Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kociolek polecaja fachowcy z forum?

glacjusz

Recommended Posts

Witam Forumowiczow!

Mam pytanie odnosnie instalacji c.o. Dom w stanie surowym zamknietym na dzien dzisiejszy, projekt jak w linku ponizej:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-sezamie/m476f99ddef648

Dom bedzie docelowo ocieplony styropianem o grubosci 15 cm, okna to pakiet 3-szybowy, podloga na gruncie ocieplona 10cm styroduru. Zamierzam calosc zrobic w ogrzewaniu podlogowym, rowniez poddasze. Grzejniki tylko pod oknami dachowymi( 4 szt,) plus dwa grzejniki w lazienkach. I jaki do tego najlepszy kociol kondensat? Dodam, ze rodzinka to 2+3 (jaki zbiornik na c.w.u.?), bedzie tez rekuperacja. Czy w garazu tez robic ogrzewanie podlogowe? No i jaki kominek z plaszczem wodnym( doprowadzenie powietrza z zewnatrz) ? Prosze bardzo o pomoc w tym zakresie. I czy oplaca sie robic na dzien dzisiejszy kolektory sloneczne czy tylko na razie przygotowac instalacje?

pozdrawiam!

-----jeśli chodzi o kocioł to sugeruj się serwisem ,dostępnością częsci ,bo problemy zaczynają sie dopiero po kilku latach jak coś się zepsuje

----myśle ze grzejniki pod dachowymi są zbędne jak zamierzasz wszędzie podłogówke zrobić ,unikniesz dodatkowych kosztów w kotłowni związanych z rozdzieleniem układów

----w garazu w takim razie tez ci proponuje podłogowe ,ale oczywiscie wszystkie pomieszczenia na regulatorach zeby mozna było ograniczać temp. tam gdzie chcesz

--- jesli chodzi o kolektory słon. wystarczy wyprowadzic z kotłowni na strych rurki + kabel ster. i będziesz miał przygotowane pod ewentualny montarz,na razie bez dotacji nie opłaca się

W garażu raczej bym nie robił podłogówki - bo w zimie i nie tylko podłoga szybko wysycha i robi się bałagan, więc lepszy grzejnik i temperatura 5 st. C wystarcza.

Solary - zawsze to przezież darmowe ciepło, dłuższy czas amortyzacji to jedyny minus. Ja zrobiłem i nie liczę bo niedługo by wyszło , że żona "tez za droga" bo ma amortyzację dożywotnią:)

W garażu raczej bym nie robił podłogówki - bo w zimie i nie tylko podłoga szybko wysycha i robi się bałagan, więc lepszy grzejnik i temperatura 5 st. C wystarcza.

Solary - zawsze to przezież darmowe ciepło, dłuższy czas amortyzacji to jedyny minus. Ja zrobiłem i nie liczę bo niedługo by wyszło , że żona "tez za droga" bo ma amortyzację dożywotnią:)

Pozwolę sobie mieć odmiene zdanie. W zimie jak podłoga mokra to dopiero jest g.... i błoto i bałagan.

Solary = darmowe ciepło ? Stary żart..... i w dodatku nieprawdziwy... Pozdr.

Jeśli chcesz kominek z płaszczem wodnym to zdecydowanie polecam do tego zbiornik buforowy. Kominek o mocy ~10kW i zbiornik 500-800l zbiornik może również służyć do przygotowania ciepłej wody użytkowej jak i do wspomagania centralnego ogrzewania przez kolektory próżniowo-rurowe. Kocioł gazowy kondensacyjny np. Paradigma Modula II 2-10kW lub Junkers Cerapur Smart 14-3C.

Słońce? Nie wiem, nie pytałem... Ale za to oglądałem dziś F1 za darmo.... Prawie zupełnie za darmo. Nie licząc kosztów prądu i zakupu tego drobiazgu xx cali to zupełna darmocha... Pozdr.

Podałem w poście, że kolektory jak wszystko wymagają amortyzacji, słońce jest nadal za darmo. Więcej nie wracam do tematu, bo Twoja polemika mało wnosi w temacie.

Pozdrawiam Grzesiek

• 3 weeks później...

Wlasnie dostalem jedna wycene do domku, o ktorym mowa w pierwszym moim poscie, prosilbym o opinie:

kociol vaillant ecoCompakt 2 VSC INT 196/2 9800zl

system spalinowy 80/125 1682zl

regulator calorMatic 400 621zl

konsola podlaczeniowa ? 746zl

modul VR 40 195zl

VK 22/600x1000 499zl

VK 11/600x700 348zl

grzejnik lazienkowy kermi 590x1169 506zl

grzejnik lazienkowy kermi 590x689 411zl

filtr honeywell z plukaniem wstecznym 183,20zl

osprzet kominka z plaszczem wodnym 3840 zl

materialy wod-kan i cyrkulacji 2948 zl

materialy instalacji co i kotlowni 3456 zl

materialy instalacji ogrzewania podlogowego 170m2 9350 zl

materialy instalacji gazowej 1094 zl

robocizna 8650 zl

Do tego 7% vat i suma sumarum wychodzi: 47 432, 24 zl

Instalacja co wraz z wod-kan. ogrzewanie tylko podlogowe + grzejniki lazienkowe, przygotowanie pod montaz podlogowki( papa, styropian, folia) tez w tym zakresie.

Nie ma tylko kosztow kominka z pw. bo sie nie zdecydowalem jeszcze.

Ogrzewanie podlogowe w systemie rozdzielaczowym w systemie firmy Roth, rura PEXc 17x2

Sterowanie strefowe, kazde pomieszczenie.

Kotlownia i garaz: grzejniki.

Jakie sa Wasze opinie, brac czy szukac dalej?

Pozdrawiam

Ludzie mam piec firmy buderus od 4 lat był na gwarancji ciągle był w naprawie a teraz po gwarancji to masakra co pół roku cos wysiada nie kupujcie tej firmy PIECA mam juz dosyc kazda wizyta mechanika 150 zł w tym roku było juz 4 razy szok przestrzegam