aadamuss24 05.05.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Witam. Mam pytanie odnośnie szczeliny wentylacyjnej w dachu deskowanym i papowanym. Chodzi mi o szczelinę wewnątrz pomiędzy deskowaniem a izolacją poddasza (wełna lub pur). Czy pod gąsiorami w kalenicy muszą być wycięte fragmenty deskowania i papowania aby była wentylacja? Czy mogę zamiast wycinania w deskach i papie dać dwie kratki w ścianach szczytowych ? Poddasze nad piętrem mam puste i o dużej kubaturze. Czy takie kratki w szczytach zapewnią odpowiednią wentylację ? pozdrawiam adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 07.05.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Podpinam się!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.05.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Można ale jest to mniej skuteczne. Można zamontować kominki wentylacyjne blisko kalenicy, które skuteczniej zwentylują strych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.05.2010 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Dziękuje za odpowiedź. Czy dobrze zrobione i obrobione otwory nigdy nie przepuszczą wody ? szkoda mi ciąć deskowanie i papowanie jeśli otwory w szczytach również zapewniają wentylację, choć chyba bardziej z przedmuchu niż grawitacji ? dobrze myślę ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.05.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Co znaczy "szkoda" ? Szkoda to będzie jak nie wytniesz! O żadnej grawitacji nie ma mowy bo nie ma ciągu. Z tym przedmuchem też problem bo następuje dławienie przepływu (powietrze na poddaszu stawia opór temu wpadającemu przez otwory szczytowe). Otwory w kalenicy najskuteczniejsze ze względu na zjawisko ssania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 09.05.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 W innym wątku też to pokazałem: http://www.icopal.pl/index.php?page=ventx-wentlacja2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.05.2010 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Ok, już mi mniej szkoda jakie wymiary powinny mieć te wycięcia ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.05.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Po 5 cm na stronę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts