Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przedścianka - stelaż nad oknami i drzwiami

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym poradzić się w sprawie przedścianki, otóż jestem w trakcie wykonania takiego "czegoś" i zastanawia mnie jedno. Przedścianka jest robiona wg. zaleceń producentów itp. czyli do podłogi i do ścian profile UD podklejone taśmą, pionowo co 60 cm profile CD60 na es-ach.

Czy mógłby ktoś narysować, wkleić, wytłumaczyć jak obrobić okna i drzwi. Chodzi mi o to jak założyć profile nad oknami ok 180cm. Nad oknem mam ok 60 cm ściany.

Pozdrawiam

• 1 year później...

Podłączam się pod temat

Obecnie przymierzam się do przedścianek w domu drewnianym i ...

Po pierwsze - robić na profilach UD+CD czy na kapeluszowych (jak to będzie pracowało?). Ściany w miarę proste ale bezpośrednio do nich przykręcać nidę to chyba niezbyt dobry pomysł. Myślę jeszcze o użyciu stelaża drewnianego zamiast profili - tylko to też trochę zabawy z poziomowaniem i pionowaniem.

Po drugie właśnie pytanie jak obrabiać otwory (okna, drzwi)

Przeszukałem najróżniejsze strony o suchej zabudowie, ale takich szczegółów nie znalazłem.

ekimek

a może Ty już wiesz jak to zrobić - minął przeszło rok od Twojego postu to chyba przedścianki skończone :-)

Pozdrawiam

bejgus

• 6 years później...
To ja chetnie chętnie podbije temat przedścianki. Robiłam w tym roku nadbudowe i mam bardzo krzywe ściany. Postanowiłam że zrobię na wszystkich ścianach przedścianki. Mam tylko kilka pytań. Ponieważ są to ściany zewnętrzne będzie w stelażu wełna i folia. Zastanawiam się tylko czy między ścianą i wełną musi być jakaś przestrzeń? I drugie pytanie. Po środku ściany biegnie uskok, fachowcy nadbudowując zle spasowali cegły, uskok jest dość spory i teraz pytanie co zrobić z wełną? Czy wszędzie ma być jednej grubości, czy tam gdzie jest uskok powinna być podwójna grubość?