Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kanalizacja - pomocy !!!!

mylas

Recommended Posts

Witam:

Mam pytanie do fachowców w dziedzinie kanalizacji. Czy tak rozprowadzona kanalizacja parteru będzie ok czy są tam jakieś ewidentne błędy techniczne. Jest to moja propozycja modernizacji bo oryginalnie odprowadzenie było z innej strony, łazienka jest w innym miejscu, dołożyłem dwie kratki ściekowe w garażu i kotłowni. Wątpliwości mam co do łazienki (nie jestem fachowcem ;)) bo z tego co wiem kibelek powinien być wpinany w pion jako ostatni, a czy to samo tyczy się połączenia poziomego pod posadzką? U mnie za kibelkiem jest prysznic i umywalka, czy to błąd, a jeżeli tak to jak to obejść. Aha spadki zostały celowo pominięte.

http://lh6.ggpht.com/_yZfpQMYrkKQ/S-EYaEbY7BI/AAAAAAAAARI/a7qb2SCUCm4/s640/kanalizacja.jpg

kanalizacja.jpg

Mam kilka uwag:

1) średnicę 160 proponuję puścić conajmniej o jedno oczko dalej, do kolejnego punktu rozdziału, osobiście kanalizację poziomu zero robiłem trzymając się zasady, że w ziemi średnica zawsze oczko wyższa niż to, co z ziemi wystaje, wg tego aż do kibla bym leciał fi160 i dopiero po kolanku do góry (2x45 oczywiście) założył redukcję na 110.

2) najistotniejsza uwaga, w zasadzie należałoby nawet mówić o błędzie: cała ta rura z poprzedniego punktu nie jest wentylowana. Będzie problem z wysysaniem powietrza z syfonów. Stań na głowie, ale dorób tam gdzieś (na końcu) pion z wywiewką na dachu. Może być pokręcony, ale niech będzie. A jeśli NAPRAWDĘ się nie da, to wtedy dołóż dwa napowietrzaki: pod zlewem i pod umywalką.

J.

Według mnie jest OK przy warunku, że masz trzy

wywiewki. K2 i K3 zaznaczyłeś, rozumiem, że K1

jest przy WC. Uwagę mam do tego przewodu

do kominka. Może lepiej by było fi 150. Może

też lepiej żeby nie ta pomarańczowa PCW.

Jest krucha przy niskich temperaturach. I mogą

być w niej skropliny.

Te kratki w garażu i kotłowni Ok ale musisz

pamiętać, że w nich musi być cały czas woda.

Łączę pozdrowienia

• 1 month później...