odaro 05.05.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Czy jesteśmy w stanie zrobić takie podsumowanie jakie przewody elektryczne należy przewidzieć w kotłowni aby później nie mieć kłopotów z funkcjonowaniem instalacji hydraulicznej czyli CO i CWU. Jak zrobiłem to intuicyjnie ale cały czas mam obawy że później okaże się że jakiegoś przewodu zabrakło. Np. nie do końca wiem jakie przewody są potrzebne do pompy obiegowej CWU. Albo jakbym chciał zainstalować filtr wody to też będzie potrzebny jakiś dodatkowy przewód. Jak poradziliście sobie z tym problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoker 05.05.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 ja u siebie komputerek od pieca podłączony do zwykłego gniastka i osobne gniastko na bolier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.05.2010 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 A np. zasilanie pompy obiegowej od solarów co jest do tego potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 15.05.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 to zależy jakie urządzenia masz/będziesz miał zamontowane. Wypisz wszystko to zrobimy jakiś mały projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 15.05.2010 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 to zależy jakie urządzenia masz/będziesz miał zamontowane. Wypisz wszystko to zrobimy jakiś mały projekt Raczej myślałem żeby zrobić jakiś ogólny schemat że jak jest to to trzeba taki lub inny przewód. U mnie będzie kocioł gazowy, sterownik pogodowy, pompa do ciepłej wody użytkowej, sprzęgło hydrauliczne i 3 divicony na 3 obiegi grzewcze. Teraz to tyle mogę powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 17.05.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Ja robię oddzielną rozdzielnie w kotłowni i instalację elektryczną wg. potrzeb. Do celów automatyki to można poprowadzić przewody do czujników temperatury do pomieszczeń (podłoga oczywiście jeśli jest ogrzewanie podłogowe i będą wykorzystywane)), na zewnątrz, pomiary temp. CWU na najdalszym poborze, przewód do sterownika pokojowego jeśli takowy będzie zamontowany. Przewody od czujników solarów. Instalację wewnątrz kotłowni to zrobię tak jak będzie wychodzić a jedynie powprowadzać należy przewody z urządzeń poza kotłownią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 18.05.2010 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 podepnę się pod temat ponieważ nie wiem jakie okablowanie zrobić do sterownika pokojowego/pogodowego będzie on umieszczony poza kotłownia w holu i chciałbym poprowadzić już wszystkie kable zeby po tynkach nie ryć w ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.05.2010 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 podepnę się pod temat ponieważ nie wiem jakie okablowanie zrobić do sterownika pokojowego/pogodowego będzie on umieszczony poza kotłownia w holu i chciałbym poprowadzić już wszystkie kable zeby po tynkach nie ryć w ścianach Zazwyczaj wystarczy 2x0.75mm2 chociaż ostatnio slyszałem ze nowe wymagają 3x0,75 czasami jest jeszcze potrzebne zasilanie 230V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 21.05.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Raczej myślałem żeby zrobić jakiś ogólny schemat że jak jest to to trzeba taki lub inny przewód. U mnie będzie kocioł gazowy, sterownik pogodowy, pompa do ciepłej wody użytkowej, sprzęgło hydrauliczne i 3 divicony na 3 obiegi grzewcze. Teraz to tyle mogę powiedzieć Nie było mnie trochę, ale kolega robdk dobrze radzi- najlepiej w kącie wyprowadzić przewód 3x2,5 mm2 do osobnej rozdzielni ( np 12 polowej) która będzie zasilała urządzenia w kotłowni. Kable w kotłowni można ( poza oświetleniem) prowadzić w korytkach na samym końcu, bowiem rozmieszczenie urządzeń jest prawdopodobnie obecnie nieznane, a i tak wszystkie rury są na wierzchu, więc korytka razić nikogo nie będą. Oczywiście przewody z innych pomieszczeń tez należy doprowadzić do tej rozdzielni- z czujników temperatur podłogówek lub termostatów, kabel do sterownika ( pokojowego, oraz do sondy temperatury zew. w przypadku sterownika pogodowego). także kable do czujników temp. w solarach ( jeśli są przewidziane), kable zasilające do pomp obiegowych jeśli są umieszczone poza kotłownią. Trochę tudno zrobić umiwersalny schemat ze względu na duże różnorodność potrzeb. Generalnie wszystko potrzebuje jakiegoś kabla, jak nie zasilającego to czujnikowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 21.05.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 a jakie zazwyczaj kable daje się do termostatów od podłogówek ewentualnie czujników temperatur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.05.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Do czujników giętkie np: typu OMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 21.05.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Do czujników giętkie np: typu OMY 2 żyły? rozumiem że te przewody idą od czujników do sterownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.05.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Standardowo dawałem OMY 2x0,5 lub 2x0,75Ktoś wyżej radzi dać 3 żyły, więc OMY 3x0,5m 3x0,75, 3x1Na tych długościach różnica w cenie 2 lub 3-żyły jest niezauważalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 22.05.2010 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Standardowo dawałem OMY 2x0,5 lub 2x0,75 Ktoś wyżej radzi dać 3 żyły, więc OMY 3x0,5m 3x0,75, 3x1 Na tych długościach różnica w cenie 2 lub 3-żyły jest niezauważalna. ok dzięki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 22.05.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 2 żyły? rozumiem że te przewody idą od czujników do sterownika? Tak, te przewody łączą czujniki temperatury ( lub termostaty) ze sterownikiem, lub elektrozaworem. Z racji iż nie płyną tam duże prądy przekroje mogą być niewielkie. W zależności od typu potrzebne są 2 lub 3 żyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.05.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Odaro, w zależności od sterownika będziesz potrzebował jakiś przewód łączący kocioł z regulatorem obiegów, np. dwie żyły jeśli po busie lub skrętka jeśli po lonie, od regulatora obiegów do każdego diviconu : trzy żyły do pompy, trzy żyły do mieszacza, dwie żyły do czujnika temp. obiegu. Jeśli regulatory pokojowe to do każdego obiegu osobny przewód z pokoju do regulatora obiegów, dodatkowo czujnik pogodowy do kotła lub do regulatora, pompa cyrkulacyjna trzy żyły do regulatora obiegów, czujnik sprzęgła do kotła. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 26.05.2010 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Kabelek między alarmem, a elektrozaworem na doprowadzeniu wody. np. omy 3x1. jeśli ktoś planuje zamykać wodę automatycznie i przy założeniu że doprowadzenie wody jest w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 26.05.2010 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Kabelek między alarmem, a elektrozaworem na doprowadzeniu wody. np. omy 3x1. jeśli ktoś planuje zamykać wodę automatycznie i przy założeniu że doprowadzenie wody jest w kotłowni Mam tak pomyślane tylko YDYp 3x1,0mm2 to chyba tak może być jak myslisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 26.05.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 W kotłowni oczywiście powinno być kilkagniazdek 230 V rozmieszczonych w różnychmiejscach. Nie w pobliżu komina i kotła napaliwo stałe. Najlepiej z osobnego obwoduz rozdzielnicy. Koniecznie trzeba do kotłownidoprowadzić skrętkę np. 4x2. 315 metrówtakiej skrętki to około 130 zł. Więc nie majej co oszczędzać i doprowadzać tam tylkogdzie to możliwe. Dysponując tymi przewodamimożna już praktycznie zrobić wszystko.Ja mam w całym domu zamurowane rurkiinstalacyjne właśnie dla skrętki.Oczywiście skrętka nie służy do zasilanianapięciem 230 V a najwyżej 24 V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 26.05.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Mam tak pomyślane tylko YDYp 3x1,0mm2 to chyba tak może być jak myslisz Może czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts