glacjusz 05.05.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Witam Forumowiczow! Mam pytanie odnosnie instalacji c.o. Dom w stanie surowym zamknietym na dzien dzisiejszy, projekt jak w linku ponizej: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-sezamie/m476f99ddef648 Dom bedzie docelowo ocieplony styropianem o grubosci 15 cm, okna to pakiet 3-szybowy, podloga na gruncie ocieplona 10cm styroduru. Zamierzam calosc zrobic w ogrzewaniu podlogowym, rowniez poddasze. Grzejniki tylko pod oknami dachowymi( 4 szt,) plus dwa grzejniki w lazienkach. I jaki do tego najlepszy kociol kondensat? Dodam, ze rodzinka to 2+3 (jaki zbiornik na c.w.u.?), bedzie tez rekuperacja. Czy w garazu tez robic ogrzewanie podlogowe? No i jaki kominek z plaszczem wodnym( doprowadzenie powietrza z zewnatrz) ? Prosze bardzo o pomoc w tym zakresie. I czy oplaca sie robic na dzien dzisiejszy kolektory sloneczne czy tylko na razie przygotowac instalacje? pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 07.05.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Tylko kocioł kondensacyjny, jeśli kominek z płaszczem, to + bufor z wężownicą cwu + rekuperator+solary = viessmann:))tu masz opisy:http://www.ins-term.viessmann.sklep.plPozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 08.05.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 -----jeśli chodzi o kocioł to sugeruj się serwisem ,dostępnością częsci ,bo problemy zaczynają sie dopiero po kilku latach jak coś się zepsuje----myśle ze grzejniki pod dachowymi są zbędne jak zamierzasz wszędzie podłogówke zrobić ,unikniesz dodatkowych kosztów w kotłowni związanych z rozdzieleniem układów----w garazu w takim razie tez ci proponuje podłogowe ,ale oczywiscie wszystkie pomieszczenia na regulatorach zeby mozna było ograniczać temp. tam gdzie chcesz--- jesli chodzi o kolektory słon. wystarczy wyprowadzic z kotłowni na strych rurki + kabel ster. i będziesz miał przygotowane pod ewentualny montarz,na razie bez dotacji nie opłaca się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 08.05.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 W garażu raczej bym nie robił podłogówki - bo w zimie i nie tylko podłoga szybko wysycha i robi się bałagan, więc lepszy grzejnik i temperatura 5 st. C wystarcza. Solary - zawsze to przezież darmowe ciepło, dłuższy czas amortyzacji to jedyny minus. Ja zrobiłem i nie liczę bo niedługo by wyszło , że żona "tez za droga" bo ma amortyzację dożywotnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.05.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 W garażu raczej bym nie robił podłogówki - bo w zimie i nie tylko podłoga szybko wysycha i robi się bałagan, więc lepszy grzejnik i temperatura 5 st. C wystarcza. Solary - zawsze to przezież darmowe ciepło, dłuższy czas amortyzacji to jedyny minus. Ja zrobiłem i nie liczę bo niedługo by wyszło , że żona "tez za droga" bo ma amortyzację dożywotnią Pozwolę sobie mieć odmiene zdanie. W zimie jak podłoga mokra to dopiero jest g.... i błoto i bałagan. Solary = darmowe ciepło ? Stary żart..... i w dodatku nieprawdziwy... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 08.05.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 A co u ciebie słońce jest płatne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 08.05.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 (edytowane) grzesku zrobimy eksperyment, daj klientowi darmowe solary ,a on ci bedzie spłacał z tego co zaoszczedzi na nich ---wez kalkulator i przelicz Edytowane 8 Maja 2010 przez jacekaqua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 09.05.2010 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Tak dobrze, to nie ma:) na tym świecie, temat był wałkowany setki razy. Szkoda czasu na dywagacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 09.05.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 A co u ciebie słońce jest płatne? Słońce? Nie wiem, nie pytałem... Ale za to oglądałem dziś F1 za darmo.... Prawie zupełnie za darmo. Nie licząc kosztów prądu i zakupu tego drobiazgu xx cali to zupełna darmocha... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.05.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Ja polecam piec gazowy. Kocioł już nie potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.05.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 a ja polecam kotły De Dietricha,cała gama TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 12.05.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Jeśli chcesz kominek z płaszczem wodnym to zdecydowanie polecam do tego zbiornik buforowy. Kominek o mocy ~10kW i zbiornik 500-800l zbiornik może również służyć do przygotowania ciepłej wody użytkowej jak i do wspomagania centralnego ogrzewania przez kolektory próżniowo-rurowe. Kocioł gazowy kondensacyjny np. Paradigma Modula II 2-10kW lub Junkers Cerapur Smart 14-3C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 12.05.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Słońce? Nie wiem, nie pytałem... Ale za to oglądałem dziś F1 za darmo.... Prawie zupełnie za darmo. Nie licząc kosztów prądu i zakupu tego drobiazgu xx cali to zupełna darmocha... Pozdr. Podałem w poście, że kolektory jak wszystko wymagają amortyzacji, słońce jest nadal za darmo. Więcej nie wracam do tematu, bo Twoja polemika mało wnosi w temacie. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 12.05.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Na temat amortyzacji dużych systemów solar http://www.xl-solar.de/xl-rentabilitaet.html (de) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1981 14.05.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 A co myslisz o kotle drew-met mj2 jest bardzo prosty w obsludze tani w eksploatacji i nie drogi a ci ktorzy go maj bardzo sobie chwala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 16.05.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 W jednym poście pytasz o kociołek, a w drugim go polecasz? Nieźle, nieźle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1981 16.05.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Ja zadalem pytanie a wrecz przeciwnie nie pisze ze polecam tylko oczekuje odpowiedzi kazdy ma inne pojecie rozumowania.Jak bym taki piec posiadal to bym sie wypowiedzial wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 04.06.2010 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Wlasnie dostalem jedna wycene do domku, o ktorym mowa w pierwszym moim poscie, prosilbym o opinie: kociol vaillant ecoCompakt 2 VSC INT 196/2 9800zlsystem spalinowy 80/125 1682zlregulator calorMatic 400 621zlkonsola podlaczeniowa ? 746zl modul VR 40 195zlVK 22/600x1000 499zlVK 11/600x700 348zlgrzejnik lazienkowy kermi 590x1169 506zlgrzejnik lazienkowy kermi 590x689 411zlfiltr honeywell z plukaniem wstecznym 183,20zlosprzet kominka z plaszczem wodnym 3840 zlmaterialy wod-kan i cyrkulacji 2948 zlmaterialy instalacji co i kotlowni 3456 zlmaterialy instalacji ogrzewania podlogowego 170m2 9350 zlmaterialy instalacji gazowej 1094 zlrobocizna 8650 zl Do tego 7% vat i suma sumarum wychodzi: 47 432, 24 zl Instalacja co wraz z wod-kan. ogrzewanie tylko podlogowe + grzejniki lazienkowe, przygotowanie pod montaz podlogowki( papa, styropian, folia) tez w tym zakresie. Nie ma tylko kosztow kominka z pw. bo sie nie zdecydowalem jeszcze. Ogrzewanie podlogowe w systemie rozdzielaczowym w systemie firmy Roth, rura PEXc 17x2Sterowanie strefowe, kazde pomieszczenie.Kotlownia i garaz: grzejniki. Jakie sa Wasze opinie, brac czy szukac dalej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
URSZULAG 05.06.2010 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Ludzie mam piec firmy buderus od 4 lat był na gwarancji ciągle był w naprawie a teraz po gwarancji to masakra co pół roku cos wysiada nie kupujcie tej firmy PIECA mam juz dosyc kazda wizyta mechanika 150 zł w tym roku było juz 4 razy szok przestrzegam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 06.06.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Piszesz, nie w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts