p1oterek 05.05.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Witam,Jestem na etapie zabudowy poddasza i kupna folii paroizolacyjnej. Czy kupić zwykłą folię żółta kosztującą 70 groszy/m2,czy może dołożyć i kupić folię "srebrną" za 2,26 zł/m2. Czy cena jednak zdecydowanie wyższa jest uzasadniona czy jest to zwykłychwyt marketingów żeby wydobyć więcej kasy z kieszeni inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 05.05.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Moim zdaniem - to drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 05.05.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Folia paroizolacyjna jak sama nazwa wskazuje ma chronić przed wnikaniem pary wodnej do wełny czyli krótko mówiąc ma być szczelna. Ta za 70gr spełnia te warunki i jak dla mnie to nie ma sensu wydawanie 3x więcej kasy no chyba że ktoś ma jej nadmiar:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Róża1719506796 05.05.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Hej! Ja też jestem właśnie na etapie wybierania folii. Zdecydowanie bardziej polecaną folią jest srebrna. Żółta folia to "prawie" zwykła folia. Natomiast srebrna jest z powłoką metaliczną odbijajacą promienie słoneczne, no i jest zdecydowanie grubsza! Dlatego zdecydowanie warto nieco dopłacić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 05.05.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Hej! Żółta folia to "prawie" zwykła folia. Natomiast srebrna jest z powłoką metaliczną odbijajacą promienie słoneczne, no i jest zdecydowanie grubsza! Dlatego zdecydowanie warto nieco dopłacić. Pozdrawiam W jaki sposób i po co, chcesz odbijać promienie słoneczne? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Róża1719506796 05.05.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 (edytowane) Hmm.... Facet od tych folii tłumaczył, że działa ona jak... dobra kurtka narciarska. Czyli to, co w środku się nie nagrzewa, "wilgoć" ze środka odparowuje na zewnątrz, ale to co na zewnątrz - nie jest przepuszczane do wnętrza - jakoś tak to działa. A tytaj przykładowa folia z netu i odpowiedź na ten temat: Eurovent® STANDARD ALU jest folią paroizolacyjną przeznaczoną do stosowania w budownictwie do wykonywania warstw izolacji paroszczelnej w konstrukcjach ścian, dachów, poddaszy, stropów i podłóg. Zbudowana z górnej i dolnej warstwy folii polietylenowej oraz wewnętrznej warstwy zbrojeniowej z siatki polipropylenowej, która zapewnia ekstremalnie wysoką wytrzymałość produktu na rozerwanie. Górna warstwa polietylenowa jest pokryta warstwą aluminiową która daje reflex i pozwala na odbijanie promieni ciepła. I tak to jakoś działa Edytowane 5 Maja 2010 przez Róża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 05.05.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 (edytowane) Zdecydowanie bardziej polecaną folią jest srebrna. Bardziej polecaną bo sprzedawca na bank zarobi więcej na folii za 2 złocisze niż na tej za 70gr. Natomiast srebrna jest z powłoką metaliczną odbijajacą promienie słoneczne Z tymi promieniami słonecznymi to się trochę wygłupiłaś skoro folia będzie między wełną a płytą KG. no i jest zdecydowanie grubsza Jeżeli chodzi o grubość to jeszcze grubsze folie są w sklepach ogrodniczych, tylko po co je dawać? Hmm.... Facet od tych folii tłumaczył, że działa ona jak... dobra kurtka narciarska. Czyli to, co w środku się nie nagrzewa, "wilgoć" ze środka odparowuje na zewnątrz, ale to co na zewnątrz - nie jest przepuszczane do wnętrza - jakoś tak to działa. Chyba pomylił folie paroizolacyjną z membramą dachową. Paroizolacja ma być po prostu szczelna i każda folia byle nie była dziurawa to gwarantuje Edytowane 5 Maja 2010 przez freezyear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 05.05.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Czyli to, co w środku się nie nagrzewa, "wilgoć" ze środka odparowuje na zewnątrz, ale to co na zewnątrz - nie jest przepuszczane do wnętrza - jakoś tak to działa. Ja nic z powyższego nie rozumiem:confused: no, ale "facet od folii" to pewnie wie co mówi... :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Róża1719506796 05.05.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Też bym tak pomyślała jak Ty, gdyby właśnie on mi ją sprzedawał, lub gdybym poszła do sklepu z takim towarem.Ale akurat buduję swój dom razem z deweloperem u którego w cenie jest żółta folia. Kierownik budowy mający na codzień do czynienia z takimi wyborami polecił wydać więcej. W standardzie mamy właśnie żółtą, więc nie miałby w tym nic ugranego dla siebie zwłaszcza, że to z deweloperem negocjujemy wybory. Oczywiście nie twierdzę, że on ma rację, ale skoro postawił już 27 chat, to myślę, że może mieć jako takie pojęcie. osobiście na tym się nie znam - piszę, co mi doradzono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Róża1719506796 05.05.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Dlatego moją odpowiedź edytowałam i dodałam fragment o tym o co mi chodzi (to, co podkreślone). Trudno jest mi tłumaczyć coś, czego sama do końca nie rozumiem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p1oterek 05.05.2010 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Też słyszałem o tym odbijaniu promieniowania cieplnego w stronę poddasza tylko zastanawiam się na ile to jest skuteczne i czy gra jest warta w moim przypadkuwydania 150zł więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 05.05.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Ja też spróbuję jako inwestor, czyli ktośkto ma prawo mylić się, napisać jak ja rozumiem sens stosowania tej folii.Ma ona nie przepuścić pary wodnej, czylina niej i na płycie kartonowo-gipsowej odkłada się para wodna. Zawsze niedużailość pary przez tą folię przejdzie. Jest takiparametr mówiący ile. Warto wziąć go poduwagę przy wyborze producenta folii. Sąteż folie tzw. aktywne czyli takie, które jakwyczują, że za dużo tej wilgoci już będzieto jej nadmiar przepuszczą do wełny. Z tymi foliami z ekranem aluminiowym jesttaki problem, że aby dawały one pożyteczny efekt, to trzeba pomiędzy folią apłytami zostawić co najmniej 2 cm pustejprzestrzeni. Wtedy promienie cieplne mają podobnoszanse się odbić i wrócić do pomieszczeniana poddaszu. Jak więc widać to deweloper,gdyby chciał zgodnie z zasadami układać takąfolię, to miałby więcej pracy. Bez tej szczelinyto nie ma chyba żadnych cieplnych korzyści.Mechaniczne zapewne są. No i może ten parametro którym wspominałem jest trochę lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 05.05.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 (edytowane) Fakt, może i aktywna paroizolacja przepuszcza nadmiar wilgoci ale jak dla mnie to jest działanie niepożądane bo wprowadza wilgoć do wełny która powinna być całkowicie sucha. Inna sprawa że skąd w pomieszczeniu ma być aż taka ilość pary wodnej żeby aktywna paroizolacja działała (pomijam łazienki bo to inna historia). Skuteczna wentylacja eliminuje problem pary wodnej całkowicie a folia paroizolacyjna jest dawana niejako zapobiegawczo bo 70gr za m2 to nie jest jakiś wielki koszt, lepiej dać niż pluć sobie później w brodę. Co innego wydawanie ponad 2 zł za m2, zaoszczędzone 150 czy 200zł można przeznaczyć na inne bardziej pożyteczne rzeczy. Kwestię odbijania promieni cieplnych pominę bo ciepło zgodnie z zasadą konwekcji unosi się do góry i fizyki nie da się oszukać, do zatrzymania ciepła służy izolacja sufitu, wytrzymałość folii jest dla mnie też bzdurą bo od dołu jest płyta, od góry wełna więc co może się stać z folią? Zresztą ten temat był już wałkowany w wątku "Ocieplam poddasze - krotkie pytania.." o ile dobrze pamiętam. Edytowane 5 Maja 2010 przez freezyear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 05.05.2010 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Ja niedawno widziałem zastosowaną folie z ekranem na halach produkcyjnych (Niemcy), ale nie było tam już k/g tylko sama wełna z tą folią. Wtedy to może i coś ona odbije, bo z pod płyty to nie sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p1oterek 05.05.2010 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Tak więc krótko mówiąc folia srebrna to trochę przerost formy nad treścią.Będzie żółta tańsza a zadanie swoje spełni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz86 05.05.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Folia srebrna przede wszystkim odbija energię cieplną - przez co można zaoszczędzić na ogrzewaniu, podobne są koce w apteczkach samochodowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.05.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Folia srebrna przede wszystkim odbija energię cieplną - przez co można zaoszczędzić na ogrzewaniu, podobne są koce w apteczkach samochodowych... skoro tak twierdzisz to powiedz ile konkretnie można zaoszczedzić? i w jaki konkretnie sposób? pomijając propagandę oczywiście... jeśli poprzesz te frazesy rzeczowymi, sensownymi argumentami gotów jestem pędzić do sklepu po sreberko i na żółta swoją folię je czym prędzej zamontuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 05.05.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Tak więc krótko mówiąc folia srebrna to trochę przerost formy nad treścią. Będzie żółta tańsza a zadanie swoje spełni. Czy ja wiem, czy to "przerost formy nad treścią".... Raczej inna forma i inna treść. Rowerem też sie dojedzie, nie przeczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.05.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 jeszcze może być paroprzepuszczalna. NIE mylę z membraną dachową! Ja mam właśnie folię paroprzepuszczalną (tzw spowalniacz). Powiem wiecej, nie wszędzie trzeba dawać folię. A wełnę to trzeba wentylować a nie odgradzać od pary wodnej. Mam wrażenie, ostatnie zmiany na forum cofnęły wiedzę użytkowników o kilka lat Jeszcze ze 2 lata temu był olbrzymi i bardzo dobry wątek o foliach. Tam napisano chyba wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 06.05.2010 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 A wełnę to trzeba wentylować a nie odgradzać od pary wodnej Wełnę to trzeba wentylować i odgradzać od pary wodnej, która przenika z mieszkania (szczególnie z łazienki) i skrapla się (głównie zimą) w górnej warstwie wełny. Schemat jest taki: -pod wełną folia nieprzepuszczająca wilgoci i wody -nad wełną membrana paroprzepuszczalna (ale nie przepuszcza wody "deszczowej") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts