Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pękające płyty gipsowe, a drewniany dom

Recommended Posts

Witam ,

Chciałbym wyremontować, a lepiej odnowic swój pokój. Pokój jest w drewnianym domu. Myslałem że płyty gipsowe sie nadadzą,a le znajmi mi odradzili. Mówili że drzewo będzie cały czas osadzać sie i będą płyty pekac na złączeniach, czy mieliście taki problem , Może pradzicie mi czyms innym "wyłożyć"

prosze o pomoc

Płyty gipsowo kartonowe będą pękały na łączeniach jeżeli zrobisz konstrukcje drewnianą, co zdawać by się mogło najprostrzym i najtańszym rozwiązaniem w twoim przypadku. Drewno pracuje (porusza się) a nie osadza się chyba że deski, (bale) są bardzo stare i zniszczone a fundamenty pod domem bardzo słabe. Zrób konstrukcje z profili metalowych ,stracisz trochę na metrażu pokoju no i będzie drożej, ale jak wszystko poprawnie wykonasz nie powinno być żadnych pęknięć a i ocieplenie możesz dać między deski a płytę gipsową w postaci wełny. Konstrukcję z metalowych profili możesz wykonać zaraz przy drewnianej ścianie tak że aż tak wiele na metrażu nie stracisz, ważne abyś nakleił na profile U (dolny i górny) taśmę dylatacyjną a nakręcając płyty nie opuszczaj ich do samej podłogi ,zostaw z centymetr luzu (podłóż ścinek płyty). Dobrze też by było gdybyś kotwił w jednym (na środku) lub lepiej w dwóch miejscach profile C do drewnianej ściany (zachowując pion) za pomocą specjalnych uchwytów których używa się do podwieszanych sufitów, co zapewni zabudowie stabilność. Przy wykańczaniu (szpachlowaniu) łączeń płyt w narożniki wewnętrzne(również między ścianą i sufitem) i łączenia poziome daj specjalną taśmę papierową, na zewnętrzne profile narożne a na łączenia pionowe siatkę, pozostaje tylko dobór odpowiedniej szpachli ,teraz w sklepach jest cała gama na pewno coś ci doradzą. Wiem że koszt tak wykonanej zabudowy będzie wyższy niż zrobienia jej na stelażu drewnianym ale lepiej zrobić coś wolniej i więcej wydać niż puzniej co roku szpachlować i zamalowywać pęknięcia. Pozdrawiam.