cichydom 06.05.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Witam, Zastanawiam się nad tym w jaki sposób przymocować maszt do swojego komina (taśmy, kołki, etc.) na którym planuje umieszczenie anteny sat, tv oraz dwóch płaskich panelowych. Czy możecie coś mi podowiedzieć ? Zdjęcia poglądowe przesyłam w załączeniu. Z góry dziękuje, cichydom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 06.05.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Ogólnie rzecz biorąc nie zaleca się instalacji czegokolwiek na kominie zwłaszcza jeśli będzie to montowane na kołkach. Jeżeli jednak nie masz innej możliwości na instalację masztu to zainstaluj go opaskami i tak żeby nie zakłócał ciągu komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.05.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Nie mocuj bezpośrednio do komina.Jest kilka możliwości zamocowania masztu do komina. Przykładem jest użycie opasek zaciskowych - http://sklep.delta.poznan.pl/obejma-ok-43t13-komin.+-tasma-2x5mb_c151_p2481.html Masz instalacje odgromową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichydom 07.05.2010 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Nie mam instalacji odgromowej.Zastanwaim się czy mogę zastosować opaski w przypadku kształtu mojego komina. Nie jest to typowy prostopadłościan. Zobacz na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.05.2010 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 OK, dopiero teraz przyjrzałem się dokładniej kominowi. Hmm, wg mnie musi powstać lekka stalowa konstrukcja, która doprowadzi do prostopadłościanu tego komina. Pojawią się kołki, które będą trzymały maszt w kierunku pionowym. Same kołki zostaną wyrwane przy większych podmuchach wiatru i dlatego opaski są niezbędne. Opaski (2szt) będą "głównym trzymaczem" w pozostałych kierunkach. Materiały nie są drogie, kwestia dobrego spawu, ocynku i dobrej piecowej farby. 10 lat wytrzyma, potem trzeba będzie przemalować bo pojawi się korozja. Kolor można dobrać, tak że jedynie anteny będzie widać z poziomu ziemi Odezwij się na priv, mogę naszkicować i przesłać mój pomysł na montaż. Choć pewnie z opisu już wiesz o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 25.05.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 (edytowane) no niestety się z Tobą nie zgodzę , to co kolega potrzebuje to wybrać się do castoramy kupić rurę , uchwyty i 8 metalowych kołków- kotew , na 3 domach na których osobiście to montowałem anteny zwykłe + sat 90 cm wiszą niewzruszenie od kilku lat i przeżyły największe wichury http://img85.imageshack.us/img85/7465/dscn1983s.jpg w kominie zostawiony jeden kanał wentylacyjny na wszelakiej maści okablowanie , żeby nie cudować z jakimiś dziwnymi przejściami przez dach specjalnymi dachówkami itd. finalny widok http://img9.imageshack.us/img9/9862/satr.jpg gdyby to się nie sprawdzało to bym sposoby montażu nie polecał i dalej sam nie stosował wg mnie kołek nie do wyrwania chyba , że słonia na tym powiesisz Edytowane 25 Maja 2010 przez Wojtek R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts