Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozsądny zestaw solarny dla rodziny 3-4 osobowej

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Zamierzam kupić solary, ale nie mam kompletnego pojęcia na ten temat. Wiadome jest to że kazdy sprzedawca chwali swoje.

Bardzo proszę znawców o zaproponowanie czegoś sensownego na tą chwile. Jakie firmy polecacie, a co omijać szerokim łukiem ?

Ile tych rur lub paneli ? :bash: Nie mam distęou do sieci gazowej i solary wydają się koniecznością.

Bardzo proszę o konkretne firmy i modele

bardzo dziękuje

• 3 weeks później...

AquaPakiet CPC 40 Allstar firmy Paradigma - jeśli warunki techniczne nie pozwalają zastosować tej techniki to Pakiet CPC 40 Allstar.

Kolektor próżniowo-rurowy CPC 40 Allstar ma powierzchnię całkowitą 4,4m^2 (czynnej 4m^2).

AquaPakiet CPC 40 Allstar może być podłączony do istniejącego zbiornika o pojemności minimum 160l, natomiast Pakiet CPC 40 Allstar do zbiornika o zalecanej pojemności 300l z dwiema wężownicami.

Nie ma za co przepraszać ;-)

Czego unikać?

Moim zdaniem przede wszystkim kolektorów próżniowych z przejściem metalu przez szkło - różna rozszerzalność cieplna tych dwóch materiałów doprowadzi po paru latach do rozszczelnienia i utraty próżni (izolacji).

Następnie unikałbym kolektorów Heat-pipe - duża inercja kolektora, w przypadku niskiej jakości kolektorów problem z przekazywaniem energii z rur (kondensatora) do kolektora zbiorczego.

Kolejne to unikać producentów stosujących pompki ręczne do dopełniania instalacji - to jest jakieś nieporozumienie aby klient musiał sobie sam dopompować ciśnienie do instalacji.

Sprawdzać i porównywać uzyski jakie osiągają kolektory danego producenta - ośrodek ITW oraz SPF - nie porównywać wyników między ośrodkami, inne sposoby badania.

To tak z grubsza.

AquaPakiet CPC 40 Allstar firmy Paradigma - jeśli warunki techniczne nie pozwalają zastosować tej techniki to Pakiet CPC 40 Allstar.

Kolektor próżniowo-rurowy CPC 40 Allstar ma powierzchnię całkowitą 4,4m^2 (czynnej 4m^2).

AquaPakiet CPC 40 Allstar może być podłączony do istniejącego zbiornika o pojemności minimum 160l, natomiast Pakiet CPC 40 Allstar do zbiornika o zalecanej pojemności 300l z dwiema wężownicami.

Witam i dziekuje za odpowiedź cenionego fachowca tego forum, a jaki jest koszt tych zestawów?

A ja mam pytanie co do tych zestawów solarnych. Co dzieje sie z nadmiarem energii dostarczanej z instalacji solarnych ? Słyszałem że w niektórych przypadkach podczas słonecznych dni trzeba puszczać wodę na obieg w budynku by została odebrana taka nadmierna energia w postaci wysokiej temperatury. Chyba że są jakieś systemy zabezpieczające ?

W zależności od jakości kolektora temperatura może przekraczać 300stC. W przypadku kolektorów napełnionych glikolem płyn ten ulega szybszej gradacji w przypadku techniki Aqua nie ma takiego problemu.

"techniki Aqua" co kryje się pod tym sformułowaniem ?

Oglądałem w internecie taki zestaw - tą 40-kę - tam jest tylko jeden panel ?

No i koszt tak jak piszesz @RAPczyn to ok 10 tys. Zł + montaż + zbiornik (ok. 300 l - jak przypuszczam ) - to dopóki moja gmina nie wejdzie w program "słoneczne dachy" to bez dotacji chyba tego nie zainstaluje, bo przy takich kosztach to perspektywa zwrotu to 12-15 lat.

• 2 weeks później...
"techniki Aqua" co kryje się pod tym sformułowaniem ?

Oglądałem w internecie taki zestaw - tą 40-kę - tam jest tylko jeden panel ?

No i koszt tak jak piszesz @RAPczyn to ok 10 tys. Zł + montaż + zbiornik (ok. 300 l - jak przypuszczam ) - to dopóki moja gmina nie wejdzie w program "słoneczne dachy" to bez dotacji chyba tego nie zainstaluje, bo przy takich kosztach to perspektywa zwrotu to 12-15 lat.

Chyba mam dobra wiadomość:)

http://biznes.onet.pl/panele-sloneczne-za-pol-ceny,18567,3283573,1,prasa-detal

"Aż 45 proc. dofinansowania będą mogli otrzymać klienci indywidualni z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej na zakup kolektorów słonecznych, zapowiada "Dziennik Gazeta Prawna"

To będzie do 2,5 tys na zakup 1mkw panelu.

Trzeba wziąć kredyt w banku zrzeszonym przy tym funduszu. Te kredyty sa oprocentowane bardzo nisko ok 1-2%, np BOS ma takie..

Cieszę się bo do tej pory to nie miałam szans na dofinansowanie, w mojej gminie tego nie było :)