Nefer 05.05.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Kopię się od jakiegoś czasu z tematem podświetlenia podbitki.Chciałabym mieć oświetlenie ledowe. Trochę poćwiczyłam temat mocy i kolorów oświetlenia i najbardziej podpasowały mi ledy SMD (używam obecnie takie i jestem bardzo zadowolona i z koloru i mocy, ale to jest wewnątrz). Opis : Oprawa LED SMDproducent: POLUX Oprawa LED SMD to nowa seria opraw z wbudowanymi diodami LED SMD.Oprawy posiadają doskonały design, połączenie oprawy halogenowej z LED. Zaletą opraw jest bardzo szeroki kąt świecenia - 120 stopni oraz bardzo jasne światło.Oprawa prawie nie emituje ciepła, może być więc stosowana w miejscach, w których oprawa halogenowa nie mogła być do tej pory montowana.Oprawa jest duzo niższa od oprawy z tradycyjną żarówką halogenową. Ilość diód SMD : 45 sztZasilanie: 230V (nie wymaga zasilacza)Moc : 3W (porównywalna z halogenem 20W)Klasa szczelności IP44Żywotność : ok. 20 000 godzinRegulowany kąt świecenia Oprawa dostepna jest w dwóch barwach światła :- ciepła biała (wpadajaca w odcień żółtego)- zimna biała (dająca wizualnie jaśniejsze światło od barwy ciepłej) Wymiary:- średnica oprawy 88 mm- wysokość 50 mm- średnica montażu 66 mm http://www.halogen.pl/images/produkty/0/2557/m9j8hssa224bhtc10xz4.jpg Jednak zastanawiam się czy klasa szczelności IP 44 wystarczy.Widziałam halogeny o takiej szczelności polecane na podbitkę, jednak pewna nie jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 09.05.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 no oczywiście, że lepiej byłoby IP65, ale jest to podbitka, więc bezpośrednio padać na to nie będzie..do tego przecież w łazience też wilgotności zbliżone do 100% a nikt IP65 nie ładuje...najbezpieczniej by było coś na 12V a zasilacz dla świętego spokoju w puszkę hermetyczna włożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 09.05.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 IP 44 w zupełności wystarczy, to jest podbitka a nie elewacja.Żeby było bezpieczniej można dać transformator separacyjny 1:1, niewielki koszt a głowa spokojna.Zwróć uwagę na jakość połączeń, żeby w środku zimy nie trzeba było wchodzić po drabinie i szukać uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.05.2010 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 10.05.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Czy jest sens wchodzenia w koszty i stosowania na podbitkę Led SMD.Ja zastosowałem zwykłe ledy dobrej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.05.2010 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Diody SMD nie są wcale takie drogie. Ponadto to najmocniejsze diody jakie widziałam do tej pory.Dobra żarówka ledowe + oprawa to koszt podobny do SMD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 11.05.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Nefer - diody SMD LED to trzy zwykłe diody LED w jednej obudowie. Dzięki temu widzisz tylko 48diod a nie 3 razy więcej. W przyszłości interesujsię tylko diodami POWER LED. Polux też takiesprzedaje. Na przykład na stroniehttp://www.halogen.pl/index.php?site=produkt&id=2827Ale piszę głownie dlatego aby zwrócić Tobie uwagęna to, że głównie obudowa Twoich diod jest cenna.Ciekawe czy się zastanawiałaś nad tym, czy możeszkupić inny wkład z diodami i gdy te co masz będą jużledwo świecić to czy można wkłady łatwo wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.05.2010 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 To są obudowy nierozbieralne - oczywiście, że się nad tym zastanawiałam. Aczkolwiek podbitka będzie podświetlona od czasu do czasu. Ponadto cena (nawet jak nierozbieralne) jest ok. A jak szukam oprawy + diody to wychodzi raczej średnio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.08.2010 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Zrobione i wygląda tak (sorry za jakość zdjęć) - oświetlam pół wsi :) od frontu : http://lh3.ggpht.com/_O2ApINdcJzQ/TFiHEtwUgzI/AAAAAAAAJ7M/3wJqI5CwMjg/s640/IMG_2293.JPG od ogrodu http://lh4.ggpht.com/_O2ApINdcJzQ/TFiG8sMRhwI/AAAAAAAAJ7E/gdw7fE0F0kI/s640/IMG_2285.JPG z boku http://lh6.ggpht.com/_O2ApINdcJzQ/TFiHA8iGDNI/AAAAAAAAJ7I/s0I9utPWqrs/s640/IMG_2286.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timel 04.08.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 WitamCzy oświetlenie jest wykonane z użyciem opraw opisanych w pierwszym poście?Wydają się być bardzo mocnym źródłem światła.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 04.08.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Lub tak została ustawiona przesłona/czas migawki w aparacie i wydaje się nam, że jest tak jasno.... Czy zdjęcia były robione na statywie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.08.2010 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) Oświetlenie zrobione na ledach z pierwszego postu. Na zdjęciach się totalnie nie znam, nie były robione ze statywu o ile oparcie o drzewo nie można nazwać statywem :) INaczej się nie da, bo robiąc zdjęcia w nocy takim byle jakim aparatem wszystko jest rozmazane. Ale są dość bliskie rzeczywistości - niespodziewanie te ledy są bardzo silne. Mam nadzieję, że sąsiedzi się nie zaczną skarżyć (to działka w mieście, więc mamy domu dość blisko) a oświetlam znaczną cześć ogrodu. Generalnie gdybym wiedziała, że taki będzie świecić to pewnie założyłabym o wiele słabsze lampy na tarasie. Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frodo-pl 06.08.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Jaki jest rozstaw miedzy oprawami? Podaj link dokładnie do tej lampy. Właśnie zaczynam podchodzę do tematu i szukam rozwiązania takiego jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.08.2010 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Tu linka : http://halogen.pl/index.php?site=produkt&what=szukaj&id=2557A odległości - to tak wiesz, "na oko" żeby było symetrycznie na jednej długości dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bozenapo1 09.08.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Witam, mam prośbę, czy ktoś może zna kogoś kto montował luksfery podświetlane cyt. moje zapytanie tutaj bo nikt nie odpisał w tym temacie :Witam. Czy ktoś montował luksfery, a jednocześnie instalował na nich oświetlenie z żarówek led. Mój mąż wymyślił coś takiego i działalo sprawnie. Ale w momencie zalania luksfer klejem montażowym ,po jednym dniu niektóre diody przestały świecić. Zastawiamy się jak zabezpieczyć oświetlenie aby prawidłowo działalo po montażu ( nadmieniam sa to trzy rzędy luksfer po 8 sztuk) Proszę o poradę, może ktoś już coś takiego wymyślił wcześniej i ma doświadczenie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.08.2010 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Zadzwoń do All-met (z Olsztyna) i zapytaj o Tomka. On kombinuje z ledami i podświetlaniem szkła. Jutro - jak znajdę - podeślę Ci komórkę do niego. Ostatnio wiem, że montował listwy szklane przypodłogowe podświetlane ledami. Powódź je zalała (metr wody w pokoju) i nadal działały :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 16.03.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Jakie oprawy do LEDów stosujecie w przypadku oświetlenia podbitki? Nefer zastosowala zintegrowane z obudową diody SMD Polux'a. A inni? Oprawy na trzonek GU10 + źródło LED? Jakieś przyklady? Bo nic regulowanego z IP44-IP56 nie mogę znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 16.03.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Bo nic regulowanego z IP44-IP56 nie mogę znaleźć A po co ci oprawa do podbitki wodoszczelna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 16.03.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Hmm... Światelka będą na 230V - wolalbym dmuchać na zimne. Niektorzy stosują nawet IP65. Jakieś zacinające deszcze, wilgoć - różnie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 16.03.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) Mam od roku zwykłe oprawki i wszyscy sąsiedzi w okolicy.Póki co nikt nie wpadł na pomysł żeby wymyć podbitkę ze szlaucha a deszcz zazwyczaj pada z góry . Edytowane 30 Marca 2011 przez kgolebiowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts