kobea 06.05.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Witam.Proszę, napiszcie jak położyć papę na świeże deski dachu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 06.05.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Właśnie wróciłem do "złotej klatki" z zakupów. Kupiłem 400 m2 papy. Może mi styknie. Najwyżej dopukię.Ale do rzeczy. Nie zdążyłem pokryć papą odeskowanego dachu przed zimą. Teraz widzę, że bardzo dobrze się stało. Wszystkie deski były surowe. Między poszczególnymi deskami "porobiły" się 1 cm szczeliny. Myślę, że papa w miejscach przybicia papiakami była by podarta. Tak mi się wydaje, może się mylę. Teraz spokojnie dekarz położy papę na te już nieco podeschnięte deski. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobea 06.05.2010 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Nasze też pewnie zmienią po wyschnięciu rozmiar,i do tego czasu chcemy położyć zwykłą papę,na tekturze lub włóknie. Ps.Strasznie duże te szczeliny u Ciebie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 06.05.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Nie wiem, czy nie lepiej tymczasowo położyć zwykłą najtańszą folię zamiast tej papy o której wspominasz. Ja tak mam do dziś. Cały dach był odeskowany w grudniu i przykryty folią. Folia zdała egzamin doskonale. Za dwa tygodnie ma przyjść dekarz i będzie działał. Te szczeliny tak na oko mają około 1 centymetra. Deski były dość szerokie - od 16 do 20 cm, grube 2,5 cm. Uważam, że teraz te szczeliny w niczym nie będą przeszkadzać.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.05.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 1 cm. nie ma co się przejmować. Gorzej jak szeroka deska przybita 1 gwożdziem się skręci. Papiaki bić pod zakładem , mają być niewidoczne. Resztę skleić. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 06.05.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Z tym klejeniem to tak na serio?Nie wystarczą papiaki co około 20 cm?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.05.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Tak na serio. Dach przed kryciem głównym musi być szczelny. A papiak bez przykrycia go drugą warstwą wyrobi z czasem dziurę. Nie używaj podkładek.Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 06.05.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Tak na serio. Dach przed kryciem głównym musi być szczelny. A papiak bez przykrycia go drugą warstwą wyrobi z czasem dziurę. Nie używaj podkładek.Jan. A może ktoś zamieści zdjęcia z takim dachem bez widocznych papiaków, może ktoś ma w dzienniku budowy? Dla dachu pokrytego gontem tak się robi j.w. opisane ale nie widziałem dla zwykłej papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 06.05.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Dzięki za rady. Nie wiem jak do tego podejdzie mój dekarz. Kupiłem papę podkładową termozgrzewalną asfaltową na welonie z włokien szklanych. Nie myślę jej zgrzewać. Mam zamiar samymi papiakami mocować górą. Potem następny arkusz przykryje gwoździe i powinno być ok. Zresztą od tego będę miał majstrów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 06.05.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Dach z papy zwykłej( nie termozgrzewalnej) bez podkładek!? Powodzenia!Najlepsze krycie - vademecum budowlane strona 675 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 06.05.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 To znaczy, że kupiłem złą papę? Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobea 07.05.2010 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 WitamNo to jak ,dawać podkładki czy nie? Kleić czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.05.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Tak powinno być zrobione jak napisałem . Pawełku z podkładkami to możesz pokryć psu budę. Stosowano je gdy dachy tak zrobione stały po 10 lat . Przemawia przeze mnie 35 lat praktyki na dachach . Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 07.05.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Jak chcesz to możesz tak robić przez kolejne 35 lat. Ja mam swoje zdanie i dzielę się nim z innymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.05.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Ucz się dziecię ucz...Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 08.05.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Jasne mistrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobea 10.05.2010 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Dziękuje bardzo za odpowiedzi.Napiszcie jeszcze czy może tak być,jak napisał Mamamija żeby położyć na deski folie,a w przyszłym roku papa.Jeszcze żeby deski przykręcić wkrętami,a potem odkręcić i dosunąć likwidując szpary,wszystko po to ,żeby mieć ładny sufit na tarasie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 10.05.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 A nie lepiej wysuszyć "na ziemi" niż gimnastykować się po dachu? Szczeliny muszą jakieś być, drewno "pracuje" zależnie od wilgotności otoczenia. Efekty można zminimalizować przez zabezpieczenie powierzchni (malowanie) i łączenie krawędzi pióro-wpust. Szczelne dosunięcie bardzo suchych desek na dachu może mieć różne (zwykle przykre) konsekwencje:( Jak by nie było starożytni rozłupywali skały przez polewanie wodą suchego drewna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 10.05.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Witam!Nie mam zamiaru nic kombinować z deskami. Te szpary między nimi moim zdaniem w niczym nie przeszkadzają. Ja deski przykrywałem folią, bo deskowanie kończyłem z końcem grudnia. Chroniłem przed śniegiem. W lecie chyba trzeba je ochronić przed deszczem, bo całe ściany i strop będzie bardzo mokry. Tak sądzę. Sufit na tarasie muszisz zrobić z suchych desek. Każdą deskę na ziemi trzeba pomalować, nie na dachu. W przypadku dalszego "uschnięcia" będą widoczne niepomalowane miejsca. Albo odpuścić teraz deskowania w tym miejscu, zrobić je później.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts