Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nierzetelny sprzedawca okien Jezierski - firma TKS SYSTEM z Buska Zdroju

Recommended Posts

Witam

Zamówiłem komplet okien firmy Jezierski w firmie TKS SYSTEM w Busku Zdroju. Umowę na montaż podpisałem po wpłaceniu zaliczki w dniu 2010.03.13. Widnieje na umowie zapis o terminie montażu między 8 a 12.04.2010.

Po 10 kwietnia usiłowałem dodzwonić się do firmy TKS SYSTEM, niestety nikt nie odbierał telefonów, zaś komórka Pana Tomasza (właściciela firmy) była wyłączona. Przez dwa tygodnie sytuacja nie uległa zmianie - nie odpowiadał ani numer stacjonarny ani komórkowy.

24 kwietnia nie mogąc skontaktować się z właścicielem TKS SYSTEM, napisałem maila do producenta okien Jezierski, 27 kwietnia otrzymałem odpowiedź, że wykonanie moich okien zaplanowane jest około 20 maja 2010r! Jednocześnie producent sam zaoferował że w miarę możliwości, o ile nadejdą zamówione szyby, przyspieszy może produkcję moich okien.

Zakładając że produkcja okien trwa około miesiąca, dedukuję iż firma TKS SYSTEM złożyła zamówienie u producenta już po gwarantowanym w umowie terminie montażu.

W zeszłym tygodniu udało mi się skontaktować telefonicznie z Panem Tomaszem. Nie doczekałem się ani słowa wyjaśnienia przyczyn miesięcznego opóźnienia, za to Pan Tomasz chciał nawet na piśmie zagwarantować montaż pomiędzy 29 kwietnia a 6 maja - mimo iż wiedział, że okna będą trzy tygodnie po "gwarantowanym" przezeń terminie. Odpuściłem sobie tą pisemną gwarancję firmy TKS SYSTEM wiedząc że z papieru tego będzie jakikolwiek pożytek jedynie po dokładnym zmięciu...

Oczywiście, do dzisiaj nie doczekałem się ani okien ani tym bardziej telefonu od Pana Tomasza.

Ocenę profesjonalizmu firmy TKS SYSTEM Busko Zdrój pozostawiam czytającym.

13:58

Przed chwilą Pan Tomasz zapewniał mnie, że opóźnienie wynika wyłącznie z winy producenta...

Okna tym razem mają być na początku przyszłego tygodnia. W poniedziałek wchodzą tynki, nie mogę w nieskończoność przesuwać terminów.

Edytowane przez Ballah
Ciąg dalszy

W zeszły piątek Pan Tomasz zapewniał, że okna będą w poniedziałek, czyli dzisiaj.

Dzisiaj zapewnia, że okna będą w czwartek...

No i okna były w czwartek. Wreszcie. Przyjechała ekipa z Kielc, zamontowała, zapiankowała.

Tynkarze akurat wtedy robili wysoką ścianę na klatce schodowej. Po zdjęciu tymczasowych okien zrobił się straszny przeciąg, tynk momentalnie tężał i ściana wyszła jaka wyszła...

Czekam na kontakt ze strony Pana Tomasza w sprawie płatności.

Edytowane przez Ballah

• 3 weeks później...

Witam,

Niestety nieuczciwi sprzedawcy się zdarzają i nie sposób wyczytać z oczu na początku wspólnego biznesu jak się będzie układała współpraca.

W imieniu firmy Jezierski przepraszam za niedogodności związane z opóźnieniem w budowie.

Uprzejmie informuję, że firma TK SYSTEM nie jest już dilerem markowych okien Jezierski.

W Busku Zdroju powstaje właśnie Salon Firmowy do którego już teraz serdecznie zapraszam [na przełomie czerwca\lipca 2010r].

Mam nadzieję, że przynajmniej z okien jest Pan zadowolony :)

pozdrawiam

Piotr Mrówczyński

Koordynator Sieci Sprzedaży

PPH JEZIERSKI

[email protected]

Edytowane przez salon_okien

Jak widzę, Firma trzyma rękę na pulsie :)

I niech ktoś mi powie, że Forum Muratora nie ma żadnych sposobów nacisku :)

Swoją drogą, w tym czasie każdy z nas dostał informacje o wydłużeniu cyklu produkcyjnego - jednym słowem z pełną premedytacją TK podpisał umowę, wiedząc, że nie ma najmniejszej szansy na dotrzymanie tego terminu

No cóż..... są handlowcy i są parapety ;)

Edytowane przez jareko
dopisanie treści

Witam,

Niestety nieuczciwi sprzedawcy się zdarzają i nie sposób wyczytać z oczu na początku wspólnego biznesu jak się będzie układała współpraca.

