Lutek1234 07.05.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Chce wyremontowac poddasze aby wygladalo schludnie i estetycznie. Poddasze: - pow. calkowita 90m2 - pow. uzytkowa 45m2 Na dzien dzisiejszy jest tam: - plyta stropowa 16cm - wylewka ktora jest popekana i kruszy sie - ocieplenie: welna i folie - zawilgocone (bo suszylo sie pranie ) i wali sie na glowe - brak ogrzewania - temp. w zimie spada nawet do 2-3 stopni (nieszczelne okno, i ocieplenie z dziurami) Chce wymienic ocieplenie oraz wylewke. Mysle ze nie powinno byc wiekszego problemu, bo ocieplenie samo spadnie jak poprzcinam sznurki a wylewka jest bardzo krucha i cienka. Ale zastanawiam sie jak to wykonczyc aby moja praca (pieniadze) nie poszla na marne. 1. Podloga. Nowa wylewka w miejscu starej. Bedzie rowno i twardo. Potem moze kafelki a moze panele. Ze wzgledu na brak ogrzewania moze tylko kafle wchodza w rachube? 2. Ocieplenie i sufit. Czy jesli bedzie nowe ocieplenie i zaloze regipsy to czy ze wzgledu na brak ogrzewania ma to sens (mam na mysli regipsy). Jesli nie regipsy to co? Nie chce miec folii nad glowa, a folia musi byc bo bedzie welna. Poddasze ma sluzyc na silownie oraz na trzymanie rzeczy ktore uzywa sie rzadko. Moze kiedys zrobie tam jakis pokoj lub dwa. No i tu sie zastanawiam nad przygotowaniem rur do ogrzewania tych pokoi. Ale mozliwe ze nigdy nic tam takiego nie bedzie. Wiec czy moge prosic o jakies rady wykonawcze aby ustrzec sie chociazby podstawowych bledow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.k 07.05.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Miałem podobny problem a w sumie dalej mam. Czeka mnie remont dachu, i przygotowanie poddasza o adaptacji (strych ponad tym co juz zrobiłem będzie kiedyś pokojem i garderobą: Moje poddasze). Mniejsza o szczegóły. Jeśli to będzie nawet siłownia to ważnych jest kilka kwestii:- Obciążenie podłogi i jej nośność. W siłowni sprzęty ważą i to dużo - zastanów się czy strop to wytrzyma oraz czy wylewka da radę (przemyśl grubość)- Ogrzewanie powinno być. W siłowni warto mieć chłód czyli 15-17 stopni co zmią oznacza grzejniki niestety. A więce rury prowadź od razu- Nie ma problemu z regipsami czy ogrzewasz czy nie- Wełna nie warunkuje folii ale nie ma sensu jej omijać jeśli planujesz regips. Co więcej warto wykończyć od razu nawet jeśli to siłownia bo przecież można mieć ładną siłownie.- Zawilgocenie wełny nie wynika z suszenia prania ale z kiepskiej izolacji paroszczelnej/jej braku. Zadbaj aby teraz była dobra. Generalnie radzę iść w kierunku wykończenia jak najdalej docelowego bo jak coś ominiesz to potem będziesz pruł na nowo - to zniechęca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lutek1234 08.05.2010 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Silownie juz mam tam od wielu lat wiec problem z obciazeniem odpada. Ogrzewac fajnie by bylo miec ale dla samej silowni grzac prawie 100m2?Chyba ze bym oddzielil ja od reszty poddasza. Poza tym w zimie takie niskie temperatury bywaja rzadko no i nie jestem wyczynowcem. Wazna kwestia to regipsy. Piszesz ze brak ogrzewania nie ma dla nich znaczenia. Dla mnie to by bylo idealnie. Ale nie bedzie pojawiac sie na nich plesn lub grzyb? Fakt chce miec poddasze wykonczone i estetyczne. Poza tym przy nowym ociepleniu powinno byc znacznie cieplej. Ocieplenie myslalem zrobic tak: (wg instrukcji Isovera): 1. membrana dachowa2. unimata 100mm (pomiedzy krokwiami)3. unimata 150 (w poprzek)4. folia paroizolacyjnaJa tam na tym sie nie znam ale czytalem jakies instrukcje bo chce miec zrobione dobrze przez fachowcow. Wczesniej mialem tylko welne pomiedzy krokwiami 100mm, a folia paraizolacyjna bbyla bardzo nieszczena (poprzybijana do krokwi, dziury na polaczeniach itd.). Wiec z Twojej odpowiedzi odpowiedzi wynika ze moj plan jest w zasadzie dobry i bez podstawowych bledow sztuki budowlanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts