mylas 05.05.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Witam: Mam pytanie do fachowców w dziedzinie kanalizacji. Czy tak rozprowadzona kanalizacja parteru będzie ok czy są tam jakieś ewidentne błędy techniczne. Jest to moja propozycja modernizacji bo oryginalnie odprowadzenie było z innej strony, łazienka jest w innym miejscu, dołożyłem dwie kratki ściekowe w garażu i kotłowni. Wątpliwości mam co do łazienki (nie jestem fachowcem ) bo z tego co wiem kibelek powinien być wpinany w pion jako ostatni, a czy to samo tyczy się połączenia poziomego pod posadzką? U mnie za kibelkiem jest prysznic i umywalka, czy to błąd, a jeżeli tak to jak to obejść. Aha spadki zostały celowo pominięte. http://lh6.ggpht.com/_yZfpQMYrkKQ/S-EYaEbY7BI/AAAAAAAAARI/a7qb2SCUCm4/s640/kanalizacja.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 05.05.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Według mnie jest ok. Choć może być ale nie musi być problem z podłączeniem z kibelka, przy spuszczaniu wody może ci zasysać wodę z zlewozmywaka, ale z drugiej strony patrząc jest tam dość długa rura kanalizacyjna do zlewozmywaka więc nie powinno się nic dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 05.05.2010 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Z zlewozmywaka to nie powinno, ale bardziej zastanawia mnie prysznic i umywalka w łazience. Dzięki i czekam na inne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.05.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Mam kilka uwag: 1) średnicę 160 proponuję puścić conajmniej o jedno oczko dalej, do kolejnego punktu rozdziału, osobiście kanalizację poziomu zero robiłem trzymając się zasady, że w ziemi średnica zawsze oczko wyższa niż to, co z ziemi wystaje, wg tego aż do kibla bym leciał fi160 i dopiero po kolanku do góry (2x45 oczywiście) założył redukcję na 110.2) najistotniejsza uwaga, w zasadzie należałoby nawet mówić o błędzie: cała ta rura z poprzedniego punktu nie jest wentylowana. Będzie problem z wysysaniem powietrza z syfonów. Stań na głowie, ale dorób tam gdzieś (na końcu) pion z wywiewką na dachu. Może być pokręcony, ale niech będzie. A jeśli NAPRAWDĘ się nie da, to wtedy dołóż dwa napowietrzaki: pod zlewem i pod umywalką. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 05.05.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Według mnie jest OK przy warunku, że masz trzy wywiewki. K2 i K3 zaznaczyłeś, rozumiem, że K1jest przy WC. Uwagę mam do tego przewodudo kominka. Może lepiej by było fi 150. Możeteż lepiej żeby nie ta pomarańczowa PCW.Jest krucha przy niskich temperaturach. I mogąbyć w niej skropliny.Te kratki w garażu i kotłowni Ok ale musiszpamiętać, że w nich musi być cały czas woda. Łączę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 06.05.2010 04:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Dzięki za uwagi, oczywiście na pionach K2,K3 oraz na pionie od kibelka będą wywiewki ponad dach. Do Samm - z jakiego materiału ta rura do kominka?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.06.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Zlewozmywak i natrysk jest źle podłączony !Powinien być włączony do pionu WC ( czyli po ścianie zewnętrznej ).I tam powinno być odpowietrzenie.PzdrJ Co do reszty to nie mogę doczytać szczegółów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts