kaschubia 05.05.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Dzień Dobry, Postanowiłem zainstalować w moim mieszkaniu kominek z płaszczem wodnym, jako jedyne źródło ogrzewania. Teoretycznie kominek nie powinien być jedynym źródłem ogrzewania, jednak mój znajomy ma system ogrzewania kominkowego bez płaszcza wodnego i sprawia się znakomicie, więc jestem pewien, że kominek z płaszczem wodnym zasilający kaloryfery, podłogę w łazience i przedpokoju, oraz bojler z wężownicą będzie dobrym rozwiązaniem. Kominek jest mały: - „UNICO Neptun 1”, o mocy: 10kW, średnicy rury kominowej 150 mm. Właśnie dlatego, że można go podłączyć do istniejącego komina 150 mm otrzymałem zgodę kominiarzy. http://forum.muratordom.pl/images/attach/jpg.gif Mieszkanie jest małe (36 m2) na drugim (ostatnim) piętrze, w dziewięciorodzinnym budynku, w którym każdy indywidualnie ogrzewa swoje mieszkanie. Schemat rozmieszczenia kominka, bojlera i kaloryferów przedstawiam na rysunku. http://forum.muratordom.pl/images/attach/jpg.gif http://forum.muratordom.pl/images/attach/jpg.gif Pozostałe rysunki zawierają osprzęt, który otrzymałem wraz z kominkiem: - Bojler WGJ 80 litrów z wężownicą i grzałką elektryczną http://forum.muratordom.pl/images/attach/jpg.gif - Pompa DIAMOND LRS 40 - Sterownik pompy C. O. SP-03 - Termiczny zawór bezpieczeństwa TS 130 Wzbiorcze naczynie wyrównawcze http://forum.muratordom.pl/images/attach/jpg.gif Mieszkam w małym miasteczku, w którym trudno o fachowców, a ci którzy chcieli zrobić instalację przedstawili mi projekt, który wyglądał jak osiedlowa kotłownia, a nie malutki kominek. Zwracam się z serdeczną prośbą, o podanie szczegółowego schematu podłączenia kominka do czterech kaloryferów, i ewentualnie ogrzewania podłogowego w przedpokoju i łazience, z uwzględnieniem średnicy i rodzaju rur. Jestem średnio zorientowany w tematyce Wod-Kan i C.O., jednak z kominkiem nigdy nie miałem do czynienia. Z góry Serdecznie Dziękuję, Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 05.05.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Do tak małego mieszkanka raczej zainstalowałbym mniejszy wkład:UNICO Neptun 12Jest tańszy i w zupełności da sobie radę.Reszta na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaschubia 06.05.2010 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Do tak małego mieszkanka raczej zainstalowałbym mniejszy wkład: UNICO Neptun 12 Jest tańszy i w zupełności da sobie radę. Reszta na PW Może się mylę, ale kominek UNICO NEPTUN 1/10KW jest najmniejszym kominkiem. Poza tym ma wejście kominowe o średnicy 150 mm, co było warunkiem uzyskania zgody Kominiarzy na podłączenie go do instalacji kominowej starego pieca kaflowego. Waldemar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 06.05.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 NieNajmniejszym wkładem z płaszczem wodnym jest UNICO Neptun 12Faktycznie moje przeoczenie, że nie jest on widoczny w dystrybucji wkładów kominkowych UNICO, naszej firmy.Cena brutto tego wkładu to Neptun 12 - 2650 złNeptun 12 Z - 2800 (Z ZASYSANIEM POWIETRZA Z ZEWNĄTRZ)Do każdego z nich można zamówić opcjonalnie ozdobną fasadę w kolorze czarnym, lub brązowym Więcej info na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaschubia 06.05.2010 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 (edytowane) Nie Najmniejszym wkładem z płaszczem wodnym jest UNICO Neptun 12 Faktycznie moje przeoczenie, że nie jest on widoczny w dystrybucji wkładów kominkowych UNICO, naszej firmy. Cena brutto tego wkładu to Neptun 12 - 2650 zł Neptun 12 Z - 2800 (Z ZASYSANIEM POWIETRZA Z ZEWNĄTRZ) Do każdego z nich można zamówić opcjonalnie ozdobną fasadę w kolorze czarnym, lub brązowym Więcej info na PW W każdym razie Neptun, którego mam odpowiada mi i jedyne co potrzebuję, to konkretnego schematu, bądź to z zastosowaniem pomp, bądź całkowicie cyrkulacyjny układ. Waldemar Edytowane 6 Maja 2010 przez kaschubia błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 06.05.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Nie wiedziałem, że Masz już Neptuna 1, faktycznie jest on trochę droższy bo kosztuje 3200 zł bruto, ale jest bardziej wydajny grzewczo.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaschubia 06.05.2010 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 (edytowane) Nie wiedziałem, że Masz już Neptuna 1, faktycznie jest on trochę droższy bo kosztuje 3200 zł bruto, ale jest bardziej wydajny grzewczo. Pozdrawiam Już w pierwszym poście napisałem: Kominek jest mały: - „UNICO Neptun 1”, o mocy: 10kW, średnicy rury kominowej 150 mm. Właśnie dlatego, że można go podłączyć do istniejącego komina 150 mm otrzymałem zgodę kominiarzy. Jest również bardzo ładny; - ma pryzmatową szybę i nieźle się komponuje w mieszkaniu. A tak poza tematem pozdrowienia dla Jaworzna. Moja Dziewczyna jest ze Szczakowej. Waldek Edytowane 6 Maja 2010 przez kaschubia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.05.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 No nie doczytałem. Przepraszam No ale tak bywa jak chce w określonym krótkim czasie przeczytać jak najwięcej wiadomości.Dziękuję za pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts