BOHO 05.05.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 - Jeśli słyszę, że Smoleńsk to drugi Katyń, to mam ochotę krzyczeć. Dziadek, Bolesław Skąpski, został zamordowany, a ojciec zginął w katastrofie samolotowej. Żaden z nich nie poległ - jak teraz się mówi. Polec można w walce. Dziadek nie poległ, bo był jeńcem wojennym. Strzelono mu w tył głowy. Był prokuratorem pracującym w Ministerstwie Sprawiedliwości. Zginął jako urzędnik państwa polskiego zamordowany w bestialski sposób. Mój ojciec jechał jako prezes zarządu Federacji Rodzin Katyńskich na uroczystości 70. rocznicy zbrodni katyńskiej i zginął w tragicznym wypadku. Strasznym, przerażającym. Moja mama w pierwszym odruchu mówiła: "To przecież niemożliwe, żeby tam stracił ojca i tam po 70 latach zginął". Ona ma prawo tak mówić, ale nie wolno łączyć Katynia ze Smoleńskiem i budować symboli, które łatwo wykorzystać w walce politycznej. To, co teraz dzieje się wokół katastrofy i śledztwa, które ma ją wyjaśnić, powoduje, że słowa mojego ojca, by nie zawłaszczać Katynia - słowa pochodzące z przemówienia, które miał wygłosić 10 kwietnia na Polskim Cmentarzu Wojennym - są nie tylko prorocze, ale brzmią naprawdę złowieszczo. *Izabella Sariusz-Skąpska jest córką Andrzeja Sariusza-Skąpskiego, prezesa Federacji Rodzin Katyńskich, który zginął w katastrofie samolotowej pod Smoleńskiem. Polonistka, redaktorka krakowskiego wydawnictwa Universitas, autorka książki "Polscy świadkowie GUŁagu. Literatura łagrowa 1939-1989". Wykłada na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II. Od 1989 r. działa w Rodzinach Katyńskich. Więcej... http://wyborcza.pl/1,75478,7843010,Jesli_slysze__ze_Smolensk_to_drugi_Katyn__mam_ochote.html#ixzz0n5l17IFj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.05.2010 01:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 (edytowane) Szacunek dla Pani Izabelli.....czyli sa ludzie , którzy pomimo ogromnej osobistej tragedii potrafią zachować obiektywizm.To podnosi na duchu.Dziękuję Edytowane 6 Maja 2010 przez malka literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 06.05.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 (...) ale nie wolno łączyć Katynia ze Smoleńskiem i budować symboli, które łatwo wykorzystać w walce politycznej(...) Takie nieuprawnione nadużycia symboli słychać od momentu tragedii pod Smoleńskiem. Uczestniczą w tym dziennikarze, politycy, księża i biskupi. O ile można przypuszczać, że w pierwszych godzinach odbywało się to nieświadomie, to słuchając duchowieństwa podczas ceremonii pogrzebowych czy polityków teraz, po kilkunastu dniach - jest to wybitnie manipulacja nastwaiona na efekty polityczne. Oto polegli śmiercią bohaterską, męczeńską, w imię prawdy o Katyniu etc. etc. O ileż to lepiej brzmi na zakończenie politycznych życiorysów [niekiedy naprawdę chwalebnych] niż sformułowanie: zginął w katastrofie lotniczej. Jakże to przykre! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 06.05.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Mylicie sie .zaraz przyjdzie @barrakuda , albo inny @marian i wam wszystko wyjaśni , zgodnie z wytycznymi Prawdziwych Polaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 06.05.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Mylicie sie . zaraz przyjdzie @barrakuda , albo inny @marian i wam wszystko wyjaśni , zgodnie z wytycznymi Prawdziwych Polaków. A wiec p. Marku czekamy czekamy na rybke i reszte ps. dla p. Izabelli uklony i szacunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 02.08.