu (wtedy zupełnie co innego)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.05.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Przede wszystkim czy to ma być filtr do bloku (wtedy to co proponuje pablitoo) czy do domu (wtedy zupełnie co innego)? A co ma być innego do domu jednorodzinnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.05.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Normalnej wielkości zmiękczacz, z głowicą automatyczną. Przy wkładzie zmiękczającym do korpusu 10" jego wydajność pozwoli na jakieś pół dnia użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.05.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Normalnej wielkości zmiękczacz, z głowicą automatyczną. Przy wkładzie zmiękczającym do korpusu 10" jego wydajność pozwoli na jakieś pół dnia użytkowania Nie zrozumieliśmy się - albo Ty albo ja nie zrozumiałem intencji autora wątku - "Mieszkamy w okolicach Krakowa, gdzie z powodów bliskiego lokum piaskowców, mamy wodę pełną kamienia. Nie chcemy co miesiąc zmieniać baterii i uszczelek, dlatego szukamy jakiegoś dobrego filtra" Czy autorowi chodzi o wodę zanieczyszczoną mechanicznie drobinami piasku i kamieni - czy o wodę twardą z której wytrąca się osad z węglanu wapnia i brudzi krany ... Jeżeli chodzi o zanieczyszczenia mechaniczne które uszkadzają uszczelki zaworów kranów - to filtr sedymentacyjny wystarcza w zupełności , jeżeli zaś o twardą wodę - to bezwzględnie zmiękczacz jonowymienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.05.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 No jeśli tak do tego podejść to masz rację Ja przyjąłem że chodzi o kamień w sensie osadu z wapnia i magnezu. Jakoś nie wpadłem na to że w wodzie z kranu mogą płynąć kamienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.05.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 No jeśli tak do tego podejść to masz rację Ja przyjąłem że chodzi o kamień w sensie osadu z wapnia i magnezu. Jakoś nie wpadłem na to że w wodzie z kranu mogą płynąć kamienie Mieszkam na wiosze w okolicach Krakowa - prawie na Jurze - dookoła same wapienie Jurajskie - na wejściu do domu / oczywiście przyłącza wody / mam filtr wstępny siateczkowy , potem sedymentacyjny 10'' 20 mikronów przed zmiękczaczem jonowymiennym - systematycznie co kilka miesięcy jak czyszczę siateczkę z filtra wstępnego wytrzepuję połowe jego zawartości w postaci piasku i drobin kwarcowych - taka woda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.05.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Witam Mieszkamy w okolicach Krakowa, gdzie z powodów bliskiego lokum piaskowców, mamy wodę pełną kamienia. Nie chcemy co miesiąc zmieniać baterii i uszczelek, dlatego szukamy jakiegoś dobrego filtra (naprawdę dobrego ). Może moglibyście coś polecić? Pozdrowienia W pobliżu Krakowa, rozumiem, że okolice Kalwarii, Myślenic, Wieliczki, bo na tej linii mamy flisz karpacji czyli naprzemian ległe warstwy piaskowca i łupków. Pablitoo ma racje, bo z postu nie wynika czy chodzi o twardą wodę i zawartośc węglanu wapnia i magnezu czy o "kamień" w postaci drobin np. piasku. Donia Suzzi, może sprostujesz wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.08.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Widzę, że Koledzy w temacie. Hydraulik zastosował u mnie za wodomierzem obudowę na filtr 10-calowy, coś podobnego jak na zdjęciu:http://www.woda.com.pl/galerie/f/fhpr12-3-filtr-wody-aqua_1049_k.jpg Proponuje bym założył filtr węglowy.Wodę mam miękką, ok. 120 mg węglanu wapnia/l. Informacji co do innych badań nie mam. Jakieś propozycje co do rodzaju filtra?Bo natłok rodzajów w sieci mnie przeraża: węglowy spiekany, z kompozycją antracytowo-bitumiczną, polipropylenowo-węglowy, z łupin orzecha, węglowo-mechaniczny itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.08.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Tak naprawdę to nie robi to wielkiej różnicy. Każdy filtr węglowy będzie dodatkowo zatrzymywał osady mechaniczne. Ten z orzechów kokosowych podobno jest trochę twardszy niż inne - ale w takim wkładzie to nie ma najmniejszego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.08.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Aha, tylko ja zastanawiam się czy dawać właśnie węglowy czy też inny. Gdzieś obiło mi się o oczy, że węglowy może się zatkać i będzie problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.08.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Każdy może się zatkać jak woda będzie bardzo zanieczyszczona... Chodzi o to, żeby go regularnie wymieniać. Jak poczujesz, że ciśnienie jest niższe to trzeba go wymienić. Patrząc ze strony ciśnienia to wkład spiekany chyba spowoduje większy spadek ciśnienia niż np. granulowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts