Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykup gruntu pod drogę

majkot

Recommended Posts

• 1 month później...
Witam,jestem świezy na tym forum,ale żywo mnie interesuje odszkodowanie za grunty rolne pod budowe s-8.To co oni wyprawiają to jest niesamowite,podzielą ludzi bo jeśli ktoś przed sierpniem dostał 22 zł za m2 roli a nam nieoficjalnie proponuje się 4.60 płatne niewiadomo kiedy to gdzie tu sprawiedliwość przecież to szału można dostac.

Bez urazy, ale właśnie teraz jest szansa na sprawiedliwość której wcześniej nie było. Bo według tych wcześniejszych przepisów właściciele ziemi rolnej dostawali dużo więcej niż wynosiła cena rynkowa ich ziemi, natomiast właściciele budowlanej dużo, dużo mniej. Winne były te nieszczęsne, kompletnie wydumane "ceny transakcyjne gruntów drogowych" według których nieważne było, czy wywłaszczana działka jest rolna czy budowlana - liczyło się tylko, ze wywłaszcza się pod drogę... Teraz i jedni i drudzy dostają dokładnie tyle ile ich ziemia jest warta - za rolną dużo mniej niż za budowlaną a nie tyle samo. I gdzie tu niesprawiedliwość? To wcześniej była niesprawiedliwość, choć rozumiem, ze akurat taka niesprawiedliwość właścicielom ziemi ornej zbytnio nie przeszkadzała;)

• 1 month później...

witam.

potrzebuję informacji na temat wykupu gruntu rolnego w miejscowości MIEJSCE PIASTOWE pod drogę ekspresową S19.

wiem że to odległe plany, ale coś się dzieje w tym temacie bo otrzymałem informacje o zatwierdzonym planie przebiegu drogi.

na trasie drogi znajduje się moja działka rolna 70arów.

jest to ziemia chyba 4 klasy.

pytanie moje jakie odszkodowanie mogę dostać??, wartość rynkową ziemi??.

drugie pytanie odnośnie kwestii prawnej, oto ta działka jest w hipotece banku w którym brałem kredyt na dom, biorąc kredyt wciągnięto mi wszystkie działki nawet i tą rolną i czy teraz mogą ode mnie odkupić taką ziemię jak jest na hipotece czy po prostu muszą ją dzierżawić ode mnie przez okres hipoteki, jak tak to za jakie pieniądze.

proszę o wszelkie informacje.

pozdrawiam.