mtsw466 04.05.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Mam pytanie do osób które nie ocieplały ścian fundamentowych o opinie. Przekonuję się coraz bardziej do tego pomysłu. Będę budował budynek niepodpiwniczony. Ściany będą pociągnięte Dysperbitem i na to folia kubełkową żeby wilgoć odparowywała przez szczeliny między murem i folią. Dysperbit żeby bloczki ewentualnie nie pociągnęły wody i przy dużych mrozach ich nie rozsadziło (chociaż w mojej okolicy są i tacy którzy nie izolują fundamentów niczym poza folią kubełkową. Widziałem już styropian z ocieplenia budynku na podmokłym terenie który rzekomo nie podciąga wody, nie wyglądał na suchy. A co z takim styropianem za 10 i 15 lat. Wydaje mi sie że trzeba sie raczej skupić się na prawidłowej i solidnej hydroizolacji poziomej i ociepleniu posadzki. Jakie macie spostrzeżenia na ten temat. Ciekawe czy lobby styropianowe wytrzyma bez komentarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 05.05.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Jeśli masz budynek niepodpiwniczony to zaleca się ocieplenie fundamentu do ok. 0,5 m pod poziomem ziemi, choć różnie to ludzie robią jedni ocieplają inni nie, ja ociepliłem całe fundamenty tj. 1,2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dsmian 05.05.2010 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Nie chce zakładać podobnego tematu, więc tu zapytam. Dom ma około 30-35 lat, brak piwnicy. Na parterze w pokoju w tym roku pojawiła sie w jednym rogu woda na podłodze + mokra sciana na wys. okolo 30-40 cm.jest to jeszcze stara podłoga z desek, na drewnianych belach, pod nimi piasek sypki chyba. W ciągu 30-35 lat nigdy czegos takiego nie było. ' Plan jaki wymyśliłem to odkopać fundament na około 1 metr wymalować dysperbitem na dysperbit folia kubełkowa. czy to wystarczy? czy miedzy ściane a folie dawać styropian? jak tak to jaki gruby 2-3 cm wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.05.2010 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Nie chce zakładać podobnego tematu, więc tu zapytam. Dom ma około 30-35 lat, brak piwnicy. Na parterze w pokoju w tym roku pojawiła sie w jednym rogu woda na podłodze + mokra sciana na wys. okolo 30-40 cm. jest to jeszcze stara podłoga z desek, na drewnianych belach, pod nimi piasek sypki chyba. W ciągu 30-35 lat nigdy czegos takiego nie było. ' Plan jaki wymyśliłem to odkopać fundament na około 1 metr wymalować dysperbitem na dysperbit folia kubełkowa. czy to wystarczy? czy miedzy ściane a folie dawać styropian? jak tak to jaki gruby 2-3 cm wystarczy? Kolego Tobie poleciala izolacja pozioma a nie pionowa. metody naparawy: 1. iniekcja cisnieniowa lub grawitacyjna srodkiem do iniekcji 2. tzw. "podcinka" czyli wykucie fragmentu muru, wlozenie izolacji poziomej (papa, folia), uzupelnienie, wykucie drugiej czesci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 06.05.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 .... i na to folia kubełkową żeby wilgoć odparowywała przez szczeliny między murem i folią. Dysperbit żeby bloczki ewentualnie nie pociągnęły wody i przy dużych mrozach ich nie rozsadziło (chociaż w mojej okolicy są i tacy którzy nie izolują fundamentów niczym poza folią kubełkową. Widziałem już styropian z ocieplenia budynku na podmokłym terenie który rzekomo nie podciąga wody, nie wyglądał na suchy. A co z takim styropianem za 10 i 15 lat. Wydaje mi sie że trzeba sie raczej skupić się na prawidłowej i solidnej hydroizolacji poziomej i ociepleniu posadzki. Jakie macie spostrzeżenia na ten temat. Ciekawe czy lobby styropianowe wytrzyma bez komentarzy? A)Jedyny rozsądny produkt do ocieplenia fundamentów do XPS B) Na miłość boską dysperbit nie stanowi izolacji przeciwwilgociowej właściwej, w/w dotyczy się również foli kubełkowej C) Nie słuchaj bełkotu marketingowego : folia kubełkowa kubełkami za zewnątrz !!! pytasz czemu ? 1. kubełki zostaną wciśnięte w XPS pod wpływem parcia gruntu więc uszkadzają go 2. w przypadku braku ocieplenia kubełki dociskane do ściany parciem gruntu uszkadzają izolację przeciwilgociową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dsmian 06.05.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Kolego Tobie poleciala izolacja pozioma a nie pionowa. metody naparawy: 1. iniekcja cisnieniowa lub grawitacyjna srodkiem do iniekcji 2. tzw. "podcinka" czyli wykucie fragmentu muru, wlozenie izolacji poziomej (papa, folia), uzupelnienie, wykucie drugiej czesci. Nie mam zabardzo czasu i środków na wyżej wymienione zabawy ;] dzieki za pomoc w późniejszym czasie napewno się przyda. izolacje pozioma mam na wys około 10 cm nad gruntem 5 cm nad chodnikiem. Narazie podniose wyżej folie kubełkową nad izolacje poziomą i zakończe listwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.05.2010 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 A)Jedyny rozsądny produkt do ocieplenia fundamentów do XPS B) Na miłość boską dysperbit nie stanowi izolacji przeciwwilgociowej właściwej, w/w dotyczy się również foli kubełkowej C) Nie słuchaj bełkotu marketingowego : folia kubełkowa kubełkami za zewnątrz !!! pytasz czemu ? 1. kubełki zostaną wciśnięte w XPS pod wpływem parcia gruntu więc uszkadzają go 2. w przypadku braku ocieplenia kubełki dociskane do ściany parciem gruntu uszkadzają izolację przeciwilgociową ooooo a myslalem ze jestem tu sam z tym zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.05.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Nie mam zabardzo czasu i środków na wyżej wymienione zabawy ;] dzieki za pomoc w późniejszym czasie napewno się przyda. izolacje pozioma mam na wys około 10 cm nad gruntem 5 cm nad chodnikiem. Narazie podniose wyżej folie kubełkową nad izolacje poziomą i zakończe listwą. Życzę wiecej wolnego czasu i szybkiego pozyskania środków na naprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszczanin 08.05.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 fundamentów nie trzeba ocieplać -minimalne straty ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts