Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupek ogrodzenia z klinkieru

Recommended Posts

Witam

Mocno się zastanawiam nad wypełnieniem pustki słupka klinkierowego 2.5x1.5 cegły, do którego będzie zamocowane skrzydło bramy o długości 1.75 i wysokości 1.5m.

Moim zdaniem pustkę tę należy wypełnić, ale ponieważ nie zamierzam izolować go od wewnątrz i lać zwykły beton (aby zmniejszyć prawdopodobieństwo powstawania wykwitów), mam pomysł aby tę pustkę wypełniać zwykłą cegłą ceramiczną a resztę wypełnić zaprawą do murowania klinkieru (gotowe zaprawy z dodatkiem trasu). Oczywiście, w tym przypadku, będzie dodane zbrojenie pionowe.

Z drugiej strony wydaje mi się, że jak słupek będzie pusty, to możliwe będzie wentylowanie co umożliwi wilgoci łatwiejsze wyparowywanie (podobno wilgoć też jest jednym z głównych przyczyn powstawania wykwitów). Przy takiej technologii bezcelowe będzie dawanie zbrojenia, chyba że wypełnienie pustkę na 2 może 3 warstwy cegieł i w niej zakotwię zbrojenie.

Jakie jest Wasze doświadczenie w tym temacie?

Słupki na których bedą wisieć skrzydła bramy muszą być mocne(beton i zbrojenie wewnątrz)aby nie było wykwitów trzeba dobrze zrobić izolacje poziomą,bo wilgoć ciągnie z betonu w fundamencie.Ja robie to papą termozgrzewalną i przy prętach zbrojeniowych słupka smaruje dodatkowo dysperbitem,potem po wymurowaniu trzeba czekać jakis czas aż wszystko wyschnie i dopiero fuguje.Żeby wilgoc nie wchłaniała sie od zewnątrz trzeba pokryć wszystko impregnatem.

Słupki na których bedą wisieć skrzydła bramy muszą być mocne(beton i zbrojenie wewnątrz).

Też jestem przekonany że musi być mocny, lecz niepokoi mnie ten beton. Jak już wcześniej pisałem nie chce mi się bawić w izolowanie słupka od wewnątrz i dlatego wymyśliłem sobie sposób aby wypełnić go cegłą ceramiczną (jedną na warstwę) a resztę wypełnić zaprawą do murowania. Wydaje mi się że taka "wkładka" nie osłabi słupka a mogę zaoszczędzić chyba co najmniej worek zaprawy na takim słupku.

• 1 month później...