Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściany działowe z silikatów-dom z ceramiki

Recommended Posts

Witam

Ostatnio widzę sporo dobrych opinii na temat slikatów, w związku z tym, czy dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie ścian działowych z tego materiału, wykorzystują jego zalety tj. gładkie(mniej tynku), cienkie, dobrze tłumią hałas, cena (może i inne) w domu z ceramiki (Porotherm).

Jakie są wady takiego rozwiązania, czy pękanie ścian na łączeniu różnych materiałow zawsze ma miejsce?

Pozdrawiam

Gość Gostek

Pękanie raczej nie, natomiast wadą silikatów jest ciężar - nie wiem, z czego podloga, ale po co obciążać?.

Na pewno lepiej sie w silikatach wierci i mocuje kołki niż w porothermie - a to na lustro, a to na obrazek, ale rozważ Ytong - możesz postawic grubszą i lżejszą równiutką ścianke (na cienkiej spoinie) - na dodatek przy robocie łatwiej to ciąć. No, jeszcze jest plyta Gipsowo-Kartonowa. Niektórzy sie zachwycają. Ogólnie wg mnie w kolejności (funkcjonalności): Ytong-silka-porotherm-płyta G-K.

Właśnie równolegle idzie wątek dot. ścian działowych i fakt-silikaty nie są brane tam pod uwagę jako materiał do tychże ścian, myślałem o zwykłym BK-czy naprawdę tak żle tłumi on hałas. mieszkałem w bloku, gdzie taka sciana rozgraniczała mnie od sąsiada-nic nie słyszalem zza niej.No i jak to jest z tym pękaniem?

• 5 years później...
Ja też mam problem, czy razem ze ścianami zewnętrznymi ceramicznymi można postawić wewnętrzne silikatowe, i czy nie będzie pęknięć na łączeniach.. albo jak to wykonać, żeb y nie było, bardzo wdzięczny będę za jakąś podpowiedź bo muszę w tym tygodniu zdecydować się na maeriał.

Witam

Ostatnio widzę sporo dobrych opinii na temat slikatów, w związku z tym, czy dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie ścian działowych z tego materiału, wykorzystują jego zalety tj. gładkie(mniej tynku), cienkie, dobrze tłumią hałas, cena (może i inne) w domu z ceramiki (Porotherm).

Jakie są wady takiego rozwiązania, czy pękanie ścian na łączeniu różnych materiałow zawsze ma miejsce?

Pozdrawiam

Mam wewnętrzne z silkatów (jak cały dom) o grubościach 12 cm i 8 cm. Te 8 cm (na poddaszu) to porażka, mam wrażenie, że to płyty KG to usztywniają :)

W każdym razie gdybym robił od nowa na poddaszu byłyby tylko ścianki KG na profilach.

Druga sprawa to po co komplikować sobie życie? Jak ściany z ceramiki, to i ścianki też bym tak robił (oprócz poddasza)

Mam wewnętrzne z silkatów (jak cały dom) o grubościach 12 cm i 8 cm. Te 8 cm (na poddaszu) to porażka, mam wrażenie, że to płyty KG to usztywniają :)

A na czym to wrażenie polega? Ściana się chyboce czy co? Pytam, bo sam zastanawiam się nad niektórymi ściankami wewn. z silikatów o grubości 8 cm.

A na czym to wrażenie polega? Ściana się chyboce czy co? Pytam, bo sam zastanawiam się nad niektórymi ściankami wewn. z silikatów o grubości 8 cm.

Tak jak pisałem, jest to tylko wrażenie.

Ścianka wygląda, że tak powiem na niesolidną, nie powiesiłbym na niej np. cięższego mebla.

Tak jak pisałem, jest to tylko wrażenie.

Ścianka wygląda, że tak powiem na niesolidną, nie powiesiłbym na niej np. cięższego mebla.

Ale w czym się objawia ta niesolidność? Czy to jest tylko Twoje psychologiczne wrażenie (czyli jakbyś nie wiedział, że ona ma tylko 8 cm to być nie poznał, że jest niesolidna), czy też są jakieś rzeczywiste oznaki tej niesolidności?

Ale w czym się objawia ta niesolidność? Czy to jest tylko Twoje psychologiczne wrażenie (czyli jakbyś nie wiedział, że ona ma tylko 8 cm to być nie poznał, że jest niesolidna), czy też są jakieś rzeczywiste oznaki tej niesolidności?

Nie jestem w stanie jaśniej dokonać tego przekazu empatycznego Powiedzmy, że te ścianki są dla mnie tak wiarygodne jak Tusk :)

Nie jestem w stanie jaśniej dokonać tego przekazu empatycznego Powiedzmy, że te ścianki są dla mnie tak wiarygodne jak Tusk :)

osemka silikatowa niezazbrojona to raczej nie jest mocna ściana ,

połączenia scian glinianych z silikatem wykonujemy tak

http://massivhaus-bauen.bau-blogs.de/gallery/2/IMG_0938.jpg

OK. Analogię z Tuskiem rozumiem :lol:

• 1 month później...

Odswieżę troszke temat bo jestm własnie przed wyborem materiału do scian działowych.

Dom jest z ytonka 30 cm wiec sciany działowe tez przewidywałem z ytonga 11,5 lecz własciciel firmy budującej dom twierdzi ze działowki z ytonga pękają.

Twierdzi ze w jego domu ma siatkę(pękniecia) co prawda mowi ze zastosował 8cm . Z tego co widzę to i u mnie na 30cm są pęknięcia bo jeszcze nie mam tynku. co o tym sądzicie?

A czemu ścian działowych nie zrobic po prostu z pełnej cegły? Glina, solidna, tania. Tylko gorzej się robi (dłużej). Ale wieszać można itp itd. Ja tak planuję zrobić bo taki porotherm 11,5 wydaje się jakiś mało solidny jeśli chodiz o wieszanie itp.

Tania ? :o

A czemu ścian działowych nie zrobic po prostu z pełnej cegły? Glina, solidna, tania. Tylko gorzej się robi (dłużej). Ale wieszać można itp itd. Ja tak planuję zrobić bo taki porotherm 11,5 wydaje się jakiś mało solidny jeśli chodiz o wieszanie itp.

Tania ? :o

No trochę faktycznie pojechałem bo na metr wchodzi ok 90 szt to wychodzi 2x tyle cenowo co poro 11,5 :roll:

Ale jaka stabilność!!

A moze caly dom z silikatow. Silikaty sa najzdrowsze, nie dorowna mu w tym zaden porotherm ani gazobeton.

Jak bede mial kiedys wybudowac drugi dom, to na pewno bede bral powaznie pod uwage Silikaty. Budowlancy ich nie lubia bo sa ciezkie a inwestorzy nie zdaja sobie spraw z ich zalet i dlatego sa tak malo popularne.