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 List do redakcji GW Anny Marii Wolińskiej - córki i siostrzenicy jeńców Starobielska, pogrzebanych w Charkowie: "10 kwietnia 2010 r. w katastrofie samolotowej w Smoleńsku zginęli wszyscy - 96 osób. Zginęły dzieci swoich rodziców, współmałżonkowie, rodzice swych dzieci, rodzeństwo, przyjaciele. (...) Niemniej z faktu tej i takiej śmierci 96 osób nie można, a nawet nie trzeba tych śp. ofiar nazywać "bohaterami, męczennikami, poległymi pod Smoleńskiem".Nie polegli, lecz zginęli. Nie męczennicy, bo nikt ich nie maltretował - byli w samolocie z własnej woli lub służbowej konieczności. Wreszcie bohaterowie - tak, byli wśród ofiar kawalerowie Orderu Virtuti Militari, ale to zaledwie kilka osób.(...) Żadna z osób tego tragicznego lotu nie może być nazwana Ofiarą Katyńską. Nie są tak nazywane nawet żony, dzieci, rodzeństwo czy wnuki tych ponad 20 tysięcy oficerów i funkcjonariuszy, którzy zginęli z rozkazu Biura Politycznego KC KPZR z 5 marca 1940 r. "Ofiary Katyńskie" to jest ściśle określony termin prawny i historyczny. Nie można zmieniać, rozszerzać, inaczej tłumaczyć miana "Ofiar" wydarzenia jednego z najboleśniejszych w naszej historii.Trzeba mieć szacunek dla Pomordowanych i trochę litości dla ich rodzin. Już 70 lat tę bolesną sprawę świat wykorzystuje politycznie, jednak bardziej boli, gdy to samo robią swoi." Źródło >> http://wyborcza.pl/1,75515,8193086,Nie_polegli__lecz_zgineli.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 19.12.2010 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Takim tekstem Ponury zamyka sprawe GW podała co i jak Temat zamkniety.-tuszujemy- zapominamy -(jak z Giblartarem.) Prokuratorowi będzie trudno udowodnić -,że to nie był zamach.przy tych materiałach dostepnych, razem z motywemfakty-czy mithttp://lazacylazarz.blogspot.com/201...uhrer-kat.html http://www.fronda.pl/marcinw1/blog/m...fy_smolenskiejhttp://smolensk-2010.pl/2010-07-21-k...u-czesc-1.html Wnioski samy wyciągamy . Z materiałow ktore sa dostępne i nie tylko.Cenzura robi swoje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.12.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Takim tekstem Ponury zamyka sprawe GW podała co i jak Temat zamkniety.-tuszujemy- zapominamy -(jak z Giblartarem.) Prokuratorowi będzie trudno udowodnić -,że to nie był zamach.przy tych materiałach dostepnych, razem z motywem fakty-czy mit http://lazacylazarz.blogspot.com/201...uhrer-kat.html http://www.fronda.pl/marcinw1/blog/m...fy_smolenskiej http://smolensk-2010.pl/2010-07-21-k...u-czesc-1.html Wnioski samy wyciągamy . Z materiałow ktore sa dostępne i nie tylko.Cenzura robi swoje Pozdrawiam Ci ruscy wszystko zamotali a w Polsce najwidoczniej nikt nie zauważył. Sikorski nie zginął w Gibraltarze tylko w Giblartarze. Po "Chemitrals" to już dugie odkrycie Włodka W. Trzecie to cenzura. A on sie dopiero rozkręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 19.12.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Włodek W. daj spokój już z tym Smoleńskiem, po co odgrzewać ten temat. Ja już mam dosyć tego ciągłego p...eprzenia o tym wypadku. P...erdolca można dostać jak się codziennie na każdej stacji Tv słyszy o tym. Dla mnie jest to ewidentny wypadek, koniec, kropka. Jak napisał perm proszę nienakręcaj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 22.12.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 (edytowane) Włodek W. daj spokój już z tym Smoleńskiem, po co odgrzewać ten temat. Ja już mam dosyć tego ciągłego p...eprzenia o tym wypadku. P...erdolca można dostać jak się codziennie na każdej stacji Tv słyszy o tym. Dla mnie jest to ewidentny wypadek, koniec, kropka. Jak napisał perm proszę nienakręcaj się. Kamyk, jest to wypadek -- to prawda. Dla mnie sprawą jednak ważną jest nie "kto za tym stoi i dlaczego Tusk, Rosjanie i cykliści", ale w jaki sposób instytucje mojego państwa działały przed i po katastrofie -- czy wszystko działało profesjonalnie i na poziomie, czy też po partyzancku i od doskoku do doskoku. EDIT: Wykasowałem złośliwy komentarz, który był skierowany do Pepega. W końcu święta za pasem, więc co mi tam.. Pepeg, jeżeli już pan przeczytał ten komentarz i poczuł się nim urażony, przepraszam. Wesołych świąt. Edytowane 22 Grudnia 2010 przez szopen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 22.12.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Dla mnie sprawą jednak ważną jest ... ...w jaki sposób instytucje mojego państwa działały przed i po katastrofie -- czy wszystko działało profesjonalnie i na poziomie, czy też po partyzancku i od doskoku do doskoku. No dobra, a z czym to chcesz porównać? Z działaniami kogo? jakich służb, jakiego państwa? Czy chodzi o działania rządu? Przecież rząd działał! Nawet teraz mu sie zarzuca, ze nic nie robi. To co miał robić po katastrofie? Z tego co wiem, to pogrzeby zorganizowano w miarę porządnie... Nie mówiąc o identyfikacji ofiar... A tak w ogóle, porównywać to nie ma do czego, bo przecież nikt tego dotychczas nie przetestował na sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 22.12.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 No dobra, a z czym to chcesz porównać? Z działaniami kogo? jakich służb, jakiego państwa? Czy chodzi o działania rządu? Przecież rząd działał! Nie działał. Chodzi mi o totalną nędzę państwa obnażoną przez katastrofę. Brak procedur bezpieczeństwa mimo poprzednich katastrof lotniczych. Braki w wyszkoleniu pilotów. Kiepskie przygotowanie wizyty. Ciągłe klotnie i przepychanki oraz natrętne lobbowanie jednej firmy, które doprowadziły do tego, że każdy rząd unieważniał przetargi poprzedniego i ogłaszał następne, a w efekcie oficjele latali latającymi trumnami. Zadziwiającą bierność po katastrofie, w której rząd zrezygnował z sięgania po przysługujące teoretycznie instrumenty i zdecydował się zaufać całkowicie Rosjanom (p oczym Tusk nagle jest zdziwiony rosyjskim raportem). Zdumiewająca buta służb specjalnych, które ot tak sobie wpadają do biur poselskich i hoteli, rzekomo po ot, by pobrać próbki DNA. Z czym porównywać? Z moim wyśnionym obrazem idealnego państwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 22.12.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Że w naszym rządzie siedzą same k...rwy i złodzieje, to chyba nawet dzieci już wiedzą. Czasami zrobią coś pod publikę, tak jak obecne zmniejszenie dotacji dla partii o połowę. Ktoś powie lepszy rydz niż nic, choć moim zdaniem zrobiono to bo za rok wybory. Szopen masz rację i co do wyszkolenia pilotów itd., ale co to da że my sobie popiszemy, jak te k...rwy tego nie czytają, albo i czytają ale mają nas głeboko w d...pie.Ale naprawdę co teraz chcę, to żeby te media przestały p...eprzyć o tym Smoleńsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 22.12.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Nie działał. Chodzi mi o totalną nędzę państwa obnażoną przez katastrofę. Brak procedur bezpieczeństwa mimo poprzednich katastrof lotniczych. Braki w wyszkoleniu pilotów. Kiepskie przygotowanie wizyty. To akuratnie odnosi się do WSZYSTKICH rządów od 1989 roku, nie mówiąc o poprzednich. A wizytę akurat przygotowała kancelaria Prezydenta, a nie rządu. Samolot był jaki był. Latali nim wszyscy. I jakoś niewiele jest sygnałów, że samolot jest winien. Wychodzi na to, że kwestia samolotu, to teraz zwykłe czepiactwo. A że Tusk zakwestionował raport, kiedy go przeczytał... a kiedy do ku..y nędzy miał to zrobić??? Wtedy, kiedy go nie miał i nie czytał? Ludzie, to co może mówić prezes opozycji, nie może powiedzieć premier rządu, niezależnie od tego kto nimi jest. Czy Was nigdy w szkole nie uczyli, że RZĄDOWA GAZETA nie może napisać tego, co może pisać GAZETA PARTYJNA?! Natomiast służby specjalne... te mi się też nie podobają... i to nie tylko w tej sprawie. Tyle, że... ktoś to porozpieprzał i nawet wychodzi na to, że też nie jedna opcja polityczna... kazdy po troszeczku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 23.12.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 A że Tusk zakwestionował raport, kiedy go przeczytał... a kiedy do ku..y nędzy miał to zrobić??? Wtedy, kiedy go nie miał i nie czytał? ... Pełna zgodaz małym zastrzeżeniem: po kiego diabła było trąbić o pełnym zaufaniu do strony rosyjskiej itp.? Średnio inteligentny szympas przewidziałby, że Rosjanie odsuną wszelkie podejrzenia co do swojej winy. Oni mają jeszcze większy bajzel niż my i też nie chcą się do tego przyznać. Ale naprawdę co teraz chcę, to żeby te media przestały p...eprzyć o tym Smoleńsku. Chyba żartujesz! Kaczyński nigdy do tego nie dopuści, nawet za cenę ekshumacji nna Wawelu. K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 23.12.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 ...Rosjanie ............Oni mają jeszcze większy bajzel niż my i też nie chcą się do tego przyznać. I tu również się zgodzę. Chyba żartujesz! Kaczyński nigdy do tego nie dopuści, nawet za cenę ekshumacji nna Wawelu. Wielka szkoda, bo ja już nie wytrzymuję. ..........!!!!!!!!!!!!!!!! Wy też macie dość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 23.12.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Pełna zgodaz małym zastrzeżeniem: po kiego diabła było trąbić o pełnym zaufaniu do strony rosyjskiej itp.? Średnio inteligentny szympas przewidziałby, że Rosjanie odsuną wszelkie podejrzenia co do swojej winy. Oni mają jeszcze większy bajzel niż my i też nie chcą się do tego przyznać. . Pełna zgoda ale też z pewnym "ale". Średnio rozwinięty szympans powinien wiedzieć, że nawet jeśli jest przekonany o tym , że w Rosji panuje burdel większy niż u nas, to nie mając papierów w ręku, nikt na tym szczeblu o tym nie mówi głośno, żeby nie wyjść na wała. Po 89 mieliśmy tylko jednego palanta, który zawsze z góry, z oczywistą oczywistością wiedział najlepiej, że każdy kogo on nie lubi, chce go z miejsca dymać i od razu ferował publicznie wyroki wszem i wobec , czym zadziwiał Europę, bo to forma dyplomatyczna rodem z feudalnych plemion lub prymitywnych dyktatur a nie ze współczesnej dyplomacji. Za to zresztą do dzisiaj kochają go hordy miłośników rozpierduchy , zdziczenia i lania po ryju a nie układania się jak na cywilizację przystało, nawet z odwiecznymi wrogami. W imię tzw prawdy,bo rzecz jasna już nie interesów (no chyba , że wśród swoich wyborców) . Bo tylko, jak mawiał namiętnie pewien bohater smoleński, prawda nas wyzwala. Szkoda tylko , że w polityce gówno z tego wyzwolenia się ma. W imię tychże zasad . co na myśli , to na języku, można olać nawet logiczne przesłanki, wykopać trupa, zagrzewać do bojowej żałoby. A poza tym, co to za prawdziwy patryjopta i wielki Polak , którego co najmniej raz nie ekshumowali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.12.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 ....A poza tym, co to za prawdziwy patryjopta i wielki Polak , którego co najmniej raz nie ekshumowali ? Oraz nie poległ najlepiej męczeńską smiercią. Poległość (? ) jest bardzo ważna, wręcz niezbędna by znaleść się w Panteonie, podobnie jak akty bohaterstwa takie jak wystawianie się na wraże pociski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 23.12.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Poległość (? ) jest bardzo ważna, Czem prendzej powinieneś se patent zastrzec na to słowo. Przepiękne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 23.12.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 [quote=perm;4472513. Poległość (? ) The best of the best:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts