Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to jest prawidłowe ułożenie rur odkurzacza centralnego

odaro

Recommended Posts

Ciągle jak patrzę to mam wątpliwości czy takie ułożenie rur jest prawidłowe.

http://img101.imageshack.us/img101/6876/img3663u.jpg

Hydraulicy położyli tak rury od szufelki jak widać na zdjęciu tzn najpierw biegnie w stronę przeciwną niż jednostka centralna odkurzacza a później zawraca tak jak pokazuje długa rura.

Czy takie ułożenie nie spowoduje jakiś zatorów w trakcie użytkowania odkurzacza.

Edytowane przez odaro

Gdyby ten trójnik był zamontowany odwrotnie, byłoby jeszcze gorzej!

Trójnik jest dobrze, schrzanione jest to, co za nim, tam jest za ostry zakręt. Trójnik powinien być wcześniej a kolano 45 stopni odsunięte od niego o jakiś kawałek rury wstawiony pomiędzy.

J.

Gdyby ten trójnik był zamontowany odwrotnie, byłoby jeszcze gorzej!

Trójnik jest dobrze, schrzanione jest to, co za nim, tam jest za ostry zakręt. Trójnik powinien być wcześniej a kolano 45 stopni odsunięte od niego o jakiś kawałek rury wstawiony pomiędzy.

J.

Tylko Jarek dobrze zinterpretował zdjęcie.

Rzeczywiście kolanko można by był dać wcześniej ale tak sobie myślę że będzie tam tylko automatyczna szufelka to nawet przy takim ostrym kącie ma nadzieje że nie będzie jakiś zatorów.

• 2 weeks później...

Właśnie szufelkę będziesz najczęściej używał, bo nie wymaga wyciągania rury.... I będziesz chciał żeby ci dobrze zasysało.

Tak jak masz położone nie jest źle, co nie oznacza że dobrze. Dwa kolanka a między nimi kawałek rurki byłyby tu zdecydowanie lepsze. Ja bym zmienił póki jeszcze można - to chwila roboty (nawet samemu). Choć jeśli to blisko jednostki centralnej (czyli na początku instalacji) to zostaw jak jest - ciąg i tak będzie duży.

Kolego, pozwoliłem sobie na twoim zdjęciu narysować moją propozycję. Wydaje mi się, że czym łagodniejsze kolanka tym lepiej. Ja bym to przerobił.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=11421&stc=1&d=1274691192

Tu znajdziesz tez ciekawe informacji.

http://www.santech.com.pl/aerovac/katalogi/050808_instrInstalacjiVac.pdf

odkurzacz.jpg

• 4 months później...
Nie masz co się martwić , "zaworem bezpieczeństwa" przed zapchaniem będzie ostre kolano jakie będzie montowane przy montażu szufelki. Przypilnuj tylko by było.A co do instalacji to zasadą jest by budować ją tak by ograniczać straty ciśnienia czyji najprościej jak się da, z najmniejszą możliwą ilośćią kształtek po drodze.