mjakob 26.05.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 W kotłowni oczywiście powinno być kilka gniazdek 230 V rozmieszczonych w różnych miejscach. Nie w pobliżu komina i kotła na paliwo stałe. Najlepiej z osobnego obwodu z rozdzielnicy. Koniecznie trzeba do kotłowni doprowadzić skrętkę np. 4x2. 315 metrów takiej skrętki to około 130 zł. Więc nie ma jej co oszczędzać i doprowadzać tam tylko gdzie to możliwe. Dysponując tymi przewodami można już praktycznie zrobić wszystko. Ja mam w całym domu zamurowane rurki instalacyjne właśnie dla skrętki. Oczywiście skrętka nie służy do zasilania napięciem 230 V a najwyżej 24 V. Skrętka raczej nie służy do zasilania, a do transmisji sygnałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 26.05.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 A dlaczego do zasilania obwodówniskonapięciowych, o małej mocy nie miałaby się nadawać. A przecieżmożna żyły łączyć równolegle. Jakiejmocy może potrzebować czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 26.05.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 A dlaczego do zasilania obwodów niskonapięciowych, o małej mocy nie miałaby się nadawać. A przecież można żyły łączyć równolegle. Jakiej mocy może potrzebować czujnik? Pewnie jakichś mW, ale skrętka jakoś nie pasuje mi jako zasilanie - chwilowe tak, ale nie długotrwałe obciążenie. Ale to takie moje zdanie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 26.05.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 mjakobspecjalnie dla Ciebie, żebyś się nie bałstosować skrętki do zasilania. http://www.dipol.com.pl/skretka_kategorii_5_-_wlasnosci_transmisyjne__bib34.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts