tlalken 06.05.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Witam serdecznie, Zamierzam kupić solary, ale nie mam kompletnego pojęcia na ten temat. Wiadome jest to że kazdy sprzedawca chwali swoje. Bardzo proszę znawców o zaproponowanie czegoś sensownego na tą chwile. Jakie firmy polecacie, a co omijać szerokim łukiem ? Ile tych rur lub paneli ? Nie mam distęou do sieci gazowej i solary wydają się koniecznością. Bardzo proszę o konkretne firmy i modele bardzo dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 28.05.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 AquaPakiet CPC 40 Allstar firmy Paradigma - jeśli warunki techniczne nie pozwalają zastosować tej techniki to Pakiet CPC 40 Allstar.Kolektor próżniowo-rurowy CPC 40 Allstar ma powierzchnię całkowitą 4,4m^2 (czynnej 4m^2).AquaPakiet CPC 40 Allstar może być podłączony do istniejącego zbiornika o pojemności minimum 160l, natomiast Pakiet CPC 40 Allstar do zbiornika o zalecanej pojemności 300l z dwiema wężownicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabnianin 28.05.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 A moze jakis "namacalny" uzytkownik sie wypowie a nie tylko instalator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 28.05.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Mam dwie swoje prywatne instalacje więc też coś mogę napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabnianin 28.05.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Przepraszam.Korzystajac z czyjegos postu chcialem zebrac wiecej informacji uzytkownikow ale wyszlo niezgrabnie...Szukam dalej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 28.05.2010 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Nie ma za co przepraszać Czego unikać? Moim zdaniem przede wszystkim kolektorów próżniowych z przejściem metalu przez szkło - różna rozszerzalność cieplna tych dwóch materiałów doprowadzi po paru latach do rozszczelnienia i utraty próżni (izolacji). Następnie unikałbym kolektorów Heat-pipe - duża inercja kolektora, w przypadku niskiej jakości kolektorów problem z przekazywaniem energii z rur (kondensatora) do kolektora zbiorczego. Kolejne to unikać producentów stosujących pompki ręczne do dopełniania instalacji - to jest jakieś nieporozumienie aby klient musiał sobie sam dopompować ciśnienie do instalacji. Sprawdzać i porównywać uzyski jakie osiągają kolektory danego producenta - ośrodek ITW oraz SPF - nie porównywać wyników między ośrodkami, inne sposoby badania. To tak z grubsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 03.06.2010 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 AquaPakiet CPC 40 Allstar firmy Paradigma - jeśli warunki techniczne nie pozwalają zastosować tej techniki to Pakiet CPC 40 Allstar. Kolektor próżniowo-rurowy CPC 40 Allstar ma powierzchnię całkowitą 4,4m^2 (czynnej 4m^2). AquaPakiet CPC 40 Allstar może być podłączony do istniejącego zbiornika o pojemności minimum 160l, natomiast Pakiet CPC 40 Allstar do zbiornika o zalecanej pojemności 300l z dwiema wężownicami. Witam i dziekuje za odpowiedź cenionego fachowca tego forum, a jaki jest koszt tych zestawów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 04.06.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 AquaPakiet CPC 40 bez zbiornika to ~2600 Euro netto, natomiast Pakiet CPC 40 bez zbiornika ~2800Euro netto (katalogowo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsli_rs 04.06.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 A ja mam pytanie co do tych zestawów solarnych. Co dzieje sie z nadmiarem energii dostarczanej z instalacji solarnych ? Słyszałem że w niektórych przypadkach podczas słonecznych dni trzeba puszczać wodę na obieg w budynku by została odebrana taka nadmierna energia w postaci wysokiej temperatury. Chyba że są jakieś systemy zabezpieczające ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 04.06.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 W momencie gdy mamy maksymalną, dopuszczalną temperaturę w zbiorniku c.w.u. a słońce dostarcza energię to nic się nie dzieje. Pompa nie tłoczy płynu a kolektor "stoi". Wszelkie "systemy chłodzenia" kolektorów albo wychładzania zbiorników to jest nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsli_rs 07.06.2010 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Tz. że jednym z czynników który ma wypływ na prace pompy jest temperatura na solarach, a czy wzrost temperatury na solarach nie powoduje ich uszkodzenia lub zniszczenia (szczególnie jeśli chodzi o tak zwane rurowe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 07.06.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 W zależności od jakości kolektora temperatura może przekraczać 300stC. W przypadku kolektorów napełnionych glikolem płyn ten ulega szybszej gradacji w przypadku techniki Aqua nie ma takiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsli_rs 07.06.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 W zależności od jakości kolektora temperatura może przekraczać 300stC. W przypadku kolektorów napełnionych glikolem płyn ten ulega szybszej gradacji w przypadku techniki Aqua nie ma takiego problemu. "techniki Aqua" co kryje się pod tym sformułowaniem ? Oglądałem w internecie taki zestaw - tą 40-kę - tam jest tylko jeden panel ? No i koszt tak jak piszesz @RAPczyn to ok 10 tys. Zł + montaż + zbiornik (ok. 300 l - jak przypuszczam ) - to dopóki moja gmina nie wejdzie w program "słoneczne dachy" to bez dotacji chyba tego nie zainstaluje, bo przy takich kosztach to perspektywa zwrotu to 12-15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 07.06.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 http://paradigma.pl/AquaSystemy.htmhttp://king-solarman.com/faq/efficiencyanalysis.pps"40" to jeden kolektor o powierzchni łącznej 4,4m^2 (czynnej 4m^2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsli_rs 07.06.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Ok, widzę że w zestawie nośnikiem energii jest woda. a co wtedy gdy temp. na zewnątrz spada poniżej 0'C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 07.06.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 http://king-solarman.com/faq/efficiencyanalysis.ppsslajd 15-19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsli_rs 08.06.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 A po polsku - jak to brzmi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verd 16.06.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 No właśnie, podtrzymuje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 17.06.2010 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Strona 16-21 http://www.duel.com.pl/paradigma/Technika_Solar_Aqua_2006.09.13.pdf 5,9MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachcianka 17.06.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 "techniki Aqua" co kryje się pod tym sformułowaniem ? Oglądałem w internecie taki zestaw - tą 40-kę - tam jest tylko jeden panel ? No i koszt tak jak piszesz @RAPczyn to ok 10 tys. Zł + montaż + zbiornik (ok. 300 l - jak przypuszczam ) - to dopóki moja gmina nie wejdzie w program "słoneczne dachy" to bez dotacji chyba tego nie zainstaluje, bo przy takich kosztach to perspektywa zwrotu to 12-15 lat. Chyba mam dobra wiadomość http://biznes.onet.pl/panele-sloneczne-za-pol-ceny,18567,3283573,1,prasa-detal "Aż 45 proc. dofinansowania będą mogli otrzymać klienci indywidualni z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej na zakup kolektorów słonecznych, zapowiada "Dziennik Gazeta Prawna" To będzie do 2,5 tys na zakup 1mkw panelu. Trzeba wziąć kredyt w banku zrzeszonym przy tym funduszu. Te kredyty sa oprocentowane bardzo nisko ok 1-2%, np BOS ma takie.. Cieszę się bo do tej pory to nie miałam szans na dofinansowanie, w mojej gminie tego nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts