Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat C.O i CWU nietypowy uklad ( kominek z plaszczem, piec eko-groszek, piec ele

ant28

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Dobrnelismy z nasza budowy do etapu instalacji i tu pojawia sie spory problem z rozwiazaniem naszego pomyslu....

POmysl mamy na posiadanie w sumie trzech żrodel ogrzewania :

1. kominek z plaszczem wodnym - bo jak sie pali i grzeje to niech grzeje sie i caly dom.

2. piec na eko-groszek z podajnikiem - bo nie zawsze bedzie czas na utrzymywanie żaru w kominku

3. piec elektryczny- bo czlowiek chce czasem wyjechac np na 2 tygodnie zima i dobrze by bylo aby dom nie zamarzl.

sporzadzilam samodzielnie ( czyt. jak laik ktory cos niecos poczyta i popyta) schemat instalacji i w zwiazku z tym mam goraca prosbe o pomoc czy taki schemat to totalne dno ? czy moze da sie na nim cokolwiek zbudowac?:)

a tu schemat

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c44873dde454f309.html

Dom ma byc ogrzewany grzejnikami zadnej pod��ogowki.

B��d�� bardzo wdzi��czna za pomoc i wszelk�� porad�� w tej kwestii.

• 1 year później...

Proszę fachowców o poradę.

Buduję dom (150 m2 i 4 osoby) i jestem na etapie instalacji wod.-kan i c.o.

Myślę o zastosowaniu kotła c.o. na ekogroszek 22 lub 25 kW i do podgrzewania CWU w okresie wiosna - jesień pompę ciepła CWU firmy HEWALEX 3.8 kW.

Czy da się to jakoś spiąć żeby dobrze funkcjonowało ?

Nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś schematu do instalacji.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.