W imieniu firmy Jezierski przepraszam za niedogodności związane z opóźnieniem w budowie.

Uprzejmie informuję, że firma TK SYSTEM nie jest już dilerem markowych okien Jezierski.

W Busku Zdroju powstaje właśnie Salon Firmowy do którego już teraz serdecznie zapraszam [na przełomie czerwca\lipca 2010r].

Mam nadzieję, że przynajmniej z okien jest Pan zadowolony :)

pozdrawiam

Piotr Mrówczyński

Koordynator Sieci Sprzedaży

PPH JEZIERSKI

[email protected]

Docenić należy fakt iż Pan Piotr założył konto na forum aby wypowiedzieć się jako przedstawiciel producenta. Dziękuję bardzo za zainteresowanie sprawą.

Jeszcze jedno wtrącę - w korespondencji mailowej przedstawiciel Waszej firmy zrzucił odpowiedzialność za opóźnienie wyłącznie na dealera, tutaj zaś czytam: "...Swoją drogą, w tym czasie każdy z nas dostał informacje o wydłużeniu cyklu produkcyjnego..."

Czyli prawda leży gdzieś pośrodku.

Pyta Pan o moje zadowolenie z okien, dziękuję, jestem bardzo zadowolony. Co prawda firma montująca zostawiła mnie z wiszącym zupełnie w powietrzu progiem drzwi balkonowych, który nie bardzo jeszcze wiem jak zamocować, ale pewnie sobie z tym poradzę.

Pozdrawiam.

Ballah - o terminie napisałem w kontekście czasu jaki obiecał ci Dealer na realizację - z założenia za krótkim i już przy podpisywaniu umowy - nierealnym.

Znam szczegóły tu nie publikowane i pełna wina za zaistniałą sytuację leży tylko po stronie TK System.

Wracając do balkonu, nie wiem jakiej wielkości zostawili Ci szparę ale może pomoże http://jareko.pl/page21.php - pierwsza kolekcja zdjęć.

I zrób coś z tym jak najszybciej - jeśli mogę mieć prywatną prośbę - zrób dla mnie kilka zdjęć i wyślij do mnie [email protected]

Z góry dziekuję

Edytowane przez jareko
stylistyka - jest moja słabą stroną :(

Nierzetelny? Powiedziałbym, ze przyczyną mógł być brak dostatecznej uwagi poświęconej współpracy, a to zaawocowało problemami z których czasem trudno wyjść - to jest siła netu -szybko obnaży krętactwo..

Swoją drogą.. no proszę - firma działa w sferze internetowej i wolę czytać takie racjonalne wypowiedzi człowieka od Producenta niż oficjalne, naburmuszne wypociny, które czasem się pojawiają na tym forum, w różnych miejscach..

Edytowane przez finlandia
sprecyzownie treści przekazu by nie owocaowalo błędną interpretacją.

To ja to tak pokrętnie napisałem, że taką interpretacją zaowocowało? :(

Właśnie chciałem powiedzieć, że to bardzo racjonalna wypowiedź i dobrze "komponuje" się z zawartością Forum. Ocena na dobrą piątkę.

Nie przepadam za oficjalnymi "pismami" - o treści przedsądowej - zamieszczanymi na forum przez zarządy firm (czasem mam wrażenie, że na wydrukowanym oryginalne widnieje akcpetujący podpis prezesów).

Zrobiłem dziś kilka zdjęć. Posadzka wyżej to płyta tarasu oddzielona od budynku 10 cm styropianu. Wewnątrz pójdzie 15cm styropianu i wylewka z ogrzewaniem. Specjalista od wylewek proponuje abym podmurował pełną cegłą i zapiankował. Ja myślę dorobić jeszcze blaszane kotwy przykręcone do plastikowej dostawki u dołu i zatopione w betonie wylewki.

http://img571.imageshack.us/img571/2723/dscf71311024x768.th.jpg

http://img84.imageshack.us/img84/2885/dscf71351024x768.th.jpg

http://img263.imageshack.us/img263/7247/dscf71361024x768.th.jpg

http://img687.imageshack.us/img687/5852/dscf71381024x768.th.jpg

http://img265.imageshack.us/img265/2734/dscf71401024x768.th.jpg

http://img576.imageshack.us/img576/9520/dscf71431024x768.th.jpg

http://img404.imageshack.us/img404/7899/dscf71441024x768.th.jpg

nie mogę doczekać sie chwili kiedy obligatoryjnie wszyscy będą przez Jezierskiego ZMUSZENI do stosowania profili bazowych i poszerzeń, tak jak zawsze ja montuje - co widać na zdjęciach poniżej z moich montaży

http://images48.fotosik.pl/271/f04af5491f21a570m.jpg

http://images37.fotosik.pl/266/d4f97a2bb2ec6c42m.jpg

http://images45.fotosik.pl/189/757c890a5267d1cam.jpghttp://images31.fotosik.pl/449/15ead0871b22afb9m.jpg

A na twych zdjęciach widać BŁĄD !!! BŁAD montażowy - brak podparcie balkonu w połowie jego szerokości oraz BRAK MOCOWANIA

Raaaany czy nadejdzie w końcu chwila kiedy montaże będą przeprowadzane prawidłowo?!

Edytowane przez jareko
dodanie zdjęć

No dobrze (to znaczy źle) jest BŁĄD. A nawet wiel...BŁĄD I co z tym wielbłądem zrobić?

Czy pomysł podmurowania cegłą, zapiankowania i przyśrubowania do wylewki jest dobry?

PS. W tych drzwiach są szyby P4...

Edytowane przez Ballah
dopisanie informacji

Sorki, ale nie mogę sie powstrzymać. Już walę głową w mur z bezsilności, a za niedługo się rozpiję.

Ballah - kupiłeś jedne z najdroższych okien na rynku, z szkłem P4 na dodatek, gdyż zapewne trochę o nich poczytałeś. Ale dlaczego nie czytałeś nic o montażu ????????? Jesteś tu 3 lata! Albo była to oszczędność z Twojej strony ( wątpię przy takim wydatku) albo handlowiec jest do odstrzału. Na czwartym zdjęciu widzę, że rama juz sie wygięła do dołu. Jeżeli masz mocniejsze okucia (WK1 ,WK2) to za chwilę nie przekręcisz klamki.

Moja rada.

1. Wziąść kogoś z POJĘCIEM o montażu, wyrzucić te cegły po bokach, dokupić profile bazowe lub poszerzenia i je podpiąć do okien od spodu. Wcześniej przykręcając do najniższego kotwy do montażu i zamocować je w chudziaku. Oczywiście pod poszerzenia włożyc kliny, aby złapać poziom i opiankować. Przy wyjmowaniu klinów spod cegieł okno może lekko opaść, ale później trzeba je ustawić właściwie.

2. Tańsza opcja. Zrobić jak radził jareko . Wcześniej przykręcić kotwy do listwy podparapetowej- nawet od czoła, podmurować pamietając, aby murek pod oknem był odizolowany od betonu na tarasie. Następnie wyklinować dolną ościeżnicę, po bokach i na środku pamietając aby jej nie wygiąć w ŻADNĄ stronę. Na koniec sprawdzić jeszcze raz poziomnicą odchyłki, przykręcić kotwy i opiankować.

p.s. PULP FICTION leci na Ale Kino i moja ulubiona scena ze strzykawką w sercu.........

Fajny temat.

Ballah jak przeglądałem kilka dni temu

strony różnych markowych producentów

okien, pod kątem instrukcji montażu ich

produktów, to przy instrukcji montażu okien

podawanej przez Jezierski naszła mnie

swoista refleksja.

Każdemu ją na stronie Jezierskiego

polecam do przeczytania.

Stary, kupiłem okna z takimi szybami i oczywiście okuciami jak piszesz dlatego że są one na tarasie, częściowo niewidocznym z pozostałej części osiedla domków.

Odnośnie montażu - kupiłem "jedne z najdroższych okien na rynku" razem z montażem, naiwnie licząc że kupuję komplet tej samej jakości. Jak widzicie srogo się zawiodłem.

Pamiętam, że były naklejki na oknach z moim nazwiskiem i nazwą firmy, inną niż ta z Buska. Może jakaś została, sprawdzę, pewnie ekipa montująca była stamtąd.

Sprzedawca z Buska dał mi od siebie dodatkową zniżkę w wysokości 5,6%, ja zaś przeczuwając że coś jest nie tak z montażem niedopłaciłem Mu dodatkowo kilka złotych na poczet ewentualnej reklamacji tegoż.

Ballah - współczuje ci co nie zmienia faktu o którym powiedział tu stary - nie jesteś tu od chwili montażu okien tylko od trzech lat. Wiedze juz jakas powinienes miec. Niestety, okna to okna, montaz to montaz. Nie wiem czy tak bylo w twoim wypadku - ale podejscie do dodatkowej kasy za pewne elementy montażu to jeszcze inna sprawa

Ale nie martw sie - bierz montażyste za pysk niech zrobi prawidlowe podparcie balkonu - a jak nie, po prostu nie plac mu za robotę

Ale bycie tu nie znaczy, że każdy o wszystkim ma czytać. Skoro brał okna z montażem to dlatego żeby nie mieć problemów. Czy Jezierski jako producent nie ma jakiejś autoryzacji na montaż ? i firmy które to robią nie powinny być przeszkolone, że bez tego podparcia systemowego NIE MOŻNA zamontować okna? pozdr adam