Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NICIENIE - to takie organizmy, bakterie

Recommended Posts

Które to króliki też tam zostały wcześniej sprowadzone... ;)

Haha, no właśnie, skomplikowany temat. Ostatnio czytałem o tym, że są poważne plany używania nietoperzy do tępienia komarów - 1 nietoperz potrafi zjeść 2000 takich insektów na dobę. Być może więc za kilka lat w kurortach turystycznych będziemy mieć inwazję nietoperzy.;)

Z tego co wiem Chiny mają spore doświadczenie w tego typu zabiegach. Teraz zabierają się do tępienia szczurów za pomocą lisów. Mój znajomy, rolnik z dziada-pradziada, też często opowiada mi o takich metodach np. zachęca się sroki do gniazdowania, wtedy w pobliżu nie ma szpaków, albo stawia się wyeksponowane żerdzie dla drapieżnych ptaków, wtedy okolica jest wolna od gryzoni. Fajne metody.:)Tylko na dużą skalę mogą zachwiać równowagę.

• 1 year później...

witam,

rozpaczliwie potrzebuje porady / pomocy. Nasz ogrod, ku mojemu przerazeniu, opanowaly zielono-brazowe robaczki....:cry:

Narazie jeszcze mamy trawe, ale chyba nie za dlugo to potrwa....Ogronic niszczylistek mozna w naszym ogrodzie naliczyc tysiace....Pierwszy raz w zyciu widzialam cos takiego. I wlasnie w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie : co teraz?, znalazlam to forum. Poczytalam juz co nieco o niciowcach. Moje pytanie jest: jak to dokladnie jest z ta proba "ziemniak+marchewka"? Na jaka glebokosc je zakopac? Czy akcje pt. "niciowce", moge przeprowadzic takze teraz, tzn. w czerwcu? Gdzie moge kupic niciowce? Tutaj napomkne, ze nasz ogrod ma jakies 600 m², a my mieszkamy w Niemczech.