Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

studnia wiercona vs studnia z kręgów

pajackaczka

Recommended Posts

Hejka,

sąsiedzi mają studnie z kręgów. Juz przy 4 kręgach mają wodę.

Ja chę mieć studnie wierconą z pompą ręczną. Wodę chciałbym znaleźć maksymalnie na 10 metrach. Czy fakt, że sąsiedzi mają wodę już na głębokości paru kręgów daje mi pewność, że ja przy studni wierconej znajdę tę wodę też na podobnym poziomie? Ewentualnie nie przekroczę poziomu 10 metrów?

Istnieje jakiś wstępny sposób na stwierdzenie na jakiej głębokości jest woda?

Pisał o tym jeden z forumowych ekspertów.

Bierzesz duży młot i rurkę w kawałkach. Wbijasz aż Ci zabraknie rurki, wtedy dokręcasz kolejny odcinek i wbijasz dalej.

Rurkę spłaszczasz tak, żeby wchodziła w ziemię jak łopata (no, prawie -- jak stępiona łopata) a głównie po to, żeby do środka nie dostawała się ziemia. Dziury w rurce robisz za to, żeby dostawała się do środka woda.

Witam,

a dleczego nie studnia wiercona ??? Za pewne ze wzgledu na koszty ??? Studnia bita jest dobrym pomysłem ale trzeba mieć wprawe w tej robocie niestety :( W mojej okolicy gdzie kupuje dom 1mkw takiego odwiertu to koszt około 200zł. Troche dużo wiec szukam dalej. Mam wode na około 18m w dół.

Pozdrawiam

wtedy dokręcasz kolejny odcinek
nie bij... ale jak mam dokrecic rurke do rurki? I na dodatek tak, zeby mozna bylo wbijac dalej bez rozwalenia dokręcenia.

Rurkę spłaszczasz tak, żeby wchodziła w ziemię jak łopata
Przynajmnej to już załapałem jak ma wyglądać :)

a dleczego nie studnia wiercona
Nie, ja chce wlasnie wierconą. Ale nie wiem na ilu metrach znajde wodę. KrzysztofLis2 opowiada tutaj metodę na stwierdzenie gdzie jest woda, a nie jak robić studnie :)

Rurkę spłaszczasz tak, żeby wchodziła w ziemię jak łopata (no, prawie -- jak stępiona łopata) a głównie po to, żeby do środka nie dostawała się ziemia. Dziury w rurce robisz za to, żeby dostawała się do środka woda.

A przez dziury dla wody ziemia się nie dostanie? Spłaszczamy dół rury zatykając ją przed ziemią a robimy dziury wyżej (?), trochę krzysztofie brak tu konsekwencji.

pzdr

A przez dziury dla wody ziemia się nie dostanie? Spłaszczamy dół rury zatykając ją przed ziemią a robimy dziury wyżej (?), trochę krzysztofie brak tu konsekwencji.

Woda ma mniejszą lepkość niż ziemia (o ile można mówić o lepkości ziemi), więc przez małe otwory się nie dostanie.

Zresztą ja tego w praktyce nie próbowałem, powtarzam tylko za ekspertami z forum to, co od nich się dowiedziałem.

A na jaką głębokość da się wbić taką rurę? Na 10 metrów też? zbyt silny nie jestem ;)

A jak potem wyjąć taką rurę? Pewnie już zostanie?

Myślę, że na 10 metrów też. Jak wyjąć? Nie mam pojęcia. Uciąć przy końcu i zostawić, może się kiedyś przyda na fundament masztu albo co. ;)

Aaaa. i jeszcze jedno:

a jak sprawdzić czy w tej rurce jest woda? Spuszczac jakiś sznureczek czy jak?

No coś w ten deseń.