Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór grzejników elektrycznych

Recommended Posts

Witam wszystkich

Jestem właśnie na etapie wyboru jak w temacie, do domku 104m z podstawowym ogrzewaniem kominkiem z DGP.

Po długiej analizie i lekturach forum :) wstępny wybór padł na konwektory Atlantic z zewnętrznymi termostatami firmy Lars (czy ktoś może ma takie połączenie, niekoniecznie z termostatami Lars?). Intrygują mnie natomiast grzejniki promiennikowo-konwektorowe Adax, o których nie ma ani słowa na forum - czy ktoś może używa takowych?

dzięki za odpowiedzi i ew. wskazówki

pozdrawiam

Witam wszystkich

Jestem właśnie na etapie wyboru jak w temacie, do domku 104m z podstawowym ogrzewaniem kominkiem z DGP.

Po długiej analizie i lekturach forum :) wstępny wybór padł na konwektory Atlantic z zewnętrznymi termostatami firmy Lars (czy ktoś może ma takie połączenie, niekoniecznie z termostatami Lars?). Intrygują mnie natomiast grzejniki promiennikowo-konwektorowe Adax, o których nie ma ani słowa na forum - czy ktoś może używa takowych?

dzięki za odpowiedzi i ew. wskazówki

pozdrawiam

nie mam promienników Adax - mam francuski Airelec - promiennik to super sprawa - polecam szczególnie do sypialni.

U siebie w domu mam ogrzewanie kominkowe, w łazienkach podłogówki elektr. , a w sypialniach konwektory Airelec z termostatami automat. Konwektory praktycznie w tym roku nie używane!

Moje pytanie: czym zaintrygowały Cię promienniki? Jestem przeciwnikiem takiego ogrzewania (zwłaszcza we własnym domu, co innego hale przemysłowe) . A już zwłaszcza zadziwia mnie połączenie konwektora z prominnikiem ..i trochę mi się kółóci takie rozwiązanie,...chyba przekombinowane.....ale może się mylę... Ale skoro konwektory są sprawdzone tpo po co kombinować?

Hm, w zasadzie niczym, natomiast jako alergik rozważam wszystkie możliwości. Tu wydaje się że pewną, być może bardzo nieznaczną przewagę mają promienniki.

Czy termostaty masz przy grzejnikach czy zewnętrzne, na ścianie?

Jeny już pisałem o tych promiennikach tyle razy na tym forum. Nie powodują wysuszania, jonizacji powietrza, nie powodują ruchu konwekcyjnego powietrza, dają przyjmne ciepło - podobne do tego jakie daje piec kaflowy, dają poczucie komfortu cieplnego przy niższej temperaturze.

Ja kupiłem konwektory Noirot. Konwektory dlatego, że były za połowę tej ceny co promienniki tej samej firmy. Sterowane sa termostatami nagrzejnikowymi.

Oglądałem konwektory różnych firm i adaksy podobały mi się najmniej a do tego nie były najtańsze. Nie brałem atlanticów pod uwagę bo nie mieli modelu 750 W w ofercie.

Ja kupiłem konwektory Noirot. Konwektory dlatego, że były za połowę tej ceny co promienniki tej samej firmy. Sterowane sa termostatami nagrzejnikowymi.

Oglądałem konwektory różnych firm i adaksy podobały mi się najmniej a do tego nie były najtańsze. Nie brałem atlanticów pod uwagę bo nie mieli modelu 750 W w ofercie.

Jak sprawują się nagrzejnikowe termostaty? Czy jesteś zadowolony z tego rozwiązania?

Tak sprawują się dobrze. Temperatura w pomieszczeniach jest równa. Zastanawiałem się nad bardziej zaawansowanym sterowaniem ale doszedłem do wniosku, że nie warto na nie wydawac dodatkowych pieniędzy. Kupiłem sobie tylko centralny sterownik do wszystkich grzejników. Można tym sterownikiem wyłączyć grzejniki, ustawić tryb 7 stopni, obniżyć temperaturę na dwóch strefach o 3,5 stoni lub utrzymywac taką temperaturę jaka jest ustawiona na grzejnikach. Można tez do tego sterowania podłączyć zegar i zaprogramować sterowanie obniżaniem temperatury.

Ja na grzejniku mam tylko pokrętło. Nie mam wyświetlacza na którym ustawiam sobie z superdokładnością temperaturę. Jeśli masz pomysły na sterowanie temperaturą o różnych godzinach inną i do tego jeszcze starałbyś się wykorzystać tanią taryfę dużo lepiej to takie sterowanie może być korzystne. Ale jeśli grzejniki mają działać w zasadzie tylko nad ranem kiedy przygasa kominek to nie wiem czy warto.