Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy 100tys wystarczy na wykonczenie domu?

Recommended Posts

witam

obecnie posiadam stan surowy otwarty domu d24 z wykuszami (146m2 + 30m2 garazu)

dach pokryty dachowką i rynny kupione

ściany z siporexu beda wykanczane ceglą klinkierową którą już kupiłam

brak szamba

podłączenie gazu ziemnego do budynku (skrzynka już w ogrodzie)

brak wylewek na podłodze i wszystkich innych kolejnych etapów

czy te wymienione w tytule 100 tys moze na to wystarczyc aby moc zamieszkac?

pozdrawiam budujacych

uta

Reguła kciuka (u mnie sprawdziła się znakomicie) jest taka: koszt prac wykończeniowych dla całego domu jest mniej więcej dwukrotnością wartości stanu surowego. Mówimy oczywiście o przeciętnym - ale w miare pełnym - wykończeniu. Jeśli tak będzie - nie wierzę by Ci się udało (50 tys za stan surowy M+R - wątpię).

Możesz nie wykańczać całego domu. 100 tys powinno Ci wystarczyć na część pomieszczeń.

Nie wiem też jak z zupełnie "podstandardowym" wyposażeniem - np. wykładzina zamiast klepki, bez glazury z farbą olejną, okna bez zabezpieczeń i najtańsze, malowanie... Tego nigdy nie liczyłem ale w sumie - czemu nie ?

Powodzenia

...koszt prac wykończeniowych dla całego domu jest mniej więcej dwukrotnością wartości stanu surowego....

Najpierw podaj swoją definicję stanu surowego (jakie prace wchodzą w ten zakres), potem możemy podyskutować. Różnie tu już ludzie pisali, ale nikt nie walnął takich kosztów jak Ty- dwukrotnych!

Bez przesady. Orientacyjnie moje koszty wyglądają tak (robocizna + materiały):

1. tynki wewnętrzne ok. 20 tys (materiał + robocizna)

2. drzwi ok. 450 zł (materiał + osadzenie, oczywiście za sztukę)

3. instalacje CO+cwu+wod-kan+gaz ok. 22 tys (R+M)

4. malowanie, kafle, wyposażenie do WC - ok. 10 tys.

5. kominek ok. 6 tys

6. okna ok. 22 tys (ale można i za 10 tys.)

oczywście dochodzi jeszcze zawsze troche drobiazgów, z których uskłada się następne parę tysiecy. Ale za 100 tysiecy powinno się udać (chyba że masz razem 500 m2??)

Grzegorz

PS. dane dla 180 m2, parter + poddasze użytkowe, piwnice niewykończone, bez tynku zewnętrznego

Ach, ja tak pocieszam a zapomniałam, że ja już mam instalacje i wylewki, okna też już częściowo zapłacone - dom 180 m2. Ja na resztę biorę kredyt na 90 tys. i to musi mi starczyć na:

1) reszta za okna 10 tys.

2) kotłownia + grzejniki - max. 10 tys.

3) ocieplenie poddasza - 8 tys.

4) tynki - 12 tys.

5) kominek + roporowadzenie - 8 tys.

6) kontakty itp. - 2 tys.

7) elewacja z ociepleniem 10 cm styropianem (ok. 220 m2) - 20 tys.

8) drzwi zewnętrzne 2 tys.

9) drzwi wewnętrzne 4 tys.

reszta na podłogi, okładziny itp.

To powyżej to są moje wstępne wyliczenia troszkę inne niz zapisy w kosztorysie sporządzonym wg metody elementów scalonych.

Nie wiem czy się zmieszczę - po prostu muszę.

...koszt prac wykończeniowych dla całego domu jest mniej więcej dwukrotnością wartości stanu surowego....

Najpierw podaj swoją definicję stanu surowego (jakie prace wchodzą w ten zakres), potem możemy podyskutować. Różnie tu już ludzie pisali, ale nikt nie walnął takich kosztów jak Ty- dwukrotnych!

W uproszczeniu: stan zero+ściany bez ocieplenia+strop+więźba+pokrycie. Wiatr hula po chałupie.

Dwukrotność podtrzymuję. Oczywiście przy założeniu że to, co robię robię w przyzwoitym standardzie. No i nie sam (a to akurat może być kluczowe - także i w tym wątku), bo nie umiem.

Gość mg2004
mySlę ,że ci zabraknie .ja się kieruję publikacjami projektów domów w muratorze , gdzie są podane orientacyjne koszty budowy .kiedyś dziwiłem się , że koszt fundamentów oszacowano na 20 tyś. pln . policzyłem beton i wyszło mi około 14 tyś ! ale za chwilę trzeba było zrobić izolację pionową ,potem drenaż ,bo wykopy były gotowe, kupić żwir aby to zasypać no i zrobiło się 20 tyś - nie liczę mojej robocizny . teraz jak coś planuję przeważnie sprawdzają się kalkulacje ''książkowe''. pozdrawiam -też wykańczam.

Wiecie co? Albo ja jestem nienormalna, albo superoptymistka. JA NIE LICZĘ - JA KUPUJĘ TO CO POTRZEBA!!!! Jak brakuje - czekam, aż zarobię, a to jest taki kop do pracy, że daj Bozia zdrowie! Czy ma jakiś sens jakiekolwiek zakładanie, że mam się zmieścić w tylu a tylu tysiącach złotych? Według mnie nie o to tu zupełnie chodzi. Ktoś ma ochotę na panele, a drugiemu śni się dąb na podłodze, a inny zadowoli się wykładziną i już! Ja wiem, że na pewno chcę mieć drewniany balkon i balustrady i takie BĘDĄ!!! Jak nie w tym roku, to w przyszłym. I dlatego odpuszczam liczenie, tylko po prostu staram się realizować kolejne etapy w zgodzie z aktualnym stanem posiadania kasy. Jedyne założenie, to że nie będę tego domu wykańczać 20 lat, a najdłużej dwa. I powtórzę się - to nakręca moją sprężynę a nie zakładanie, że wykończeniówka ma kosztować połowę kosztów stanu surowego czy inne jakieś takie. To według mnie bzdury. Czyż cel - dom wymarzony - nie jest najważniejszy?

Wiecie co? Albo ja jestem nienormalna, albo superoptymistka. JA NIE LICZĘ - JA KUPUJĘ TO CO POTRZEBA!!!! Jak brakuje - czekam, aż zarobię, a to jest taki kop do pracy, że daj Bozia zdrowie! Czy ma jakiś sens jakiekolwiek zakładanie, że mam się zmieścić w tylu a tylu tysiącach złotych? Według mnie nie o to tu zupełnie chodzi. Ktoś ma ochotę na panele, a drugiemu śni się dąb na podłodze, a inny zadowoli się wykładziną i już! Ja wiem, że na pewno chcę mieć drewniany balkon i balustrady i takie BĘDĄ!!! Jak nie w tym roku, to w przyszłym. I dlatego odpuszczam liczenie, tylko po prostu staram się realizować kolejne etapy w zgodzie z aktualnym stanem posiadania kasy. Jedyne założenie, to że nie będę tego domu wykańczać 20 lat, a najdłużej dwa. I powtórzę się - to nakręca moją sprężynę a nie zakładanie, że wykończeniówka ma kosztować połowę kosztów stanu surowego czy inne jakieś takie. To według mnie bzdury. Czyż cel - dom wymarzony - nie jest najważniejszy?

"Mierz siły na zamiary". Liczenie to są właśnie te "siły". A marzenia - zamiary. Możesz tego nie zrobić - jeśli masz komfort odwlekania budowy w nieskończoność. Ja np. takiego komfortu nie mam.

Serdeczności

Stan surowy 300 pln za metr, gotowy od 1200 pln za metr - to taka średnia z lektury Forum i Muratora. Myślę, że trudno to określić. Stan surowy - nikt nie ma wątpliwości co to jest. Wykończenie - każdy to inaczej rozumie... Sam piec może być za 3 tys i za 13 tys... Nie mówiąc o alarmie, rekupeatorze, czy...

I powtórzę się - to nakręca moją sprężynę a nie zakładanie, że wykończeniówka ma kosztować połowę kosztów stanu surowego czy inne jakieś takie. To według mnie bzdury. Czyż cel - dom wymarzony - nie jest najważniejszy?

Wszystko fajnie, ale na takie pytanie trzeba sobie odpowiedzieć jeśli dla kogoś jedynym sposobem na dokończenie budowy jest kredyt hipoteczny. Ja właśnie wziąłem 100 tys. i musi wystarczyć.

Moim zdaniem należy usiąść i spokojnie policzyć. Nalezy zaplanować ok 60-70% kwoty na wydatki. Pozostałą część przeznaczyć jako rezerwę. Z doświadczenia wiem że zaplanowane koszty na papierze nie zawsze się pokrywają z realnymi, bo zawsze się o czymś zapomni. Bo to jakiś klej, lakier, to listwa, śruby itd...

Tak na marginesie 100 tyś powinno wystarczyć. Miałem do dyspozycji podobną kwotę, co prawda środki się już kończą ale i do zrobienia coraz mniej. Jestem pewien że mi wystarczy nawet na częściowe umeblowanie.

Być może wystarczy? Wszystko zależy od tego co zaplanowałaś na wykończenie np. ścian w łazience, czy na podłodze.

Pamiętaj, że dobrze jest zrobić sobie wstępną kalkulację i w miarę możliwości się tego trzymać!

Wczoraj np. negocjowałam cenę paneli (z montażem) na cały dom. Wyliczone miałam na 12 000zł, powiedziałam, że mam przeznaczone na to 10 000zł i wiecej nie wydam. I wynegocjowałam to!!