Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kopię się od jakiegoś czasu z tematem podświetlenia podbitki.

Chciałabym mieć oświetlenie ledowe.

Trochę poćwiczyłam temat mocy i kolorów oświetlenia i najbardziej podpasowały mi ledy SMD (używam obecnie takie i jestem bardzo zadowolona i z koloru i mocy, ale to jest wewnątrz).

Opis :

Oprawa LED SMD

producent: POLUX

Oprawa LED SMD to nowa seria opraw z wbudowanymi diodami LED SMD.

Oprawy posiadają doskonały design, połączenie oprawy halogenowej z LED.

Zaletą opraw jest bardzo szeroki kąt świecenia - 120 stopni oraz bardzo jasne światło.

Oprawa prawie nie emituje ciepła, może być więc stosowana w miejscach, w których oprawa halogenowa nie mogła być do tej pory montowana.

Oprawa jest duzo niższa od oprawy z tradycyjną żarówką halogenową.

Ilość diód SMD : 45 szt

Zasilanie: 230V (nie wymaga zasilacza)

Moc : 3W (porównywalna z halogenem 20W)

Klasa szczelności IP44

Żywotność : ok. 20 000 godzin

Regulowany kąt świecenia

Oprawa dostepna jest w dwóch barwach światła :

- ciepła biała (wpadajaca w odcień żółtego)

- zimna biała (dająca wizualnie jaśniejsze światło od barwy ciepłej)

Wymiary:

- średnica oprawy 88 mm

- wysokość 50 mm

- średnica montażu 66 mm

http://www.halogen.pl/images/produkty/0/2557/m9j8hssa224bhtc10xz4.jpg

Jednak zastanawiam się czy klasa szczelności IP 44 wystarczy.

Widziałam halogeny o takiej szczelności polecane na podbitkę, jednak pewna nie jestem...

no oczywiście, że lepiej byłoby IP65, ale jest to podbitka, więc bezpośrednio padać na to nie będzie..do tego przecież w łazience też wilgotności zbliżone do 100% a nikt IP65 nie ładuje...najbezpieczniej by było coś na 12V a zasilacz dla świętego spokoju w puszkę hermetyczna włożyć:)

Nefer - diody SMD LED to trzy zwykłe diody LED

w jednej obudowie. Dzięki temu widzisz tylko 48

diod a nie 3 razy więcej. W przyszłości interesuj

się tylko diodami POWER LED. Polux też takie

sprzedaje. Na przykład na stronie

http://www.halogen.pl/index.php?site=produkt&id=2827

Ale piszę głownie dlatego aby zwrócić Tobie uwagę

na to, że głównie obudowa Twoich diod jest cenna.

Ciekawe czy się zastanawiałaś nad tym, czy możesz

kupić inny wkład z diodami i gdy te co masz będą już

ledwo świecić to czy można wkłady łatwo wymieniać.

To są obudowy nierozbieralne - oczywiście, że się nad tym zastanawiałam. Aczkolwiek podbitka będzie podświetlona od czasu do czasu. Ponadto cena (nawet jak nierozbieralne) jest ok. A jak szukam oprawy + diody to wychodzi raczej średnio...

• 2 months później...

Zrobione i wygląda tak (sorry za jakość zdjęć) - oświetlam pół wsi :):)

od frontu :

http://lh3.ggpht.com/_O2ApINdcJzQ/TFiHEtwUgzI/AAAAAAAAJ7M/3wJqI5CwMjg/s640/IMG_2293.JPG

od ogrodu

http://lh4.ggpht.com/_O2ApINdcJzQ/TFiG8sMRhwI/AAAAAAAAJ7E/gdw7fE0F0kI/s640/IMG_2285.JPG

z boku

http://lh6.ggpht.com/_O2ApINdcJzQ/TFiHA8iGDNI/AAAAAAAAJ7I/s0I9utPWqrs/s640/IMG_2286.JPG

Oświetlenie zrobione na ledach z pierwszego postu.

Na zdjęciach się totalnie nie znam, nie były robione ze statywu o ile oparcie o drzewo nie można nazwać statywem :):) INaczej się nie da, bo robiąc zdjęcia w nocy takim byle jakim aparatem wszystko jest rozmazane.

Ale są dość bliskie rzeczywistości - niespodziewanie te ledy są bardzo silne. Mam nadzieję, że sąsiedzi się nie zaczną skarżyć (to działka w mieście, więc mamy domu dość blisko) a oświetlam znaczną cześć ogrodu.

Generalnie gdybym wiedziała, że taki będzie świecić to pewnie założyłabym o wiele słabsze lampy na tarasie.

Edytowane przez Nefer

Witam, mam prośbę, czy ktoś może zna kogoś kto montował luksfery podświetlane cyt. moje zapytanie tutaj bo nikt nie odpisał w tym temacie :Witam. Czy ktoś montował luksfery, a jednocześnie instalował na nich oświetlenie z żarówek led. Mój mąż wymyślił coś takiego i działalo sprawnie. Ale w momencie zalania luksfer klejem montażowym ,po jednym dniu niektóre diody przestały świecić. Zastawiamy się jak zabezpieczyć oświetlenie aby prawidłowo działalo po montażu ( nadmieniam sa to trzy rzędy luksfer po 8 sztuk) Proszę o poradę, może ktoś już coś takiego wymyślił wcześniej i ma doświadczenie. Pozdrawiam!

Zadzwoń do All-met (z Olsztyna) i zapytaj o Tomka. On kombinuje z ledami i podświetlaniem szkła. Jutro - jak znajdę - podeślę Ci komórkę do niego.

Ostatnio wiem, że montował listwy szklane przypodłogowe podświetlane ledami. Powódź je zalała (metr wody w pokoju) i nadal działały :):)

• 7 months później...