Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak kupić ładny świerk serbski?

Recommended Posts

Chcę kupić kilkanaście sztuk świerka serbskiego. Najlepiej już sporej wielkości. Jak patrzę po różnych ogrodach, to znajduję bardzo ładne okazy i takie marnie wyglądające. Na co zwracać uwagę przy zakupie, żeby dać sobie szansę i przynajmniej na początku mieć piękne okazy i potem tylko dbać, żeby nie zmarniały?

Czy ktoś ma namiary na szkółkę w okolicach Warszawy, gdzie kupię takie drzewka, oczywiście niezbyt drogo?

Warszawa to nie mój teren więc co do szkółki nie doradzę, ale żeby mieć porządne rośliny warto:

1. Poszukać szkółki zrzeszonej w Związku Szkółkarzy Polskich, dużej, z szerokim asortymentem i zapleczem technicznym - takiej, która zna się na rzeczy i która dba o swoją renomę. Większa pewność że zakupiony materiał będzie zdrowy i dobrej jakości. Warto przyjrzeć się szkółce ogólnie - czy jest czysto, czy jest porządek wśród roślin - to wiele mówi o prowadzeniu szkółki i o dbałości o rośliny.

2. Kupić rośliny doniczkowane - na sadzenie roślin "z gołym korzeniem" trochę już za późno.

3. Oglądnąć dokładnie roślinę - czy jest w miarę równomiernie rozrośnięta, czy ma nowe przyrosty ( o tej porze roku doskonale je już widać), czy nie ma uschniętych fragmentów, czy nie widać śladów żerujących szkodników, czy bryła korzeniowa nie jest przesuszona (przy obecnych deszczach to raczej niemożliwe :) ).

• 4 weeks później...
Chcę kupić kilkanaście sztuk świerka serbskiego. Najlepiej już sporej wielkości. Jak patrzę po różnych ogrodach, to znajduję bardzo ładne okazy i takie marnie wyglądające. Na co zwracać uwagę przy zakupie, żeby dać sobie szansę i przynajmniej na początku mieć piękne okazy i potem tylko dbać, żeby nie zmarniały?

Czy ktoś ma namiary na szkółkę w okolicach Warszawy, gdzie kupię takie drzewka, oczywiście niezbyt drogo?

Ja dzisiaj kupiłam świerki serbskie w Warszawie na ulicy Modlińskiej (po lewej jadąc w stronę Legionowa - daję link do ich strony) http://www.wogrodzie.pl/index.php. Drzewka wydają się ładne, dorodne, są w doniczkach, wysokość około 70 cm. Cena za sztukę 18 zł. Były też większe, ale nie sprawdzałam ceny. Tam jest spory wybór drzewek i krzewów, jest jeszcze drugi sklep ogrodniczy tuż przed skrętem na Nieporęt przy stacji BP, ale nie było dużego wyboru świerków.